Pe urmele zahărului – partea 1

De ce am ales să scriu despre zahăr? Unul dintre răspunsuri ar putea fi: „de ce nu?”. Un alt răspuns este că, de când gătesc bucătărie asiatică şi de când am învăţat cum să-l folosesc la asezonerea mâncărurilor – nu a celor dulci, ci a celorlalte, m-am cam îndrăgostit de el, mai ales când am început să-l cunosc în toate formele sale (zahăr rafinat, zahăr brun, melasă, zahăr de trestie, de palmier etc.).
Motivul principal însă este acela că mă fascinează. De ce? Fiindcă din punctul meu de vedere este o substanţă aflată exact pe graniţa foarte subţire ce desparte noţiuni ca „mirodenie” şi „condiment” şi pentru că (alături de sare, piper, bere, vin, ulei, nucşoară, scorţişoară, cuişoare şi altele) a fost unul dintre ingredientele culinare care a schimbat faţa lumii şi a influenţat decisiv istoria unor naţiuni.
De fapt, nu este primul articol dedicat zahărului care apare în acest blog. Cei care doresc să afle ceva mai multe despre zahărul brun sunt poftiţi aici.
(mai mult…)

Citeste tot