Croque Monsieur este o gustare celebra, tipic franceza. Legenda spune ca ar fi fost descoperita din intamplare, intr-o iarna, de un muncitor care si-a preparat un sandvici cu sunca si cascaval si l-a lasat sa se incalzeasca pe calorifer. A uitat de el, iar cascavalul s-a topit. A mancat totusi sandviciul, care s-a dovedit foarte gustos. Ideea a fost preluata si perfectionata prin adaugarea de sos Bechamel.

Astazi exista foarte multe variante de Croque Monsieur: cu somon in loc de sunca, cu branza albastra in loc de cascaval, cu sos Mornay in loc de sos Bechamel etc.

Exista, de asemenea, si un Croque Madame, care are in plus, asezat pe sandvici, un ochi prajit in putin ulei, sau fiert in apa. Se spune ca acest ochi aminteste de forma bonetelor purtate de femei in prima treime a secolului XX. Croque Mademoiselle este o varianta dietetica, sau vegetariana, potrivita tinerelor domnisoare care doresc sa-si pastreze silueta.

Bucatarie: franceza
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare:10 minute
Timp de gatit: 20 minute

Ingrediente:
8 felii de paine toast, groase de circa 1 cm
8 felii de cascaval, de o dimensiune potrivita cu cea a feliilor de paine
8 felii de sunca slaba, de o dimensiune potrivita cu cea a feliilor de paine
150 g cascaval ras
3 linguri de unt
2-3 linguri de faina
100 ml lapte
sare
piper alb, macinat
1 lingurita de nucsoara, proaspat macinata
2 linguri de ulei de masline
1 lingurita de otet balsamic
1 lingurita de suc de lamaie
8 foi de salata verde
2 lingurite de mustar cu boabe
2 rosii taiate cubulete
1 castravete, taiat cubulete

Instructiuni:
Se incalzeste cuptorul la 180 °C. Se prepara sosul Bechamel. Se topesc 2 linguri de unt intr-o tigaie, la temperatura medie. Se adauga faina, treptat, amestecand continuu ca sa nu formeze cocoloase. Cand este bine inglobata se continua amestecarea pana capata o culoare aurie.
Se adauga laptele, treptat, amestecand bine pana se incorporeaza complet si se obtine un sos alb, gros. Se asezoneaza cu sare, piper si nucsoara.

Intre timp, se ung feliile de paine cu restul de unt, in strat uniform si subtire. Se asaza deasupra feliile de cascaval, apoi cele de sunca si se aranjeaza senviciurile pe o tava de copt.
Cu o lingura, se pune sosul Bechamel peste senviciuri, avand grija ca acesta sa nu se scurga. Deasupra se asaza cascavalul ras. Se presara cu sare, piper si un piculet de nucsoara.
Se pune tava in cuptor si se lasa senviciurile circa 10-15 minute, pana ce cascavalul ras se topeste si se rumeneste.

Intre timp, se prepara o vinegreta amestecand uleiul de masline cu otet balsamic, mustar si suc de lamaie. Se asezoneaza cu sare si piper.

Se aranjeaza pe farfurii individuale cate 2 foi de salata, peste care se cladesc cubulete de rosie si castravete. Se drege aceasta salata cu putina vinegreta. Langa salata, se asaza cate doua senviciuri.
Se servesc senviciurile Croque Monsieur cu salata, alaturi de sosul vinegreta.