anason | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Bumbu dasar jingga – Bumbu portocaliu

In indoneziana “bumbu” inseamna “asezonat” si “asezonator”, “dasar” inseamna “de baza”, iar “jingga” inseamna “portocaliu”. Avem, deci, de-a face cu un sos/pasta bumbu de culoare portocalie, adica un “asezonator de baza de culoare portocalie”. Mai pe scurt, bumbu portocaliu.
Bumbu dasar jingga - Bumbu portocaliu
Am intalnit si denumirea bumbu dasar orange, ca alternativa la bumbu dasar jingga. Nu sunt sigur, dar este posibil ca orange sa fie un neologism intrat in limba malay in ultimele zeci de ani, care in limba vorbita probabil inlocuieste treptat cuvantul autohton jingga.
(more…)

Citeste tot

Supa-crema de dovleac cu usturoi

Astazi va prezint o reteta de toamna: o supa-crema de dovleac, consistenta si satioasa, aromatizata cu usturoi si ierburi. Nu este o reteta rapida si nici una foarte simpla, dar va rasplateste in final cu gust si aroma de exceptie, cu un contrast de texturi foarte interesant si cu o culoare placuta.

(more…)

Citeste tot

La masă cu strămoşii – India (7)

Acest episod este, din motive de structurare a materialului, cel mai scurt dintre cele dedicate bucătăriei indiene. El se referă la alimentele specifice acestei culturi culinare, şi deşi s-ar fi putut uşor scrie o carte întreagă pe acest subiect, şi încă una groasă, îl veţi găsi aici tratat pe scurt, pentru că multe dintre aceste ingrediente au fost deja descrise pe blog, iar altele le vor urma în curând.
(more…)

Citeste tot