Creveti Tiger cu sos de unt si usturoi

Daca sunteti un iubitor al crevetilor si al usturoiului, atunci aceasta reteta va este dedicata personal. Preparatul este foarte bine echilibrat, iar usturoiul si lamaia doar pun in evidenta crevetii, fara a-i eclipsa.
Serviti crevetii cu paine, orez sau paste, si aveti grija sa folositi aceste alimente ca sa “culeaga” tot sosul aromat.


Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 5 minute
Ingrediente:
14 creveti Tiger, decorticati cu exceptia coditei
5 catei mari de usturoi, pisati
60 g unt, la temperatura camerei
coaja rasa de la 1/2 lamaie
coaja rasa de la 1/2 portocala
2 linguri de suc de lamaie
sare
piper negru, proaspat macinat
20 cm bucata de castravete, taiat panglici subtiri
1 lingura de ceapa rosie, tocata marunt
1/2 lingurita de fulgi de ardei iute
4 linguri de ulei de masline extra virgin
frunze proaspete de busuioc, pentru ornat
feliute de lamaie, pentru ornat
feliute de portocala, pentru ornat
Instructiuni:
Se amesteca untul cu usturoi, sare, piper, coaja rasa de lamaie si portocala si jumatate din sucul de lamaie.
Se asaza fiecare crevete pe spate si i se despica burta, cu un cutit ascutit; atentie, nu trebuie ca taietura sa strapunga crevetele. Se curata crevetii de vinisoarele negre din interior (acestea reprezinta aparatul digestiv al acestor crustacee) si se desfac pe taietura, ca o carte. Se spala bine si se sterg cu prosoape de hartie.
Se asaza crevetii pe un grilaj metalic asezat intr-o tava de copt. Se ung cu parti egale din mixtura de unt. Se incinge cuptorul la 230 °C. Se asaza tava cu creveti in mijlocul cuptorului si se gatesc 4-5 minute, sau pana ce crevetii sunt rozalii, iar untul este topit si fierbinte.
Intre timp se prepara salata de castraveti. Se amesteca intr-un castronel fasiile de castravete cu restul de suc de lamaie, ulei, sare, piper, busuioc tocat, ardei iute, fulgi de ardei iute si ceapa.
Se servesc crevetii stropiti cu sos, ornati cu frunze de busuioc si feliute de lamaie, alaturi de paine si salata de castraveti.
Analiza nutritionala per portie:
620kcal, 32,4g proteine, 50,3g grasimi (18g saturate, 3,3g polinesaturate, 11,4g mononesaturate), 62mg colesterol, 904mg sodiu, 11,4g carbohidrati(2g zahar), 1,9g fibre.
Sfaturi:
Pastrarea coditei la creveti nu este obligatorie. Eu prefer s-o las la locul ei din motive estetice. Mi se pare ca, impodobiti astfel, crevetii arata mai simpatici si preparatul mai aspectuos.
Nota:
Crevetii Tiger provin de la „RFamily”, unul dintre cei mai vechi si mai importanti distribuitori de peste, fructe de mare si alte produse derivate de pe piata noastra.
Daca sunteti in cautare de diverse specialitati, va recomand cu caldura aceasta companie. Sunt foarte amabili si extrem de „customer oriented” si, in plus, au un bun raport pret-calitate. Telefon de contact: 0722.365.359.
Crevetii congelati. I-am decongelat lent, circa 12-16 ore, in frigider.


8 comentarii pe “Creveti Tiger cu sos de unt si usturoi

  1. Adriana spune:

    Acasă nu am preparat niciodată creveţi Tiger, dar acum o să-mi iau inima-n dinţi şi o să prepar după această reţetă. Mi-ai făcut poftă. Până la vară când plec în concediu la mare mult mai este.

  2. Marius Delaepicentru spune:

    La creveti de 26-30 si mai mici, nu e obligatorie extragerea matzului.
    Pentru cei care doresc totusi, cea mai simpla metoda este urmatoarea: Se indoaie crevetele si se strapunge din lateral cu o scobitoare, pe partea opusa picioarelor, intre segmentul 2 si 3, in partea vag dezgolita prin incovoiere. Se trage de scobitoare pina iese capul matzului, dupa care se apuca matzul si se trage de el in lungul corpului. Abia apoi se curata crusta. In felul acesta, daca reteta prevede creveti decapitati intregi, acestia ramin intregi.

    • Radu Popovici spune:

      @Marius: Asa este, la shrimps nu se prea scot vinisoarele, caci sunt prea fine si oricum nu se simt. La prawns, se scot. Au am avut creveti marisori, era o placere sa-i vad aliniati pe masa de lucru. 🙂
      Foarte buna metoda ta, se vede ca esti silit sa gatesti rapid si in cantitati mai maricele.

  3. cristi-j spune:

    Eu stiam ca vinisoarele se curata despicand pe spate. De fapt sunt 2 vinisoare, una pentru aparatul digestiv, aflata aproape de spate, iar alta, pentru sistemul nervos, aflata pe burta aproape de suprafata (aceasta nu se scoate de obicei dar daca se face „fluture” pe burta se poate curata).
    Se pot desface „fluture” si pe spate.
    Pentru un preparat si mai spectaculos, daca crevetii sunt intregi, se desfac (si se curata) cu tot cu carapace si cap, mai ales daca sunt gatiti la gratar, grill sau cuptor, si e de preferat sa se desfaca pe spate.

    Delia Smith si-a schimbat numele ? hahaha

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Poti ajunge din ambele parti la vinisoare, daca crevetele este indeajuns de gros. Am mers prin burta, ca sa nu uit de nerv; crevetii au fost maricei.
      Cu Delia mai schimb opinii din cand in cand. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.