ardei gras | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Salata de pui si creveti, cu mango si taitei de orez

Aceasta reteta frumos colorata, gustoasa si parfumata este inspirata dupa salatele sud-est asiatice. Ingrediente mai exotice, cum sunt taiteii de orez, fructele de mango, uleiul de susan, ghimbirul si sosul de peste sunt intovarasite cu pui, creveti si cateva vegetale, ceea ce are ca rezultat o interesanta combinatie de texturi, culori si arome.
Salata de pui si creveti, cu mango si taitei de orez
Puteti gusta aceasta reteta in meniul de la Bistro GUXT, unde sunteti asteptati incepand cu data de 25 mai 2015.
(mai mult…)

Citeste tot

Spaghete negre cu pui de sepii

In aceasta reteta am pus ultimele frunze proaspete de busuioc din ghivecele mele; bietele mele plante, cu frunzele lor ingalbenite, m-au facut sa simt ca se apropie iarna. Am mai spus-o, iarna in Bucuresti mi se pare oribila si ma gandesc la ea cu neplacere.

Modul meu de a uita de viitorul apropiat este sa gatesc cu ingrediente care imi aduc aminte de mare si de vacantele la Mediterana. Iata, asadar, o reteta contra-iarna, in care vedetele sunt puii de sepie, insotiti de paste negre, adicatelea colorate de fabricant cu serneala de… sepie. Totul este, deci, o afacere de familie intre sepii.
(mai mult…)

Citeste tot

Creol şi/sau cajun (3)

De data aceasta un episod ceva mai scurt, căci structura întregulu articol nu-mi permite o altă împărţire a materialului.

Asemănări între bucătăriile creolă şi cajun
Am amintit în episoadele anterioare de numeroasele şi importantele asemănări dintre bucătăriile creolă şi cajună. Cele două culturi se diferenţiază una de alta, dar se şi suprapun în multe zone. Uneori, diferenţele şi asemănările se află la graniţele acestor zone de suprapunere, formând petice blurate, în care contururile nu mai sunt clare, astfel că nu poţi fi sigur 100% cui aparţine o tehnică de gătit, sau un preparat, şi care este modul creol sau cajun de a-l găti.
(mai mult…)

Citeste tot

Pui cu cinci arome

Cinci arome chinezesti” este unul dintre amestecurile de mirodenii caracteristice unei bucatarii renumite pentru diversitatea si rafinamentul sau. Amestecul nu este iute; este insa destul de puternic aromat, cu toate ca, in acelasi timp, aroma sa este fina, rafinata si doar usor picanta. Folositi-l cu prudenta, fiindca, adaugat in cantitati mari, poate domina profilul de gust si aroma al preparatelor.

(mai mult…)

Citeste tot

Pui cu muguri de bambus

In ultimele luni proiectele pe care le aveam in desfasurare m-au tinut departe de bucatarioara mea; asa se face ca, pentru prima data de cand am inceput acest blog, am facut o pauza foarte mare de gatit.
Am gasit insa printre materialele adunate de mine in ani aceasta reteta, veche deja de 3-4 ani, dar foarte simpla si gustoasa. Se gateste rapid, adica exact cum trebuie atunci cand este vara si cald si avem de infruntat dogoarea aragazului.

Reteta se prepara prin procedeul stir-fry, numit de mine „sotare rapida”, greu de reprodus in conditii domestice, caci implica o flacara foarte puternica si temperaturi mari, de circa 230 °C, si un wok bine asezonat.
Va puteti insa descurca decent, cat sa gatiti ceva gustos, rapid si simplu, si pe ochiul cel mare al aragazului dvs., dand focul la maxim.
(mai mult…)

Citeste tot