Creveti tiger cu risotto si busuioc

Mi-am pus din nou la lucru gratarul meu, marca Ascona MX570, de la OutdoorChef. Este un echipament foarte versatil si cu care lucrez cu mare placere, dar va asigur ca acest preparat se poate gati bine si pe un gratar de fonta, pe ochiul aragazului.
Creveti tiger cu risotto si busuioc - Creveti tiger cu risotto si busuioc 1 - Retetele lui Radu
Reteta este hranitoare si satioasa, dar fara sa fie grea. Nu va voi povesti despre gust si aroma, caci sper sa le verificati singuri. In ce priveste partea de culoare si textura, le puteti aprecia, macar partial, si din fotografie.

Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute + marinare
Timp de gatit: 20 minute + odihna
Ingrediente:
6 creveti tiger mari, circa 400 g in total, decorticati
sare
piper negru, proaspat macinat
2-3 catei de usturoi, rasi
coaja rasa de la 1/2 lamaie
1 lingura de suc de lamaie
7 linguri de ulei de masline extra virgin
1 lingura de „dulce-de-iute rosu”
750 ml fond de peste, sau de legume, fierbinte
30 g unt
1 ceapa, tocate marunt
2 catei de usturoi, tocati marunt
175 g orez pentru risotto
1/2 ardei gras rosu, curatat si tocat
75 ml vin alb, sec + 1 lingura
35 g branza Parmesan, proaspat rasa
2 linguri de frunze proaspete de busuioc, tocate
frunze proaspete de busuioc, pentru ornat
Instructiuni:
Se amesteca intr-un platou sucul de lamaie cu 1 lingura de vin, sare, piper, usturoi ras, 4 linguri de ulei de masline, coaja rasa de lamaie si dulce-de-iute. Se pun deoparte, intr-un castronel, 1-2 linguri de marinada. Se adauga crevetii pe platou si se intorc de cateva ori, ca sa se acopere uniform cu marinada. Se acopera platoul si se lasa crevetii la marinat minim 30 de minute, in frigider.
Intre timp, intr-o tigaie mare si fierbinte se adauga 3 linguri de ulei de masline. Cand acesta este incins, se face flacara mica, se adauga ceapa tocata si se sareaza. Se caleste 4-5 minute, amestecand frecvent, pana ce se inmoaie. Se adauga usturoiul si se continua 1 minut.
Se adauga orezul, se mareste flacara si se gateste 2-3 minute, amestecand constant, pana ce toate boabele sale sunt acoperite cu uleiul aromat.
Se toarna 75 ml vin si se gateste, amestecand constant, pana ce aproape a fost absorbit complet.
Se adauga un polonic de fond si se amesteca permanent, pana ce a fost absorbit. Se continua adaugand fondul, cate un polonic odata, timp de 20 minute, sau pana cand orezul este fraged, iar lichidul a fost absorbit. Dupa ce s-au adaugat circa trei sferturi din fond, se adauga la orez si ardeiul gras tocat. Prin gatire se va face fraged, dar nu va avea timp sa se inmoaie, ci va ramane putin crocant.
Se adauga untul si branza Parmesan. Se asezoneaza cu sare si piper, se adauga busuiocul si se amesteca bine. Se lasa risotto-ul acoperit 5 minute. Se incinge bine un gratar de fonta.
Cat timp se odihneste risotto-ul, se scot crevetii din marinada. Aceasta se arunca. Se asaza crevetii pe gratarul incins. Se frig 2 minute pe fiecare parte, la foc mediu, sau pana ce isi schimba culoarea. Cand se intorc, se ung cu marinada pusa deoparte in castronel.
Se servesc alaturi de risotto-ul aromatizat cu busuioc, ornati cu frunze de busuioc, alaturi de un pahar de vin alb sau rose.
Nota:
Creveti tiger congelati am gasit in Cora, Metro, Carrefour. Lasati-i la decongelat lent, peste noapte, in frigider.
Puteti insa gati reteta si cu creveti simpli; recomandarea mea este sa cumparati pungi cu cozi de creveti din MegaImage.
Ca o comparatie, cele doua tipuri de creveti ies, in final, cam pe la acelasi pret.

Un comentariu pe “Creveti tiger cu risotto si busuioc

  1. Roxana spune:

    Cred ca trebuie sa merg la supermarket! 🙂
    Crevetii astia astata incredibil, iar gustul nu vreau inca sa mi-l imaginez! Felicitari pentru reteta!

  2. panacris spune:

    Imi palc crevetii tiger, sunt cam scumpi ptr bugetul familei mele, dar ne rasfatam din cand in cand. Arata delcios si gustul sigur e pe masura.

  3. Lola spune:

    Primul lucru care trebuie sa-l invete oricine se apuca de gatit este ca „o cana” este masura standard in bucatarie si ca are 250 ml.

    Risotto este foarte versatil, poate fi facut cu atatea arome. Asta ma face sa-l plac desi nu iubesc orezul in mod deosebit. Iar diferenta intre pilaf si risotto este ca intre porcul la gratar si porcul din tocana – acelasi ingredient de baza dar rezultat foarte diferit.

    Radu, te-am imprietenit pe FB si o sa ai un pm acolo.

    • Radu Popovici spune:

      @Lola: Cana este masura standard la anglo-saxoni, ca si lingurita, lingura, pint, galon, pfund. Ba la englezi, daca nu ma insel eu, este diferita ca nr. de mililitri fata de americani. Ceilalti lucram cu sistemul metric, unde totul se exprima in grame si mililitri. Sistemul imperial este adesea mai comod, de aceea am facut si eu greseala de a amesteca cele doua sisteme cand listez ingredientele din retete. Normal ar fi sa te tii doar de unul dintre ele.

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Mai citeste-o si tu o data, in comentariul original, si ai sa vezi ca mi-am dat seama. 😛 Am vrut doar sa schimb discutia.

  4. cristi-j spune:

    probabil ca daca mergi spre origini diferentierea se face mai usor dar azi, cu toate variantele si stilurile, nu mai e asa usor. diferentele sunt mult mai subtile asa cum spuneam.

    „Eu m-a numar printre cei ce v-a urmaresc,incerc retetele dar,nu comenteaza ,deobicei” … oricui i se mai intampla dar trebuie sa fie un record aici !

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Nu cred ca este un record. Cred ca pe multe bloguri se intampla la fel. Exceptie fac, probabil, cele in care se publica multe retete de deserturi. Femeile sunt mai interesate de dulciuri si mai comunicative, chiar daca multe dintre comentarii sunt de genul „pupicei, scumpica mea!” si „tu, ce bine arata, m-ai dat gata!”. 🙂

      In ce priveste pulao vs. biryani, eu as propune sa incepem cu originile si apoi sa vedem ce este cu variantele noi.

  5. valymag96 spune:

    Din punctul meu de vedere sunteti, alaturi de alte doamne dragute (laura sava,laura laurentiu,laura adamache si teo kitchen), un mare maestru. Jos palaria pentru munca dumneavoastra. Eu ma numar printre cei ce va urmaresc, incearca retetele dar nu comenteaza de obicei.

    • Radu Popovici spune:

      @valymag96: Ma lasati singur printre atatea fete? Alti baieti nu va plac? Mai sunt destui cu bloguri interesante. 🙂

  6. cristi-j spune:

    diferentele sunt mult mai subtile si e mult mai greu sa separi pulao de biryani. am cautat odata o jumatate de zi o explicatie clara si am ramas cam la fel de confuz, nu stiu daca exista una.

  7. cristi-j spune:

    faptul ca multi nu stiu diferentele si pilaf sau risotto e totuna (un exemplu clar a fost chiar aici pe blog) e una dar se intampla sa le stie si cu toate astea rezultatul sa nu arate cum ar trebui. eu aveam in minte cazul unui bucatar/blogger apreciat si cunoscut care a postat un risotto ciudat in care boabele pareau prea tari si pluteau in multa zeama si au fost mai multe comentarii care intrebau ce si cum. si mai sunt multi care-l fac prea tare. am vrut sa subliniez ca din poza ta consistenta si textura sunt exact cum trebuie.

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Am inteles ce ai vrut sa spui. Ziceam si eu doar ca exista inca destui care nu stiu diferentele dintre risotto, pilaf si paella si ca un articol pe acest subiect ar putea fi folositor.

  8. cristina spune:

    saptamana trecuta mi-am facut curaj si am cumparat prima data cozi de creveti din MegaImage, congelati proaspeti, si i-am facut simpli in tigaie intr-un amestec de unt si ulei de masline, stropiti cu putina zeama de lamaie
    pt. ca a fost prima data cand am gatit creveti prospeti si nu prefierti, am respectat instructiunile de pe punga si nu i-am dezghetat, chiar daca am tinut punga pe masa cam 30 min. inainte sa-i pun in tigaie, sa se dezmorteasca putin
    normal ca au lasat destula apa, asa ca data viitoare voi respecta sfatul dvs. si ii voi lasa sa se dezghete in frigider
    chiar daca i-am gatit simplu, sunt mult mai buni decat cei prefierti

    • Radu Popovici spune:

      @cristina: Mare pacat ca nu i-ati dezghetat. Instructiunile alea sunt scrise de magazioner, probabil. Decongelati-i peste noapte, in frigider, scurgeti-i bine; nu-ibgatiti mai mult de 3-4 minute. Cum se fac roz, trebuie scosi imediat; ei continua oricum sa se gateasca inca 30-40 de secunde, datorita caldurii remanente.

  9. cristi-j spune:

    multi bucatari (chiar cunoscuti si apreciati) ca sa nu mai zic de bloggeri fac tot felul de ciudatenii sub numele de risotto, de cele mai multe ori un fel de pilaf sau o ciorba. din cate stiu eu asta e consistenta si textura necesara pentru un risotto (chiar daca mie imi place o idee mai uscat)
    o combinatie folosita si care da si mai mult gust e asocierea crevetilor cu ceva porc putin afumat si cred ca ar merge bine aici ceva sunca afumata – pancetta, prosciutto, bacon (desi din nou, nu chiar pe gustul meu)
    eu nu sunt asa, ca la farmacie sau ca la prajituri, nu pot cu 175 g orez, 75ml vin, 35g parmesan … hehehe

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Mai zilele trecute un prieten m-a intrebat: „de ce tot zici tu risotto si nu poti sa spui pilaf, ca toata lumea?”. Adevarul este ca nu toti stiu diferentele dintre pilaf, risotto si paella. Uite o tema de articol folositor. 🙂

      Am gatit adesea fructe de mare cu „porcarii” langa ele. De data asta insa am vrut ca risotto-ul sa fie doar o garnitura langa crevetii marinati si fripti pe gratar. A fost mai bine asa, caci am simtit bine gustul crevetilor. O alta greseala facuta de multi este supra-marinarea; crevetii marinati mai mult de 1 ora risca sa aba gust de marinada, nu de creveti. Iata inca o tema de articol folositor.

      Da, poate am exagerat cu precizia cantitatilor, dar pentru incepatori este mai bine asa, cel putin la inceput, pana se obisnuiesc sa aprecieze din ochi. Am mai pus eu intr-o reteta „1 cana cu orez”, iar un amic de-al meu avea o cana de vreo 500 ml, in loc de una de 240 ml, asa ca iti dai seama ce a patit cu orezul ala.

    • Radu Popovici spune:

      @memphis: Asa sa faci. 🙂 O sa pun si un buton-numarator „Am gatit aceasta reteta”, ca lumea sa clicaiasca daca nu vrea sa comenteze; asa o sa am si eu o idee de cati dintre cititori gatesc retetele de pe blog. Prefer insa sa vii si sa spui cum ti-a iesit, ce ai modificat la ea, ce au spus mesenii etc.

  10. Irina spune:

    Domnule Radu nu ne faceti o vizita in Israel? Poate ne gatiti si noua ceva ca m-ati lasat fara grai. Acest meniu delicios m-a lasat fara cuvinte. Ce pofta mi-ati facut. Felicitari si va asteptam cu drag si cu alte retete.

    • Radu Popovici spune:

      @nea’Mielu: Proaspeti, nu prefierti. De vreo doi ani nu mai cumpar prefierti, caci am remarcat ca sunt mult-prea-fierti si au o textura de cauciuc. In plus, cei proaspeti e gatesc atat de usor si de repede.

  11. memphis spune:

    Uau, ce fotografie grozava!N-am mai mincat de ceva vreme un risotto si ma gindesc ca ar fi cazul sa ma duc in bucatarie. Imi place marinada crevetilor. De asemenea buna ideea de a da culoare orezului cu putin ardei gras. O reteta gandita foarte profi. 🙂

  12. simina spune:

    Arata demential! Abia am mincat dar imi ploua in gura cind vad cum arata risottoul. Superba fotografie si tu ziceai ieri ca nu stii sa fotografiezi.

    • Radu Popovici spune:

      @simina: Asta este una dintre pozele foarte recente, si a fost gandita si facuta pe indelete. A iesit bine, intr-adevar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.