Acadiana | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Creol şi/sau cajun (3)

De data aceasta un episod ceva mai scurt, căci structura întregulu articol nu-mi permite o altă împărţire a materialului.

Asemănări între bucătăriile creolă şi cajun
Am amintit în episoadele anterioare de numeroasele şi importantele asemănări dintre bucătăriile creolă şi cajună. Cele două culturi se diferenţiază una de alta, dar se şi suprapun în multe zone. Uneori, diferenţele şi asemănările se află la graniţele acestor zone de suprapunere, formând petice blurate, în care contururile nu mai sunt clare, astfel că nu poţi fi sigur 100% cui aparţine o tehnică de gătit, sau un preparat, şi care este modul creol sau cajun de a-l găti.
(more…)

Citeste tot

Creol şi/sau cajun (2)

Dacă în prima parte a acestui articol am povestit câte ceva despre istoria culturii culinare creole, astăzi voi continua cu un scurt istoric al celei cajune, dar şi cu descrierea resurselor alimentare locale şi a influenţelor suferite de bucătăria din Louisiana de-a lungul timpului.
(more…)

Citeste tot

Creol şi/sau cajun (1)

Poate că titlul articolului vă miră… sau poate că nu. Aceste două culturi culinare sunt, în acelaşi timp, îndeajuns de asemănătoare ca, uneori, să poată fi confundate, dar şi îndeajuns de diferite ca să pară, rareori totuşi, ca neavând nicio legătură una cu alta.
(more…)

Citeste tot