Mi-am pus din nou la lucru gratarul meu, marca Ascona MX570, de la OutdoorChef. Este un echipament foarte versatil si cu care lucrez cu mare placere, dar va asigur ca acest preparat se poate gati bine si pe un gratar de fonta, pe ochiul aragazului.

Reteta este hranitoare si satioasa, dar fara sa fie grea. Nu va voi povesti despre gust si aroma, caci sper sa le verificati singuri. In ce priveste partea de culoare si textura, le puteti aprecia, macar partial, si din fotografie.

Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute + marinare
Timp de gatit: 20 minute + odihna

Ingrediente:
6 creveti tiger mari, circa 400 g in total, decorticati
sare
piper negru, proaspat macinat
2-3 catei de usturoi, rasi
coaja rasa de la 1/2 lamaie
1 lingura de suc de lamaie
7 linguri de ulei de masline extra virgin
1 lingura de „dulce-de-iute rosu”
750 ml fond de peste, sau de legume, fierbinte
30 g unt
1 ceapa, tocate marunt
2 catei de usturoi, tocati marunt
175 g orez pentru risotto
1/2 ardei gras rosu, curatat si tocat
75 ml vin alb, sec + 1 lingura
35 g branza Parmesan, proaspat rasa
2 linguri de frunze proaspete de busuioc, tocate
frunze proaspete de busuioc, pentru ornat

Instructiuni:
Se amesteca intr-un platou sucul de lamaie cu 1 lingura de vin, sare, piper, usturoi ras, 4 linguri de ulei de masline, coaja rasa de lamaie si dulce-de-iute. Se pun deoparte, intr-un castronel, 1-2 linguri de marinada. Se adauga crevetii pe platou si se intorc de cateva ori, ca sa se acopere uniform cu marinada. Se acopera platoul si se lasa crevetii la marinat minim 30 de minute, in frigider.

Intre timp, intr-o tigaie mare si fierbinte se adauga 3 linguri de ulei de masline. Cand acesta este incins, se face flacara mica, se adauga ceapa tocata si se sareaza. Se caleste 4-5 minute, amestecand frecvent, pana ce se inmoaie. Se adauga usturoiul si se continua 1 minut.

Se adauga orezul, se mareste flacara si se gateste 2-3 minute, amestecand constant, pana ce toate boabele sale sunt acoperite cu uleiul aromat.

Se toarna 75 ml vin si se gateste, amestecand constant, pana ce aproape a fost absorbit complet.
Se adauga un polonic de fond si se amesteca permanent, pana ce a fost absorbit. Se continua adaugand fondul, cate un polonic odata, timp de 20 minute, sau pana cand orezul este fraged, iar lichidul a fost absorbit. Dupa ce s-au adaugat circa trei sferturi din fond, se adauga la orez si ardeiul gras tocat. Prin gatire se va face fraged, dar nu va avea timp sa se inmoaie, ci va ramane putin crocant.

Se adauga untul si branza Parmesan. Se asezoneaza cu sare si piper, se adauga busuiocul si se amesteca bine. Se lasa risotto-ul acoperit 5 minute. Se incinge bine un gratar de fonta.
Cat timp se odihneste risotto-ul, se scot crevetii din marinada. Aceasta se arunca. Se asaza crevetii pe gratarul incins. Se frig 2 minute pe fiecare parte, la foc mediu, sau pana ce isi schimba culoarea. Cand se intorc, se ung cu marinada pusa deoparte in castronel.
Se servesc alaturi de risotto-ul aromatizat cu busuioc, ornati cu frunze de busuioc, alaturi de un pahar de vin alb sau rose.

Nota:
Creveti tiger congelati am gasit in Cora, Metro, Carrefour. Lasati-i la decongelat lent, peste noapte, in frigider.
Puteti insa gati reteta si cu creveti simpli; recomandarea mea este sa cumparati pungi cu cozi de creveti din MegaImage.
Ca o comparatie, cele doua tipuri de creveti ies, in final, cam pe la acelasi pret.