apiaceae | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Corsarul din Mediterana – FENICULUL (Foeniculum vulgare)

Fenicul (Foeniculum vulgare) 
Corsar suna mai aventuros si mai romantic, de aceea l-am preferat in titlu, dar, de fapt, feniculul imi evoca mai mult acel gen de navigator antic, cel mai adesea grec sau fenician, combinatie de negustor, pirat si explorator, care a colonizat tarmurile Marii Mediterane. Pentru ca feniculul este, in esenta, un condiment mediteranean. S-a raspandit foarte rapid, intocmai acelor indrazneti exploratori, colonizand nu doar in intreaga Mediterana, dar si centrul Europei, Orientul Mijlociu si Indepartat, si chiar Lumea Noua.
  (more…)

Citeste tot

Un Fat-Frumos culinar: Coriandrul (Coriandrum sativum)

Coriandru… un nume melodios, care emana in acelasi timp blandete si barbatie. Sufixul “andru” te duce cu gandul la “andros” (barbat in greaca veche), iar o titulatura precum “cavalerul Coriandru” nu suna de loc rau. Si este chiar indreptatita, caci coriandrul are in retete un comportament cavaleresc. Daca ar fi sa-l descriu folosind un singur epitet, acela ar fi “altruist“.  
(more…)

Citeste tot