aluaturi | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Acoperirea alimentelor cu cruste protectoare şi crocante (1)

Acoperirea cu cruste protectoare este una dintre tehnicile culinare care se efectuează înainte de tratarea termică a alimentelor. Este o operaţiune care protejează alimentul de acţiunea termică directă, îi păstrează suculenţa şi îl acoperă cu o crustă crocantă şi gustoasă.

Am mai atins acest subiect acum ceva vreme, dar revin astăzi cu mai multe amănunte şi cu o încercare de a sistematizae informaţiile disponibile.

(more…)

Citeste tot

Despre pastele europene (1)

Îmi plac mult pastele, de orice fel ar fi ele. Am avut ocazia să lucrez mai ales cu pastele de tip european, dar şi cu cele asiatice. Le-am gătit în sute de reţete, am folosit paste proaspete şi uscate, de diferite forme şi culori, preparate cu adausuri de diferite ingrediente, cu umpluturi sau nu şi am descoperit că există un univers al lor complex şi fascinant.

Dacă m-aţi întreba ce tip de paste prefer, probabil că nu aş şti ce să vă răspund. Parcă cele europene sunt mai aproape de papilele mele gustative, dar alegerea o fac în funcţie de reţeta în care le folosesc. Există cazuri în care pastele asiatice sunt absolut superbe, au însă dezavantajul că se găsesc mult mai greu, şi într-o varietate foarte limitată, pe piaţa noastră.

În acest articol mă voi referi exclusiv la pastele aşa-zise italieneşti, adică la cele folosite în culturile culinare europene.
(more…)

Citeste tot