ananas | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Gaeng som goong – Curry thailandez acrisor de creveti

Cum povesteam intr-un material anterior, “gaeng” denumeste o gama variata de preparate culinare thailandeze, cu mai mult sau mai putin sos, denumite generic, de catre occidentali, curry.
Reteta de fata va ofera un preparat acrisor-picant, si este folosita preponderent pentru peste si fructe de mare, sau legume.
Gaeng som goong
Este un curry foarte deosebit de cele pe baza de lapte de cocos (aveti pe blog exemple de curry-uri rosu, galben, verde, panaeng, massaman). Daca la curry-urile enumerate in fraza anterioara pastele de curry se prajesc, aici pasta de curry se fierbe. Avem de-a face cu un preparat robust, chiar taranesc daca vreti, specific mai mult regiunilor centrale ale Thailandei. Gusturile sunt intense, iar aromele sunt mai puternice si mai “taioase”. Finetea nu este o caracteristica ce ar putea fi alaturata unui astfel de curry, dar acest lucru nu-l face mai putin gustos. Este excelent pe timp de vara, dar nu cade rau nici iarna. Cu atat mai multe motive sa-l incercati.
(more…)

Citeste tot

Curry panang de pui cu alune caju

Panaeng, panang, penang sau phanaeng este un termen ce denumeste un tip de curry thailandez picant, dar nu atat de iute pe cat sunt curry-urile verzi si rosii. Este gatit in lapte sau crema de cocos, cu sau fara adaus de fond, si aromatizat cu pasta de curry panaeng in componenta careia intra diverse aromatice, arahide si mirodenii.

(more…)

Citeste tot

Ton tropical

Exista mai multe specii de ton, populand mai toate marile lumii. Este satios si gustos, dar, in opinia mea, exagerat de scump; sper totusi ca aceasta mica nebunie sa mi se treaca cu vederea.
Reteta de mai jos este plina de gusturile si aromele tropicelor. Tonul suculent si fraged se combina perfect cu salsa plina de culoare si textura, completate ambele de ananasul parfumat.

(more…)

Citeste tot