asezonare | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Porc Mu-Shu

Porcul Mu-Shu (adesea il puteti intalni si scris altfel: moo shu, mu shu sau mu xu) este una dintre cele mai populare reţete ale bucătăriei chinezeşti. Provine, se pare, din nordul Chinei, probabil din provincia Shandong, dar a inceput sa fie popular in Occident abia in ultimii 50 de ani, si asta fiindca a fost adoptat de marea majoritate a restaurantelor chinezesti din SUA si adaptat putin, pentru papilele consumatorului occidental.

Asa se face ca acest preparat a devenit unul dintre cele care astazi sunt definitorii pentru bucataria chino-americana. Voi dedica in viitorul foarte apropiat un articol separat acestui preparat, asa ca astazi voi vorbi despre el extrem de scurt.
(more…)

Citeste tot

Gnocchi cu bacon

Angajat fiind in ultima vreme cu lupta impotriva kilogramelor, am evitat sa mai mananc carbohidrati, desi imi plac mult alimente ca paste, gnocchi, cartofi, cartofi dulci etc. Cu dorul insa nu te pui, asa ca mi-am calcat pe inima si am gatit ceva si cu carbohidrati, si cu grasimi, foarte pe gustul meu, dar indicat a nu se consuma prea des. De fapt, m-am consolat cu gandul ca dupa luni de mancat lejer, imi fac doar un mic antrenament pentru mesele care vor urma in curand, si care vor fi pe tipicul traditional de iarna: cea de Craciun si cea de Revelion.

(more…)

Citeste tot

Gaeng gari gai – Curry de pui cu cartofi

Acest curry este unul de origine musulmana, popular in sudul Thailandei, in zona de granita dintre Thailanda si Malaezia, acolo unde cultura culinara locala este destul de puternic influentata de cea indiana. Aroma sa, ca si lipsa iutelii pronuntate, il fac unul dintre preparatele preferate de turistii occidentali. Se serveste, cel mai adesea, cu un relish de castraveti si cu un bol de orez.

(more…)

Citeste tot

Pe scurt despre chimichurri (1)

În vara aceasta am tot povestit despre ierburile aromatice, ca ingrediente de bază pentru asezonarea preparatelor. Am vorbit despre posibilităţile de păstrare a lor pe perioade de timp mai scurte sau mai lungi, un lucru folositor în special în lunile de iarnă, dar şi despre câteva modalităţi de a le folosi în diverse sosuri foarte uşor de preparat: pesto, gremolata, unt-gremolata, salmoriglio, persillade, persillade cu levănţică etc.

(more…)

Citeste tot

Curry de ciuperci cu orez

Iata o alta reteta facuta acum cativa ani. Profit de faptul ca multi dintre cititori tin post ca s-o aduc in atentia lor, caci este excelenta pentru aceasta perioada, ca si pentru vegetarieni. Reteta este originara din nordul Indiei. Este foarte aromata, delicioasa, decorativa, bine echilibrata nutritional si hranitoare. Se poate manca fierbinte, sau la temperatura camerei, in orice moment al zilei.

(more…)

Citeste tot

Pui de caracatita in vin rosu

Marea placere culinara, cel putin pentru mine, a calatoriilor in zona Mediteranei sunt fructele de mare. Este o placere pe care incerc s-o recreez, ori de cate ori am ocazia, si acasa la mine. Aceasta reteta se incadreaza in categoria preferatelor mele: pui de caracatita rumeniti in ulei de masline extra virgin si apoi brezati lent intr-un sos robust de vin rosu si passata, aromatizat cu ceapa, usturoi si ierburi aromate, servit cu un topping crocant de seminte de pin.

(more…)

Citeste tot

Ravioli cu unt-gremolata

Bucataria italiana imi place datorita simplitatii ei si modului direct in care ti se adreseaza. Cu ceva vreme in urma afirmam despre una dintre retetele sale, insalata caprese, ca este geniala in simplitatea sa. Iata o noua reteta care te rasplateste disproportionat de mult fata de efortul depus pentru a o prepara.

(more…)

Citeste tot