asezonare | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Creveti cu rosii uscate, ardei iuti si cartofi copti

Nu am mai postat de cateva saptamani nicio reteta cu creveti si mi s-a cam facut dor de ei. Reteta de astazi poate parea un pic ciudata, caci asociaza crevetii cu ingrediente cu gust puternic, ca ardei iuti si rosii deja uscate la cuptor. Cu toate acestea, tratamentul termic “netezeste” gusturile acestor ingrediente, iar cartofii le “dilueaza” atat cat trebuie ca sa nu acopere gustul delicat al crevetilor.

(more…)

Citeste tot

Aromele verii ajung la congelator

Ieri, cam pe ultima suta de metri (caci plantele mele nu se mai afla in plina vigoare a aromelor, ci, dimpotriva, au cam inceput sa se treaca), am preparat la repezeala cateva unturi compozite: unt cu busuioc, usturoi si fulgi de ardei iute / busuioc, usturoi si lamaie / rozmarin si usturoi / cimbru si fulgi de ardei iute / salvie si lamaie / patrunjel, lamaie si usturoi / curry, paprika si fulgi de ardei iute.

(more…)

Citeste tot

Tortelloni cu trufe

Pastele sunt unul dintre ingredientele mele preferate, iar retetele robuste si simple ma emotioneaza. Reteta de astazi, care combina ambele calitati descrise anterior, va propune paste gratinate si aromatizate cu trufe si nucsoara. Un deliciu portivit atat pentru pranz, cat si pentru cina. Asociati-l cu un vin rosu, nu foarte corpolent, sau cu un rose.

(more…)

Citeste tot

Persillade cu levantica

In aceasta vara am vorbit despre metodele de a pastra si conserva ierburile aromate, ca si despre cateva condimente care le folosesc: gremolata, unt-gremolata si persillade. Reteta de fata este o varianta de persillade, una dintre cele mai interesante in opinia mea. Are o aroma particulara, dar ramane foarte versatila. De folosit alaturi de carne de porc, vita, miel, vanat sau chiar peste si fructe de mare, dar si alaturi de legume, orez sau paste.

(more…)

Citeste tot

Pe scurt despre persillade

Am vorbit de curând despre gremolata, care, în opinia mea, este un soi de persillade ceva mai complex, aşa că acest articol nu ar trebui să fie vreo surpriză pentru dvs.; este doar un prilej pentru mine de a demonstra încă o dată cât de „întrepătrunse” sunt culturile culinare ale diferitelor ţări, aproape ca rotiţele unui mecanism de ceasornic. Este de ajuns ca una să se rotească în oricare sens, pentru a pune în mişcare alte zeci sau sute de rotiţe.
(more…)

Citeste tot

Dorada la gratar cu sos de chefir

Daca doriti un pranz usor si racoritor, care sa se si prepare foarte repede, ati venit la reteta potrivita; va propun o dorada intreaga, fara salate aditionale si garnituri complicate, servita doar alaturi de un sos; pur si simplu ceva care arata bine, este gata in 10 minute si va surprinde cu un gust delicios.

(more…)

Citeste tot