ale | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Berile stil Saison și Grisette

Berile stil Saison

Berile stil Saison sunt beri tradiționale, rustice, preparate de către fermierii și berăriile mici din provincia valonă Hainaut. Erau beri de zi cu zi, băute de sete și ca să acompanieze mâncarea de toate familiile din zonă. Erau ușoare, răcoritoare și hrănitoare și în acele timpuri ajunseseră la fel de importante ca laptele, brânza și pâinea. Nu puteau lipsi din casă și erau prezente la fiecare masă, de la micul dejun la cină.

Bere Saison Voisin - sursa foto: www.plaisirsdu604.be

Bere Saison Voisin – sursa foto: www.plaisirsdu604.be

(mai mult…)

Citeste tot

Cornet Oaked

Am mentionat de foarte multe ori, atat pe blog cat si verbal, ca berea este o bautura extrem de versatila. Se pare ca exista in lume peste 70.000 de feluri de bere; diferentierea se face datorita prezentei in bere a peste 1000 de compusi care dau gust, aroma, culoare, carbonatare si corpolenta.

Exista o categorie foarte interesanta, formata de berile invechite in butoaie de stejar. Aceste butoaie pot fi refolosite, dupa ce au servit la maturarea coniacului sau brandy-ului, whisky-ului sau bourbponului, a vinurilor fortifiate cu brandy (Porto, Xerex, Madeira etc.), sau pot fi noi. Rezultatele unor astfel de maturari duc la obtinerea unor beri subtile si complexe, rafinate si, de obicei, cu o concentratie alcoolica peste medie.
Cornet Oaked
Cornat Oaked este o astfel de bere. Am gustat-o prima data acum circa un an si jumatate si mi-a produs o impresie excelenta, care nu a facut decat sa se confirme cu ocazia degustarilor ulterioare.
(mai mult…)

Citeste tot

Berile stil Kellerbier, Zoiglbier, Zwickelbier

În traducere, “kellerbier” înseamnă “bere de pivniţă”, cu referire la perioada de maturare la rece, numita “lagering”, şi denumeşte un stil de bere nefiltrată, bineînţeles de tip lager; este de obicei o bere puternic aromatizată cu hamei.

Kellerbier - sursa foto: www.germanbeerinstitute.com

Kellerbier – sursa foto: www.germanbeerinstitute.com


O kellerbier se poate prepara la diverse concentraţii alcoolice, dar cele mai multe au o tărie de tip Oktoberfestbier- Märzenbier, de 5-5,3%. Cel mai adesea kellerbier are culoarea ambrei, eventual cu reflexii roşiatice, ca rezultat al conţinutului de malţuri uşor caramelizate (malţuri Munchen).
(mai mult…)

Citeste tot

Berile stil Pilsner (1)

De când am deschis micul meu restaurant, mi-am dat seama că publicul larg este mai mult sau mai puţin confuz în ce priveşte unii termeni legaţi de bere. Mulţi cred că „ale” este o altă băutură decât „bere” şi că termenul „lager” denumeşte exclusiv un stil de bere. Este adevărat că au apărut pe piaţă beri etichetate ca „premium lager” sau „pale lager”, dar aceştia sunt doar termeni de marketing, şi nu denumesc nici stiluri şi nici tipuri de bere.
Beri stil Pilsner
(mai mult…)

Citeste tot

Westmalle Tripel

Astazi va voi prezenta din nou o bere clasica, de top mondial. Este socotita de multi una dintre cele mai bune beri trapiste si este cunoscuta in lumea intreaga.
Westmalle-Tripel
Este una dintre berile traditionale care imi plac foarte mult. Unii socotesc berile de acest gen ca fiind demodate, lipsite de indrazneala si oarecum neinteresanta; posibil ca Westmalle Tripel sa fie un pic „incremenita” in trecut, dar era deja de acum multe zeci de ani o bere perfecta, la care nu mai aveai ce schimba. A fost extrem de indrazneata la vremea sa si, dupa parerea mea, a ramas foarte interesanta si astazi, mai ales pentru cei care fac primii pasi timizi in acest imens univers al berilor.
(mai mult…)

Citeste tot

Duvel

Vreau sa va spun astazi cateva cuvinte despre una dintre berile pe care eu le consider exceptii de la regula. Ca sa fiu mai clar, este vorba despre o bere produsa de un consortiu puternic, in cantitati industriale, dar, contrar multor alte exemple, la o calitate de exceptie.
Duvel
(mai mult…)

Citeste tot

Trappist Achel Blond

Intr-un articol trecut v-am povestit cate ceva despre berile trapiste. Sunt socotite a fi printre cele mai bune beri din lume, iar popularitatea lor creste constant, cu atat mai mult cu cat oferta este limitata.
Trappist Achel Blond
Astazi vreau sa va prezint berea blonda de la Brouwerij der Sint-Benedictusabdij de Achelse Kluis, sau mai pe scurt, Achel. A inceput sa se gaseasca in mod regulat pe piata noastra si este una dintre berile care merita, neaparat, incercate.
(mai mult…)

Citeste tot

Primátor India Pale Ale

V-am povestit intr-un articol trecut despre India Pale Ale ca stil de bere. Desi pot afirma ca, cel putin in acest moment, IPA nu este chiar stilul meu favorit, nu pot sa nu recunosc ca ofera unele dintre cele mai interesante beri pe care le-am baut vreodata.
Primátor India Pale Ale
(mai mult…)

Citeste tot

ABCD-ul berii (2)

În această a doua parte a articolului dedicat careului de ingrediente ce definesc în principal caracterul unei beri (malţ, hamei, drojdie şi apă) voi descrie pe scurt diferenţele dintre berile de tip ale şi lager, ca şi modul în care contribuie la gustul şi aroma unei beri drojdii şi apa folosite în procesul de „berificare”.
(mai mult…)

Citeste tot

Un pic de magie la „Cheese & Beer Pairing”

Sunt foarte mulţumit că am început proiectul GUXT. Mi-am creat astfel ocazia să lucrez cu o echipă de adevăraţi profesionişti şi să experimentez cam tot ce îmi trece prin cap, legat de gusturi şi arome. Până la urmă nu fac altceva decât să urmez calea, atât de ambiţios definită de GUXT, care se doreşte a fi un loc unde explorăm domeniul gastronomic.
GUXT - Cheese & Beer Pairing
Dintre explorările culinare nu pot lipsi, bineînţeles, nici cele legate de băuturi, mai ales dacă există posibilitatea de a le asocia cu mâncarea.
(mai mult…)

Citeste tot
Page 1 of 2
1 2