alcool | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Din secretele vinului (6) – Despre corpolenţă

Corpolenţa vinului este una dintre cele mai importante caracteristici de care trebuie să ţinem seamă atunci când suntem implicaţi într-o degustare, sau într-o împerechere de vinuri cu mâncarea potrivită. Corpolenţa joacă, de asemenea, un important rol în definirea preferinţelor personale legate de vinuri.

Sursa foto: www.dreamstime.com

Sursa foto: www.dreamstime.com


(mai mult…)

Citeste tot

Din secretele vinului (5) – Din nou despre aciditate

Aciditatea este o trăsătură definitorie a vinului. Acizii din vin dau acestuia un gust acrişor, care oferă o senzaţie gustativă asemănătoare celor date de merele Granny Smith sau de grapefruituri.
Aciditatea are o importanţă vitală pentru vin, permiţându-i să îmbătrânească cu graţie şi oferindu-i posibilitatea de a se împerechea minunat cu mâncarea.

Sursa foto: www.foodnavigator-asia.com

Sursa foto: www.foodnavigator-asia.com


(mai mult…)

Citeste tot

Din secretele vinului (1) – Dulceaţa

Vinul se produce pe teritoriul ţării noastre de mai bine de 2000 de ani; cu toate acestea, a rămas o mare necunoscută pentru foarte mulţi dintre noi.
Din secretele vinului - sursa foto: dreamstime.com
Vinul este ceva special, capabil să ofere plăcere, sănătate şi relaxare. Este, de asemenea, şi ceva care te intimidează, te complexează şi, adesea, te face să te simţi frustrat atunci când aşteptările îţi sunt înşelate dintr-un motiv sau altul.
(mai mult…)

Citeste tot

Primator Double 24%

Daca mi-ar fi spus cineva, in urma cu doar cateva luni, ca exista beri de desert, as fi crezut ca ma ia la misto. Ma rog, daca este sa fiu complet onest, in urma cu cateva luni eu stiam despre bere doar ca este o chestie apoasa, amaruie, care se bea rece, si numai atunci cand iti este sete si vrei sa bei ceva cu putin alcool, adica nu apa chioara.
Primator Double 24%
(mai mult…)

Citeste tot

Cum se face berea

Am încercat să găsesc un cuvânt care să traducă termenul englezesc „brewing”, ce denumeşte fabricarea berii. Pentru vinuri există substantivul „vinificare” şi verbul „a vinifica; „berificare” şi „a berifica” nu-mi sună rău deloc, chiar dacă nu există în DEX.

Cum spuneam şi cu alte multe ocazii, nu sunt un profesionist al berii, ci doar un amator pasionat. Nu cred că avem în terminologia de specialitate un „brewing” românesc, aşa că voi folosi „berificare” în loc de „producerea berii”. Este mai scurt şi sună mai nostim. Dacă cineva cunoaşte un alt termen, aflat deja în jargonul de specialitate, voi fi bucuros să renunţ la „berificare”. Până atunci…
(mai mult…)

Citeste tot

ABCD-ul berii (2)

În această a doua parte a articolului dedicat careului de ingrediente ce definesc în principal caracterul unei beri (malţ, hamei, drojdie şi apă) voi descrie pe scurt diferenţele dintre berile de tip ale şi lager, ca şi modul în care contribuie la gustul şi aroma unei beri drojdii şi apa folosite în procesul de „berificare”.
(mai mult…)

Citeste tot

Pe scurt despre cumâs

Probabil că ştiţi cu toţii că renovez casa. Am tot pomenit de asta, văicărindu-mă că nu pot găti şi că mi-e dor de tigăile mele. Renovarea asta a mai avut un efect negativ, şi anume m-a ţinut departe de cărţile mele, aflate şi astăzi ambalate în cutii de carton, în subsol, căţărate pe rafturi. Am lăsat afară doar câteva cărţi „de consum”, de care nu mi-ar fi păsat dacă s-ar fi umplut de praf, sau dacă dispăreau sub un morman de moloz. Genul de cărţi uşoare, superficiale, tâmpite şi pe care le cumperi din greşeală. Una dintre ele era o poveste stupidă despre huni şi Atila. Nici măcar n-am putut s-o termin, m-am oprit cam pe la pagina 75, înjurându-mă în gând că am aruncat 35 de lei, cu care mai bine aş fi hrănit doi nevoiaşi, aşa cum sunt atâţia pe stradă.
(mai mult…)

Citeste tot

Pe scurt despre sake

Sake (pronunţat saké) este o băutură japoneză preparată din orez. Această băutură este numită sake în engleză şi a fost preluată ca atare în toată lumea occidentală, dar, în japoneză, sake se referă la băuturile alcoolice în general. Termenul japonez specific pentru această băutură este “nihonshu”, adică “sake japonez”.
(mai mult…)

Citeste tot