In primul rand vreau sa va avertizez ca aceasta reteta nu este pentru oricine. Daca o gatiti fara sa schimbati o iota, veti avea gura in flacari si veti transpira din belsug.

Probabil ca un italian (dar nu un creol, mexican, thailandez, indian etc.) s-ar lua cu mainile de cap vazand cantitatile de usturoi si ardei iute alaturate crevetilor care, conform culturii din peninsula in forma de cizma, trebuie mancati cat mai natur, cu sosuri light si cu o condimentare discreta. Suscriu la parerea lor, dar, ca romanul impartial, nu ma dezic nici de alte culturi culinare, care au cu totul alta abordare.
Creveti in stil Szechuan
Bucataria din Szechuan, importanta cultura culinara regiunala a Chinei (preferata mea, de fapt), este vestita pentru cantitatile mari de ardei iuti si usturoi pe care le foloseste. La acestea se adauga piperul de Szechuan, un ingredient iute (dar nu atat de iute ca piperul negru), cu accente sarate si salcii, care induce o usoara si placuta amorteala a limbii.

Tineti cont ca:
1. preparatul se serveste cu orez sau taitei, deci iuteala sa se mai “dilueaza”
2. ardeii iuti uscati si apoi rehidratati pierd destul de mult din iuteala; gustati apa in care i-ati “inmuiat” si o sa vedeti cat este de iute
3. curatarea semintelor si membranelor interioare reduce si ea iuteala
4. gatitul prin prajire in ulei “rotunjeste” gustul ard

Cu toate acestea, daca nu suportati mancarurile foarte iuti, caci acest preparat asa trebuie sa fie, reduceti la jumatate cantitatile de ardei iuti si de usturoi.
Daca nu va plac deloc mancarurile iuti, ocoliti aceasta reteta, caci farmecul ei sta tocmai in dublul caracter imprimat de ardeii iuti si usturoi, pe de-o parte, si de piperul de Szechuan pe de alta parte. Chinezii numesc aceasta combinatie “ma la”, adica “amortit si iute”, urmare logica a senzatiilor lasate in cavitatea bucala de aceste ingrediente.

Preparatul trebuie sa iasa destul de uscat, aproape fara sos. Puteti stropi taiteii de orez, daca ii folositi ca garnitura, cu 1 lingurita de ulei brun de susan, ca sa nu se lipeasca intre ei si ca sa capete un gust mai deosebit.

Bucatarie: chineza
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute + rehidratare
Timp de gatit: 7 minute

Ingrediente:
4 linguri de ulei de arahide (sau de floarea-soarelui)
4 cepe verzi, doar partea alba, taiate bucatele de 2 cm pe diagonala
cca. 20 g ardei iuti uscati
2-3 ardei iuti proaspeti, tocati grosier
8-10 catei de usturoi, taiati in jumatate
1 lingura de piper de Szechuan
15-20 de creveti curatati de carapace si vinisoare
1 ardei gras galben, curatat si taiat fasiute
1 ardei gras rosu, curatat si taiat fasiute
1 lingura de amidon
3 linguri de vin de orez
2 linguri de otet brun de orez
2 linguri de zahar de trestie (sau zahar brun)
3 linguri de sos de soia light
1 lingurita de sos de stridii
1 lingura de pasta neagra de fasole

Instructiuni:
Se rehidrateaza ardeii iuti in apa fierbinte, timp de 15 minute. Se scurg, se curata de seminte si membrane, se taie bucati (in jumatate sau sferturi, functie de dimensiunile lor) si se storc de lichid.

Se prepara sosul amestecand intr-un castronel amidonul cu vin de orez. Dupa ce amidonul este desfacut, se adauga otet brun de orez, zahar de trestie, sos de soia light, sos de stridii si pasta neagra de fasole.

Se incinge un wok, sau o cratita, la foc mediu. Se adauga uleiul in wok-ul fierbinte. Cand uleiul se incinge, se adauga usturoiul si ardeii iuti proaspeti. Se gatesc 1 minut la foc mediu, sau pana ce se rumenesc putin.

Se adauga ardeii iuti rehidratati si se gatesc 1 minut, apoi piperul de Szechuan si se amesteca bine. Se gateste mixtura 30 de secunde.

Se face loc in mijlocul wok-ului. Se adauga ceapa verde. Se gateste 1 minut, amestecand constant.

Se adauga sosul si se amesteca rapid. Cand sosul clocoteste, se adauga crevetii si ardeii grasi si se gatesc 3-4 minute, amestecand permanent.
Se serveste preparatul imediat, alaturi de orez sau taitei de orez.

Nota:
Cautati ardei iuti uscati mai marisori, de circa 4-5 cm lungime, de iuteala moderata. Au un raport mai mare pulpa-seminte si vor fi, de aceea, mai putin iuti si mai aromati.

De obicei acest preparat se serveste cu orez fiert, dar eu am fost luat prin surprindere sa aflu ca am ramas fara orez. Cum nu aveam chef sa mai ies la cumparaturi, am folosit ceea ce aveam la indemana, adica taitei de orez.

Toate ingredientele pe care nu le veti putea gasi in supermarketuri, deloc sau doar din an in pasti (pasta de fasole neagra, sos de stridii, sos de soia, otet de orez, vin de orez, taitei de orez, zahar de trestie, piper de Szechuan), se pot cumpara din magazinul alimentar din complexul Dragonul Rosu 1.

Sumar reteta
recipe image
Nume Reteta:
Creveti in stil Szechuan
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total preparare: