M-a bătut adesea gândul să îmi deschid un magazin de delicatese, dar totul a rămas doar în stadiu de proiect. În afară de lipsa resurselor financiare, m-a oprit şi teama sau, mai bine zis, scârba, de mediul economic românesc.
Bacania Veche, Bucuresti

De nesfârşita birocraţie, de corupţie, de controale (adică de expediţiile de jaf şi şpăguială ale autorităţilor), de o piaţă săracă, needucată şi foarte volatilă şi de multe altele.
Cu atât mai mult îi admir pe cei care, în pofida tuturor acestor impedimente, au îndrăznit, au riscat şi şi-au transformat proiectul în realitate. Unul dintre aceştia este Marius Tudosiei, cu a sa pitorească „Băcănie Veche”.

Situată central, pe Str. Barbu Văcărescu, la nr. 49, „Băcănia Veche” arată cam ca un magazin de coloniale din prima treime a secolului XX. Dacă nu ar fi mobilată cu câteva frigidere şi cuptoare moderne, ai crede că te afli într-una din acele prăvălii calde şi primitoare, în care poţi discuta cu patronul pe îndelete despre calităţile câte unui ulei, sau despre ce condimente să „asortezi” la muşchiul de porc care te aşteaptă acasă, în frigider.
Bacania Veche, Bucuresti
Marius, ajutat de Radu Rughiniş, a reuşit să creeze o oază plăcută, în care poţi discuta lucruri interesante, în care poţi privi, degusta şi cumpăra câteva sute de produse: uleiuri, oţeturi, sosuri, condimente, paste, brânzeturi, mezeluri, vinuri, miere, sucuri de fructe, fasole şi linte de tot felul, zahăr, ciocolată şi multe altele.
Bacania Veche, Bucuresti
Bacania Veche, Bucuresti
Poţi găsi aici produse mai mult sau ai puţin exotice, la preţuri acceptabile; mie mi s-au părut ceva mai mari decât la Ki-Life (la acele produse comune, adică cele care se găsesc în ambele magazne), lucru explicabil căci, fiind la început de drum, „Băcănia” nu poate vinde cantităţi mari şi, ca urmare, nu beneficiază la achiziţie de avantajele unui rulaj mare de marfă.
Bacania Veche, Bucuresti
Bacania Veche, Bucuresti
Punctul forte al „Băcăniei”, lucrul care o deosebeşte în bine de alte magazine cu profil asemănător, este orientarea spre produsele tradiţionale româneşti: ulei virgin de floarea-soarelui (minunat la gust şi aromă), zacuscă, murături, sucuri naturale de fructe, miere, dulceţuri, tocane, brânzeturi, cârnaţi, salamuri, afumături şi multe altele. Atuul cel mai important îl reprezintă cozonacii, pâinea de casă şi prăjiturile care se prepară pe loc. Publicul le-a învăţat, le aşteaptă cu nerăbdare şi le comandă cu mult timp înainte.
Bacania Veche, Bucuresti
Bacania Veche, Bucuresti
Vă las să vă uitaţi la fotografii şi mă opresc aici. Nu vreau să vă povestesc mai multe; puteţi vedea totul singuri, căci un drum la „Băcănie” va fi, vă asigur, un eveniment plăcut.
Bacania Veche, Bucuresti
Bacania Veche, Bucuresti
Ne-bucureştenii au la îndemână, până se hotărăsc să bată drumul spre capitală, site-ul magazinului: www.bacaniaveche.ro.