ardei iuti | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Orez cu linte si pui

Imi era dor sa mai gatesc ceva in stil indian, cu multe mirodenii. Pe de alta parte este atat de cald afara, incat imi doream si sa nu fiu silit sa petrec mai mult de o ora langa aragaz, cu apele curgand pe mine. Am profitat si de faptul ca aveam in frigider un pic de orez gatit in ziua precedenta si o mana de linte, asa ca tot ce a mai ramas de facut a fost sa pun cap-coada o reteta foarte rapida si usor de preparat.
Orez cu linte si pui
Mi-am dorit, de asemenea, ceva nepretentios, caci nu aveam niciun chef sa ma complic cu montaje sofisticate; am pus, ca intotdeauna, accent pe gust, aroma si textura.
(mai mult…)

Citeste tot

Bumbu dasar jingga – Bumbu portocaliu

In indoneziana “bumbu” inseamna “asezonat” si “asezonator”, “dasar” inseamna “de baza”, iar “jingga” inseamna “portocaliu”. Avem, deci, de-a face cu un sos/pasta bumbu de culoare portocalie, adica un “asezonator de baza de culoare portocalie”. Mai pe scurt, bumbu portocaliu.
Bumbu dasar jingga - Bumbu portocaliu
Am intalnit si denumirea bumbu dasar orange, ca alternativa la bumbu dasar jingga. Nu sunt sigur, dar este posibil ca orange sa fie un neologism intrat in limba malay in ultimele zeci de ani, care in limba vorbita probabil inlocuieste treptat cuvantul autohton jingga.
(mai mult…)

Citeste tot

Pastă masala – bază de asezonare pentru curry-urile indiene

În ultimele luni am povestit pe blog despre pastele de curry thailandeze şi despre pastele bumbu indoneziene. Am descris, chiar dacă succint, ingredientele folosite la prepararea lor, modul în care se găteşte cu aceste paste şi, de asemenea, influenţa lor asupra preparatelor culinare finale.
Pastă masala - bază de asezonare pentru curry-urile indiene
Nu sunt nici pe departe vreun specialist în bucătărie, cu atât mai puţin când vine vorba despre bucătăria asiatică, dar dacă am tot experimentat sute de reţete şi cam toate modurile de asezonare, nu mă pot împiedica să nu remarc anumite similitudini între masalele indiene, pastele pentru gaeng-urile thailandeze, bumbu-urile indoneziene, rempah-ul malaezian, kroeng-ul cambodgian şi alte asemenea paste aşa-zis „de curry” din Asia de sud şi de sud-est.
(mai mult…)

Citeste tot

Curry de naut cu baghar

Aceasta reteta este o adaptare dupa retetele de chana masala (sau chole masala) indiene si pakistaneze. Am simplificat reteta (desi nu ati zice asta privind lista de ingrediente) facand-o mai usoara si mai rapida.
Curry de naut cu baghar
Am folosit, tot pentru economia de tiump, naut si rosii din cutie. A rezultat o reteta de post foarte gustoasa si foarte aromata. Stiti, sau daca nu stiti va spun acum, ca nu ma intereseaza posturile si diversele diete. Mananc doar ce imi place si gatesc doar ce am chef… si cand am chef. Nu voi lauda, deci, fara argumente o reteta de post. Credeti-ma, merita incercata si reprezinta in mod clar o alternativa la vesnicele retete de post cu cartofi, morcovi si ciuperci.
(mai mult…)

Citeste tot