agricultura | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Mutanţii din bucătărie (3)

Despre co-dependenţă
Nu doar plantele şi animalele domesticite depind de oameni pentru a supravieţui. Oamenii au devenit şi ei dependenţi de noile lor creaţii. Agricultura, furnizând cantităţi mai mari de alimente, a permis punerea bazelor unui nou stil de viaţă şi a dus la construirea unor societăţi mai complexe. Acestea se bazează astăzi pe o gamă largă de alimente, dar cele mai importante au fost, de departe, cerealele. Civilizaţiile care au apărut pe astfel de baze comestibile îşi datorează existanţa primelor experimente de inginerie genetică, de fapt plantelor şi animalelor mutante.

Din punctul de vedere al omului, domesticirea plantelor şi animalelor a dus la obţinerea unor surse de hrană abundente. Această activitate a forţat oamenii să adopte un stil de viaţă sedentar, bazat pe agricultură şi creşterea animalelor. Plantele şi animalele domesticite hrănesc omul, dar nici ele nu ar putea exista fără acesta. Exploatează omul plantele şi animalele, sau ele îl exploatează pe om? Domesticirea este, se pare, cu dus şi întors.
(mai mult…)

Citeste tot

Mutanţii din bucătărie (1)

Inevitabil în jurul meu se vorbeşte despre mâncare. Eu însumi vorbesc foarte mult despre acest subiect. Mă lovesc adesea de oameni care, în diferite contexte, rostesc sintagma „mâncare naturală”. Foarte mulţi dintre cei pe care îi ştiu preocupaţi de sănătatea proprie se chinuie, realmente, să mănânce întotdeauna cât mai „natural”.
Lor le dedic acest articol pe care, sper, să-l găsească interesant. Rândurile care urmează nu se doresc a fi, în niciun fel, o critică la modul de viaţă al cuiva; încerc doar să aduc nişte informaţii, trecute de obicei cu vederea.
(mai mult…)

Citeste tot

Fotografii de pe papamond (24)

Fotografia de mai jos reprezintă un ţăran din ţinutul Yangshuo, regiunea Guilin, în provincia chineză Guangxi. Îl vedeţi stând în ploaie, apărat de o bucată de folie de plastic şi de o pălărie de paie, plantând, fir cu fir, orezul.

(mai mult…)

Citeste tot

Fotografii de pe papamond (15)

Culturile de orez mă fascinează. Am mai spus asta? Desigur, dar mă repet tocmai fiindcă acest aliment nu încetează să mă uimească. Nu doar prin versatilitatea sa culinară, ci şi prin simbolistica şi valoarea sa mistică şi filozofică. Pentru mai mult de jumătate din populaţia globului nu este doar o cereală, ci chiar viaţa însăşi.
Fermier thailandez, Petchaboon, Thailanda
Această fotografie, reprezentând un fermier pe câmpul său de orez, provine din provincia Petchaboon, din Thailanda, ţară care este unul dintre marii consumatori, producători şi exportatori de orez.

Citeste tot

Fotografii de pe papamond (9)

Iubesc orezul. Cred că blogul meu conţine, de departe, cele mai multe reţete cu orez dintre toate blogurile româneşti şi nu m-aş mira să ocup un loc fruntaş printre blogurile din lume, bineânţeles printre blogurile aparţinând occidentalilor, căci nu cred că aş putea concura cu blogurile asiaticilor. Această preferinţă a mea mi-a oferit şi şansa de a lucra cu Riso Scotti, unul dintre marii producători şi distribuitori europeni de orez.

Plantaţiile de orez terasate din Asia de Sud-Est arată uluitor şi mă fascinează. Terasele sunt lucrate cu migală, în sezonul potrivit culorile sunt uluitoare, mai ales acel verde ireal al firelor de orez, iar peisajele îţi taie adesea răsuflarea.

Iată o imagine cu o astfel de plantaţie din apropierea celebrei văi Sapa (uneori scrisă şi Sa Pa), din nordul Vietnamului, aproape de locul în care se întâlnesc graniţele cu China şi Laos, locuită de minorităţi ca hmong, dao, giay şi pho lu.

Citeste tot

La masă cu strămoşii: Dacia (1)

Dacă în cazul altor civilizaţii, cum a fost cea chineză, m-am izbit de o enormă cantitate de material informativ care a trebuit să fie parcurs, selectat şi tradus, în cazul Daciei situaţia a fost însă alta. Sursele de informaţie referitoare la economie, meşteşuguri, comerţ şi modul de a se hrăni al populaţiei nu sunt nici atât de numeroase şi nici atât de bogate. În mod clar, civilizaţia dacă, deşi impresionantă, nu a avut valenţele şi complexitatea celor chinezeşti, egiptene, sumeriene sau indiene şi, din câte se cunoaşte, nici nu a influenţat decisiv alte civilizaţii cu care a venit în contact.
Totuşi, am reuşit să adun un material interesant şi de coerent, care vă poate oferi o imagine destul de clară a felului în care dacii abordau aspectele legate de producerea, recoltarea, depozitarea, conservarea şi gătirea alimentelor.
Redactarea acestui material m-a făcut să aflu multe lucruri noi şi să descopăr o altă Dacie decât cea despre care am învăţat la şcoală.
(mai mult…)

Citeste tot

La masă cu strămoşii: Egiptul antic (1)

Ştiu că am promis că în cadrul acestei serii de articole va urma, după civilizaţia mesopotamiană, cea chineză, dar încă nu am descoperit cel mai bun mod de a o aborda. Cea egipteană a ieşit mult mai uşor din condei, aşa că vă voi ruga să acceptaţi să ne ocupăm mai întâi de ea. Întârzierea aceasta sper că va fi doar în avantajul materialului dedicat bucătăriei chineze, căci îmi va permite să-l gândesc mai mult timp.
(mai mult…)

Citeste tot

La masă cu strămoşii: Mesopotamia (4)

Agricultura şi vânătoarea
Pe la anii 5000 î.H. sumerienii dezvoltaseră deja o agricultură intensivă, cuprinzând mono-culturi, irigaţii şi folosirea unei forţe de muncă specializată, mai ales de-a lungul cursurilor de apă cunoscute astăzi ca Shatt al Arab, din delta golfului Persic până la confluenţa Tigrului cu Eufratul. În urmă cu 3-4000 de ani Mesopotamia era mult mai fertilă decât astăzi.
(mai mult…)

Citeste tot

La masă cu strămoşii: Mesopotamia (2)

Scurt istoric
Istoria Mesopotamiei se întinde, neîntrerupt, din paleolitic până în prezent. Mesopotamia a fost locul de emergenţă al celei mai vechi civilizaţii importante, care a intrat în istorie încă din epoca timpurie a bronzului. Istoricii socotesc Mesopotamia ca fiind leagănul civilizaţiei umane. Înflorirea oraţelor sumeriene, prima civilizaţie mesopotamiană, începe cu anul 5.300 î.H.
(mai mult…)

Citeste tot