asezonare | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Prăjirea în strat-de-ulei şi în baie-de-ulei

Prăjirea, în oricare formă a ei, este considerată a fi o metodă de gătit cu transmitere uscată a căldurii, în care alimentele sunt gătite cu ajutorul grăsimii fierbinţi. Prăjirea este o metodă de gătit versatilă, potrivită pentru foarte multe categorii de alimente. Atunci când sunt gătite corect, alimentele prăjite prin aceste metode au un exterior crocant şi un interior suculent şi fraged. Prăjirea nu face doar ca alimentele să fie mai plăcute vizual, ci vine şi cu un important plus de gust.
(more…)

Citeste tot

Pulpe de pui cu sos balsamic, masline si ardei grasi

Va marturisesc din start ca am o mare slabiciune pentru masline. De fapt, si pentru masline, caci, daca ma gandesc mai bine, am o gramada de astfel de slabiciuni.
Aveam in frigider niste masline “dezosate” (adica deja curatate de samburi) si m-a cuprins cheful sa gatesc cu ele ceva pe gustul meu: cu sos, bine aromat, delicios, satios; pe scurt, un preparat menit sa joace rolul de fel principal la proxima masa de pranz.

Fiind vorba de masline, gandul m-a dus, in mod logic, spre Mediterana. Am dat o raita prin camara si una mai mica prin frigider, am adunat ce se potrivea ideii mele, iar rezultatul final este cel de mai jos.
(more…)

Citeste tot

Cum se găteşte carnea de vită

Cum se găteşte carnea de vită – ghid pentru alegere şi gătire

Foarte mulţi prieteni mi-au mărturisit că se feresc să gătească vită, fiindcă animalele crescute la noi ar avea o carne tare şi aţoasă, iar carnea de vită argentiniană sau japoneză este mult prea scumpă. Vestea bună este că, deşi vita românească nu este hrănită special, masată, supusă la audiţii muzicale şi hipnotizată (sau ce naiba mai folosesc crescătorii de astăzi din Argentina, Japonia şi aiurea), carnea ei, odată pregătită şi preparată corect, este fragedă şi delicioasă; şi accesibilă ca preţ. Veţi vedea mai jos cum trebuie să alegeţi bucăţile de carne şi ce să faceţi cu ele odată ce le-aţi adus acasă.
(more…)

Citeste tot

Ton cu usturoi si lamaie

Ton cu usturoi si lamaie –  o reteta simpla, la indemana oricui

Fileul de ton este la noi un aliment de lux: pretul sau este atat de mare, incat ramane, pentru multi, prohibitiv. Prepararea unor felii de file de ton devine, astfel, o ocazie speciala: vrei sa le gatesti in asa fel incat sa simti cu adevarat gustul lor real.
Ton cu usturoi si lamaie - reteteleluiradu.ro
Cel mai simplu, si cel mai gustos as zice eu, este sa gatesti fileurile de ton pe gratar, asezonate echilibrat si cu discretie, astfel ca gustul lor natural sa fie sustinut si pus in evidenta, nu acoperit.
(more…)

Citeste tot

Pui cu fasole verde si sos de rosii

Iata ce mama ar fi numit, alintand-o dragastos, o mancarica de fasole verde cu pui. Desi fata de termenul nostru generic “mancare” am sentimente contradictorii (cand ma enerveaza, fiindca nu mi se pare indeajuns de descriptiv, cand imi place, caci cuprinde in doar 7 litere orice preparat posibil, cu conditia sa aiba ceva sos), atunci cand il aud ma gandesc la bucataria de acasa, din copilarie. In care, de altfel, calcam cat mai rar posibil.

Ei bine, mancarea de astazi este una pe stilul meu: simpla, bine asezonata, cu sos, gustoasa si hranitoare. Este, in acelasi timp, usoara si satioasa. Este foarte potrivita ca fel principal la masa de pranz, mai ales daca vremea nu este foarte calduroasa. Ziua de astazi pare potrivita, asa ca, spor la gatit!
(more…)

Citeste tot

Salata de fasole verde cu branza si nuca

Aceasta salata rece va propune o combinatie colorata de legume fraged-crocante, servite intr-un dressing usor-acrisor, din crema de branza, lamaie si ulei de masline, si un topping de nuca crocanta.

Reteta este rapida si satioasa si va ofera o o serie de nutrienti folositori: vitamina C, beta-caroten, licopen, proteine, fibre, acizi grasi omega-3, calciu si alte minerale.
(more…)

Citeste tot

Fettuccine cu rosii cherry si bacon

Pastele ma fascineaza prin extraordinara lor versatilitate si prin usurinta cu care se gatesc. Practic, se potrivesc in infinite combinatii de ingrediente, sunt sanatoase (nu in exces, bineinteles) si hranitoare, iar timpii scurti de gatit le fac excelente pentru momentele in care esti grabit, sau cand este prea cald ca sa zabovesti langa aragaz.

(more…)

Citeste tot