alimente | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Jurnal milanez (3)

Recunosc din start că ideea de „piaţă alimentară” mă fascinează.

Cu cât este mai tradiţională şi mai puţin modernă, cu atât mai bine. Mă atrag produsele proaspete şi colorate, strigătele vesele ale vânzătorilor, aromele şi viermuiala cumpărătorilor; cred că am nostalgia lucrurilor care îmi amintesc de copilărie. Super/hiper/megamarketurile mi se par triste şi fără personalitate, pieţele, dimpotrivă, îmi lasă o impresie de dinamism molipsitor.

(more…)

Citeste tot

Bucătăria bogată a unei ţări sărace – Etiopia (1)

Africa este pentru mine un continent plin încă de mistere, a cărui cultură culinară abia începe să mi se dezvăluie cu timiditate. Ceea ce descopăr este nu doar interesant, ci extrem de neaşteptat. După articolele despre bucătăria din Zanzibar şi despre amestecurile de mirodenii “berebere” şi „tsire”, vă propun să aruncăm împreună o privire fugară asupra unei culturi culinare care, mie cel puţin, mi se pare fascinantă: cea a Etiopiei.
(more…)

Citeste tot

Fotografii de pe papamond (3)

Imaginea de mai jos prezinta cativa vanzatori de peste. Acestia nu sunt intr-o piata, ci pe una dintre strazile din cartierul Chowringhee, din orasul Kolkata (fost Calcutta), din statul indian Bengalul de Vest.

Sigur ca imaginea este pitoreasca, dar dincolo de acest aspect, privind modul in care pestii sunt etalati, expusi prafului si caldurii soarelui, problemele legate de igiena sunt primele care ne-ar putea veni in minte; unii dintre noi putem spune ca aceasta ar fi punctul slab al modului vechi si traditional de alimentatie: lipsa refrigerarii si a cunostintelor legate de nutritie si igiena.

Sunt sigur ca unii dintre noi ne-am simti mai bine cumparand din supermarket, unde produsele sunt pastrate igienic, desi sunt burdusite cu aditivi. Una peste alta m-as aventura sa afirm ca in nicio epoca alimentatia nu a fost si, probabil, nici nu va fi, perfecta.

De dragul pitorescului, pot insa privi aceasta fotografie cu mai mult interes si simpatie decat imaginile care prezinta rafturie sau frigiderele unui supermarket.

Citeste tot

Pe urmele sării – partea 1

Este incredibil cât de important poate fi un lucru simplu şi banal, ca sarea, şi ce influenţă covârşitoare a avut asupra dezvoltării societăţii omeneşti. O folosim zilnic şi ne-am obişnuit atât de mult cu ea încât a alunecat în banalitate; ca apa caldă, ca pantofii, ca televizorul. Şi totuşi…
(more…)

Citeste tot