Daca sunteti un iubitor al crevetilor si al usturoiului, atunci aceasta reteta va este dedicata personal. Preparatul este foarte bine echilibrat, iar usturoiul si lamaia doar pun in evidenta crevetii, fara a-i eclipsa.
Serviti crevetii cu paine, orez sau paste, si aveti grija sa folositi aceste alimente ca sa “culeaga” tot sosul aromat.


Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 5 minute

Ingrediente:
14 creveti Tiger, decorticati cu exceptia coditei
5 catei mari de usturoi, pisati
60 g unt, la temperatura camerei
coaja rasa de la 1/2 lamaie
coaja rasa de la 1/2 portocala
2 linguri de suc de lamaie
sare
piper negru, proaspat macinat
20 cm bucata de castravete, taiat panglici subtiri
1 lingura de ceapa rosie, tocata marunt
1/2 lingurita de fulgi de ardei iute
4 linguri de ulei de masline extra virgin
frunze proaspete de busuioc, pentru ornat
feliute de lamaie, pentru ornat
feliute de portocala, pentru ornat

Instructiuni:
Se amesteca untul cu usturoi, sare, piper, coaja rasa de lamaie si portocala si jumatate din sucul de lamaie.

Se asaza fiecare crevete pe spate si i se despica burta, cu un cutit ascutit; atentie, nu trebuie ca taietura sa strapunga crevetele. Se curata crevetii de vinisoarele negre din interior (acestea reprezinta aparatul digestiv al acestor crustacee) si se desfac pe taietura, ca o carte. Se spala bine si se sterg cu prosoape de hartie.

Se asaza crevetii pe un grilaj metalic asezat intr-o tava de copt. Se ung cu parti egale din mixtura de unt. Se incinge cuptorul la 230 °C. Se asaza tava cu creveti in mijlocul cuptorului si se gatesc 4-5 minute, sau pana ce crevetii sunt rozalii, iar untul este topit si fierbinte.

Intre timp se prepara salata de castraveti. Se amesteca intr-un castronel fasiile de castravete cu restul de suc de lamaie, ulei, sare, piper, busuioc tocat, ardei iute, fulgi de ardei iute si ceapa.
Se servesc crevetii stropiti cu sos, ornati cu frunze de busuioc si feliute de lamaie, alaturi de paine si salata de castraveti.

Analiza nutritionala per portie:
620kcal, 32,4g proteine, 50,3g grasimi (18g saturate, 3,3g polinesaturate, 11,4g mononesaturate), 62mg colesterol, 904mg sodiu, 11,4g carbohidrati(2g zahar), 1,9g fibre.

Sfaturi:
Pastrarea coditei la creveti nu este obligatorie. Eu prefer s-o las la locul ei din motive estetice. Mi se pare ca, impodobiti astfel, crevetii arata mai simpatici si preparatul mai aspectuos.

Nota:
Crevetii Tiger provin de la “RFamily”, unul dintre cei mai vechi si mai importanti distribuitori de peste, fructe de mare si alte produse derivate de pe piata noastra.
Daca sunteti in cautare de diverse specialitati, va recomand cu caldura aceasta companie. Sunt foarte amabili si extrem de “customer oriented” si, in plus, au un bun raport pret-calitate. Telefon de contact: 0722.365.359.
Crevetii congelati. I-am decongelat lent, circa 12-16 ore, in frigider.