Cu un picior în 2015

Un nou an este pe cale să se încheie. Din 2014 au mai rămas doar câteva firimituri. Au fost 365 de zile intense; un an în care am trecut prin perioade de avânt şi entuziasm, dar şi prin momente de oboseala extremă şi descurajare. Pot spune că l-am trăit din plin, cu bune şi mai puţin bune.

Dacă aş face un bilanţ al aproape defunctului 2014, cred că faptul cel mai important de semnalat este aventura numită GUXT, clubul de explorări culinare deschis împreună cu partenerul meu, un mare bonom, iubitor de mâncare şi băutură bună, şi condus împreună cu o echipă redusă numeric, dar formată din foarte buni profesionişti: Costel Clipescu în bucătărie, Mirela Culea în salon.
GUXT a fost, şi încă este, o experienţă deosebită. Este locul unde am desfăşurat câteva zeci de evenimente deosebite, de la degustări de vinuri, bere, whisky, coniac şi ulei de măsline, până la cursuri de gătit, în special bucătărie asiatică, trecând prin evenimente gastronomice tematice, mai ales legate de bucătăriile mediteraneene, şi prin evenimente corporate şi private.

Am învăţat multe despre cum să găteşti profesionist, în sistem de restaurant şi, mai ales, despre cum să gândeşti meniurile astfel ca nu doar să performezi la nivel profesional înalt, dar şi să-ţi uşurezi viaţa şi să-ţi eficientizezi timpul şi resursele.
Am învăţat, de asemenea, destule despre vinuri liniştite şi spumante, beri, whisky-uri şi coniacuri. Acestea erau capitole “opace” pentru mine, dar evenimentele de la GUXT mi-au deschis orizonturi noi, deosebit de interesante şi de seducătoare. Cred că berea va fi cea care se va afla în atenţia mea cel mai mult în viitorul apropiat.

Pentru mine GUXT a fost o experienţă formidabil de interesantă, căci a trebuit să mă implic în mai multe aspecte ale funcţionării sale; am fost pe rând şi concomitent documentarist, amfitrion, fotograf, bucătar, PR-ist, copyrighter, grafician, traducător, online manager, merceolog, contabil, gestionar, om de vânzări, spălător de vase, gunoier, manager general şi încă alte câteva chestii cărora încă nu le-am găsit nume.
Cred că în niciuna dintre aceste ipostaze nu am fost foarte performant, dar în câteva am fost destul de bun. Am făcut multe greşeli, dar şi câteva lucruri pe care le consider deosebite.
Una peste alta, din martie până în această secundă, am dedicat ideii numite GUXT toată energia şi tot timpul meu. Pentru mine anul 2014 a purtat, fără îndoială, semnul GUXT.

În ce priveşte blogul, hmm, aici mă simt un pic vinovat. L-am cam neglijat, deşi am căutat să menţin un ritm cât am putut de alert al postărilor. Poate că după şase ani plini, cu circa 2000 de postări, ar fi timpul s-o iau mai moale: să public mai rar, dar mai interesant, mai bine scris, mai profesional. Simt că acum blogul a trecut în planul secund şi, mai important, simt că momentan acesta îi şi este locul.
M-am bucurat că am avut timp şi chef, totuşi, să reînviu vechea pasiune legată de bucătăria asiatică. Am avut o bună perioadă în care am publicat reţete şi areticole despre bucătăriile chineză, indiană, thailandeză, coreeană, birmaneză, indoneziană şi malaeziană. M-au fascinat în special acestea două din urmă şi nu regret deloc timpul pe care li l-am acordat.

Citeste si articolul →   Readucere aminte

A fost un an în care am publicat circa 200 de reţete şi articole. Cea mai mare plăcere, şi ca să le scriu, dar şi ca să urmăresc reacţiile produse de ele, mi le-au produs două dintre articole: “Mutanţii din bucătărie” şi “Ipohondrii culinare”.
Dacă cel de-al doilea este doar expunerea unor opinii strict personale, primul articol a necesitat o muncă intensă de documentare, a cărei consecinţă a fost faptul că am învăţat câteva lucruri care mi-au schimbat modul de a înţelege bucătăria şi gătitul… ba nu, greşec, au modificat chiar modul în care privesc acum istoria şi evoluţia omenirii şi locul meu în tot acest proces.

Ce planuri am pentru, viitor, în speţă pentru 2015? Cele mai multe sunt legate tot de GUXT. Vreau să-l pot publicita mai bine, vreau să atrag o clientela mai numeroasă şi vreau să organizez evenimente mai interesante, mai diverse şi mai bine articulate. Ştiu că sună cam vag, dar nu are rost acum să intru în amănunte. Sper ca 2015 să aducă un progres însemnat pentru GUXT.

Ca să revin la blog, în aceste următoare două luni va suferi o nouă schimbare, în special în ceea ce priveşte “culisele”, adică programarea. Materialul publicat este enorm şi, inevitabil, cu cât cantitatea de informatie este mai mare, cu atât entropia blogului creşte. Ca exemplu, am descoperit în blog câteva sute de aşa-numite broken links, adică url-uri care nu duc nicăieri. Ele provin fie de la cei care au comentat şi şi-au trecut în date vreun site/blog, acum dispărut, fie de la articolele publicitare cu link-uri către anumite pagini, şi ele dispărute astăzi, destinate la vremea lor unor produse supuse promoţiilor. A trebuit ca ele să fie corectate sau eliminate, după caz, iar aceasta a însemnat o muncă de circa două zile. Nu toţi realizează munca din culisele unui blog, cea dincolo de pozele colorate şi de textuleţele cu informaţii; poţi fi un fotograf deosebit şi un geniu în bucătărie, un blog depăşit şi greoi tot te va trage în jos.

Citeste si articolul →   Marea Grătăreală - februarie 2012

Vreau să ierarhizez altfel reţetele, ca să se poată căuta mai uşor în ele şi vreau să optimizez şi să aduc la zi toate mecanismele de funcţionare ale blogului. Am mai făcut asta o dată în acest an, fără rezultate mulţumitoare, din punctul meu de vedere, dar sper ca de data aceasta lucrurile să meargă mai pe placul meu.

Simt nevoia să mă opresc aici. Parcă tot ceea ce am scris este neconvingător, neinteresant şi neimportant. Un an trait intens în nici două pagini de text. Au fost sute de întâmplări, de discuţii, de oameni întâlniţi, de poveşti banale sau incitante, de momente bune şi rele pe care nu pot să le enumăr şi nici măcar să redau, la modul foarte general, atmosfera lor. Este semn de oboseală, aşa că zilele acestea incerc să mă concentrez să duc la bun sfârşit cele 3 evenimente care se vor mai desfăşura până la sfârşitul anului, ca şi acţiunea “Mâncare de casă pentru Crăciun”.
După aceea, în următoarele două săptămâni vreau doar să dorm, să citesc beletristică, să mă uit la câteva filme, să-mi petrec timpul cu familia, să gătesc pentru mine, nu pentru blog sau musafiri, să mă întâlnesc cu câţiva prieteni dragi… Să trăiesc, adică.

Pe 8 ianuarie 2015 am deja “pacienţi” pentru primul eveniment. Ţineţi-mi pumnii!


  1. Adina (cartederetete.ro) spune:

    Ma si intrebam de ce nu prea am notificari de la tine. Ma reintorc cu drag sa citesc si postarile vechi, fiecare are prioritatile lui, chiar tu m-ai invatat si pe mine cum sa raspund celor care veneau pe blogul meu doar cu plangeri. Sa ai un An Nou Fericit plin de realizari si sa ai parte de suprize frumoase.

  2. cristi-j spune:

    Pentru mine sarbatorile su fost mereu legate de sentimentul de „acasa in familie”.
    Ai expus destul de bine cam ce ti-ai dori pentru aceste zile si sper sa ti se implineasca!
    Craciun fericit, zile frumoase! Sper sa ne auzim si sa ne vedem cu bine cat mai curand!

  3. Mirela Stanescu spune:

    Sarbatori fericite ! Sa te bucuri de cei dragi ! Pentu mine acest blog se afla pe primul loc cu tema culinara de cand l-am descoperit (nu este nici o „periuta” aici), chiar daca am avut perioade de taceri. Am urmarit si urmaresc cu real interes si mare placere articolele tale: retete, calatorii, istorie si istorii culinare.
    Mii de multumiri pentru toate acestea si, bineinteles ca sunt egoista si, doresc ca toate astea sa continue… Faptul ca cititorii (sunt convinsa ca nu sunt singura) vor sa citeasca in continuare, cred ca spune mult.
    „La Multi Ani!” tie si cititorilor si multa sanatate (la trup, suflet si minte)!

  4. Emil spune:

    Marturisesc,nu am fost un cititor constant al tau, dar ti-am apreciat intodeauna articolele care le-am citit, retetele si, sfaturile, am apreciat produsele care le-am comandat, si le-am savurat cu o mare placere, sunt sigur, ca si client al tau, al „mesei de Craciun” ca te vei ridica la inaltimea asteptarilor noastre, si ma bucur ca sunt clientul si cititorul tau.
    Pentru 2015 iti doresc putere de munca, de creatie, vise implinite, si toate cele bune sa se adune in jurul tau, iar noi, sa ne bucuram de bucatele si articolele tale.
    Sarbatori Fericite tie, familiei tale si, tuturor cititorilor blogului, ne vedem cu bine in 2095. 🙂

  5. Alice spune:

    Mult succes in tot ceea ce vrei sa intreprinzi in 2015!
    Pana atunci sa ai parte de vacanta binemeritata in liniste si bucurie. Noi te asteptam cu drag tot aici.

  6. ely spune:

    buna sa ai sarbatori fericite impreuna cu familia, sa ai un an nou fericit , si retete la fel de gustoase , succes in continuare in tot ce ti ai propus de la d-voastra am invatat multe lucruri , condimente retete au fost de nota 10 cu stelute, esti un om deosebit sa ti dea d-zeu sanatate ,mult noroc si sa ne auzim cu bine inca odata Sarbatori fericite

  7. Cristi spune:

    Mult succes, Radu! Eu cred ca faci mai multe lucruri si mai bune lucruri decat majoritatea oamenilor din domeniul asta culinar, si asta este formidabil.

    • Radu Popovici spune:

      @Cristi: Eu cred ca si tu faci asta, si mai cred ca trebuia sa-ti fi spus pana acum cat de mult apreciez ceea ce incerci sa faci. Faptul ca te zbati sa faci ceva, chiar daca sansele de realizare par mici, inseamna enorm pentru mine.
      Multumesc pentru tot si sper sa ne reintalnim candva, cat mai repede.

  8. maria motoi spune:

    Radu, iti doresc mult, mult succes in continuare! Nici nu pot sa exprim in cuvinte cat de mult iti multumesc pentru tot ce ai facut pentru mine, ca si cititor al blogului tau! Tu, prin pasiunea ta pentru condimente, prin articolele si retetele tale, m-ai introdus in fascinanta lume a bucatariei asiatice, si pentru asta iti voi ramane mereu recunoscatoare!
    Sarbatori fericite!

    • Radu Popovici spune:

      @maria: Multumesc mult. Ma bucur ca ti-am fost de folos, mai ales ca in Olanda, unde esti tu, chiar ai acces la tot felul de ingrediente exotice. Te numeri printre cei fericiti. 🙂

      • maria motoi spune:

        Asa este! Insa acum 6 ani, cand am dat de blogul tau, imi era destul de greu sa gasesc toate ingredientele in Romania. Tin si acum minte cat de mult umbram dupa stelutele de ananson sau dupa pastaile de cardamom 🙂

        Iti multumesc inca o data si sper sa ne vizitezi candva, cand ti se va face dor de Olanda!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.