amidon | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Vita cu usturoi in stil chinezesc

Am mai publicat pe blog, acum cativa ani o reteta asemanatoare; aceea a iesit atat de gustoasa, incat nu m-am putut abtine sa nu revin cu o varianta a ei. Chinezii folosesc, in multe cazuri, destul de liberal usturoiul. Unele retete au in lista de ingrediente cantitati de usturoi care par absurde, dar care dau preparatelor un gust si o aroma exceptionale, rafinate chiar; in plus, astfel de retete sunt intotdeauna delicioase.
Vita cu usturoi in stil chinezesc
Si aceasta reteta face apel la o cantitate, aparent prea mare, de usturoi. Nu va speriati, insa; modul in care usturoiul este gatit in ulei fierbinte ii inlatura mirosul, producand in schimb o aroma minunata, infuzata mai intai in ulei si apoi absorbita de carne.
(more…)

Citeste tot

Pui cu lotus

Aceasta reteta foloseste cateva ingrediente mai putin obisnuite la noi: radacini si seminte de lotus. Acestira li se adauga muguri de bambus, ciuperci shiitake si ciuperci albe chinezesti.
Radacinile de lotus sunt decorative, au o textura crocanta si se pot gati prin diverse procedee fara a o pierde; sunt bogate in fibre, fosfor, potasiu, cupru, mangan, vitamine din complexul B etc.; sunt, de asemenea, foarte sarace in grasimi saturate.
Pui cu lotus
Semintele de lotus se folosesc fie intregi, cam in modul in care se folosesc alunele, fie sub forma de pasta, in diverse deserturi, mai ales in cele chinezesti si japoneze.
Toate aceste ingrediente (plus ulei brun de susan, sos de stridii, zahar de trestie, vin de orez) se pot gasi in magazinele alimentare chinezesti de la Dragonul Rosu si din alte parti.
(more…)

Citeste tot

Dakgangjeong – Pui crocant, dulce-picant

Dakgangjeong este un termen coreean ce denumeste bucati de pui prajite in baie de ulei si “glazurate” cu un sos lipicios, dulce si picant. In mod traditional, un astfel de preparat se gateste folosind un pui intreg, portionat; este normal, caci reteta are ceva vechime, iar atunci cand se taia un pui intreg se foloseau toate bucatile.
Radu Popovici - Dakgangjeong - Pui crocant, dulce-picant
Astazi, cel mai adesea se gateste folosind aripioare de pui; din nou normal, caci acestea sunt bucatile care au cel mai mare raport piele/carne; pielea este foarte importanta, caci ea da exteriorul crocant, rumenit si delicios al bucatilor de pui.
Reteta se gateste, insa, foarte bine si cu bucati de piept de pui dezosat, sau cu ciocanele de pui.
(more…)

Citeste tot

Vita cu sos de stridii si legume

Combinatiile de sos de stridii cu carne de vita sunt clasice pentru bucataria chinezeasca. Cea mai celebra dintre ele, marketata mult pe piata americana si pe cea britanica, contine broccoli, una dintre legumele folosite, de fapt, extrem de rar in bucataria chinezeasca autentica.
Vita cu sos de stridii si legume
Acest lucru este insa important doar pentru o minoritate; pentru majoritate conteaza faptul ca sosul de stridii si vita fac un parteneriat reusit, indiferent de legumele care il completeaza. Eu am ales un amestec de ardei gras, morcovi si zucchini, nu pentru ca acestea ar fi mai „chinezesti” decat broccoli, ci doar pentru ca le aveam la dispozitie; chiar ma ajuta sa exemplific afirmatia de dinainte: folositi legumele pe care le aveti la indemana (morcovi, ardei grasi, ridichi, conopida, fasole verde, telina, broccoli, germeni de fasole, castane de apa, varza etc.) si veti obtine ceva delicios.
(more…)

Citeste tot

Pui chow mein in stil Hong Kong

Aminteam, cu ocazia publicarii unei alte variante de pui chow mein, de faptul ca nenumaratele modalitati de a gati aceasta reteta se impart in doua categorii principale: retete inabusite si retete crocante, diferenta facand-o textura taiteilor.
Chow Mein in stil Hong Kong
“Chow mein” inseamna “taitei prajiti”, iar in aceasta reteta prajirea este, literalmente, lunga. Aceasta varianta de chow mein este numita “in stil Hong Kong”.
(more…)

Citeste tot