7 arome romanesti | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Tocurry

Tocana este unul dintre preparatele mele preferate apartinand bucatariei noastre. Eu o consider alternativa romaneasca la celebrele curry-uri gatite in Asia si nu numai. In mod traditional, tocana romaneasca se face cu cartofi, si asa am conceput si eu aceasta varianta. Diferenta este ca asezonarea o da, in principal, pasta “7 arome romanesti”, o mica inventie personala.

Folosirea acestei paste apropie tocana mea de curry-uri, atat prin faptul ca este mai bogat asezonata, cat si ca mod de efectuare a asezonarii, cam ca un hibrid de tocana si curry… adica un tocurry.
(mai mult…)

Citeste tot

Condimente în bucate

Ieri mi-am justificat din nou investiţia în noua bucătărie (care s-a mai schimbat faţă de ceea ce ştiaţi voi, în curând vă voi arăta o nouă serie de fotografii) căci am fost solicitat de Emilia Nicolaescu, realizatorul emisiunii “Sarea-n bucate” să filmăm împreună.
(mai mult…)

Citeste tot

Pastrav cu praf de „7 arome romanesti”

Am inceput experimentele cu amestecurile de condimente, pe amandoua numindu-le, cam cu economie de imaginatie, “7 arome romanesti”. Apropo, daca aveti vreo idee legata de cum pot fi denumite in mod mai interesant, as fi bucuros sa fiu ajutat.

Reteta este extrem de simpla si intuitiva, nefiind o surpriza pentru cei care gatesc des peste intreg. Caracteristica ei sta in plusul de aroma si gust adus de amestecul de condimente. Datorita simplitatii si rapiditatii cu care se poate prepara (puteti renunta la marinare, daca sunteti foarte grabiti), reteta este foarte potrivita pentru una dintre cinele din timpul saptamanii, cand ne dorim ceva usor si gustos, dar suntem prea obositi ca sa ne complicam cu gateli mai dificile.
(mai mult…)

Citeste tot

7 arome româneşti – amestec de tip pastă

În articolul anterior am descris considerentele pe baza cărora am abordat crearea unui amestec de condimente folositor în bucătăria românească, aşa că nu voi mai reveni la ele.
Bineînţeles, spre deosebire de amestecurile de condimente de tip pudră, care folosesc ingrediente uscate (boabe, seminţe, frunze uscate etc.), amestecurile de tip pastă sunt orientate şi spre condimente vegetale proaspete, care să ofere combinaţiei „umezeala” necesară legării ingredientelor.
(mai mult…)

Citeste tot

7 arome româneşti – amestec de tip pudră

Am reuşit să găsesc timpul necesar unei mici serii de experimente îndreptate spre o idee mai veche a mea, aceea de a găsi „formula” unui amestec de arome (asezonatori) care ar putea fi folosit în bucătăria românească. Este o sarcina grea, căci majoritatea românilor sunt foarte reticenţi când este vorba de mirodenii, verdeţuri aromate şi condimente. Mulţi asimilează asezonatorii doar cu piperul şi sarea, nefăcând nicio legătură între asezonare şi efectul de îmbogăţire a gustului, aromei, culorii şi texturii unui preparat.
(mai mult…)

Citeste tot