asezonare | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Porc cu sos de rosii, usturoi si paste

Imi plac sosurile picante si usturoiate, in special cele de rosii. Prefer gusturile puternice si aromele pline si robuste. Cred ca am gatit acest tip de reteta in zeci de variante, dar nu reusesc sa ma satur de el.

Si de data aceasta am ales o combinatie de gusturi puternice. Aroma de usturoi este completata de gustul puternic al rosiilor uscate la soare si al maslinelor.
(more…)

Citeste tot

Pe scurt despre picada

Îmi doresc să scriu despre picada încă de acum câţiva ani, când am petrecut o săptămână la Barcelona. Din punct de vedere culinar acea călătorie a fost, într-un fel, o revelaţie. Am descoperit multe lucruri noi pentru mine la acel moment, preparate, ustensile şi termeni culinari pe care ulterior i-am folosit de multe ori. Paella, sofrito (sofregit), paellera, soccarat, fideua, picada… cuvinte exotice şi misterioase la început, familiare acum. Despre unele dintre ele am scris deja, altele vor urma. Astăzi a venit rândul picadei.

(more…)

Citeste tot

Cartofi copti cu ceapa caramelizata si branza Chavroux

Iata o reteta foarte simpla, in care cartofii si ceapa caramelizata pun in valoare onctuozitatea si gustul delicat al branzei Chavroux, distribuita pe piata noastra de Delaco.
Savoarea preparatului este completata de uleiul de masline extra virgin si de un pic de fulgi de ardei iute. Patrunjelul proaspat, tocat marunt, vine cu o pata de culoare si cu un plus de aroma.

Chavroux este o branza moale si cremoasa, preparata din lapte de capra. Este un produs nou, intrat pe piata abia in 1985 si este fabricata in localitatea Réparsac, de catre Bongrain, unul dintre cei mai mari producatori de branzeturi din lume.
(more…)

Citeste tot

Chana masala

Acest preparat, cunoscut si sub denumirile “chole masala” si “channay”, este originar din regiunea Punjab, impartita intre India si Pakistan. Ingredientul principal este nautul, numit “chana” in limba hindi. Chana masala este un curry aromat, cu gust picant-acrisor; consistenta sa este relativ uscata, deci sosul nu este nici subtire si nici abundent.

Eu am gatit reteta lasand-o cu ceva mai mult sos, fiindca am mancat-o cu orez si l-am folosit pe acesta din urma ca absorbant pentru excesul de sos.
(more…)

Citeste tot

Pollo al chilindrón

Pollo al chilindrón este un preparat traditional provenit din provinciile Aragon si Navarra. Chilindrón denumeste un joc de carti dar, dupa unele surse, si vasul in care se gateste preparatul.
Exista mai multe variante, dar aproape toate folosesc pimentón, aromata boia dulce afumata spaniola, si jamon serrano.

(more…)

Citeste tot

Carnati cu curry

Acest tip de carnati nu provine din Marea Britanie, sau din vreo fosta colonie britanica, ci, neasteptat pentru mine, din Germania. Se vede ca dragostea germanilor pentru carnati este atat de mare, incat au experimentat cele mai neasteptate combinatii. Asa au aparut acesti Currywurst, care au devenit in timp un preparat cheie al bucatariei germane din zona oraselor Berlin si Hamburg.

(more…)

Citeste tot

Acoperirea alimentelor cu cruste protectoare şi crocante (1)

Acoperirea cu cruste protectoare este una dintre tehnicile culinare care se efectuează înainte de tratarea termică a alimentelor. Este o operaţiune care protejează alimentul de acţiunea termică directă, îi păstrează suculenţa şi îl acoperă cu o crustă crocantă şi gustoasă.

Am mai atins acest subiect acum ceva vreme, dar revin astăzi cu mai multe amănunte şi cu o încercare de a sistematizae informaţiile disponibile.

(more…)

Citeste tot

Samosa

Termenul “samosa”, sau “samoosa”, denumeste un fel de ghiozlomele (din turcescul “gözleme”, adica niste coltunasi care, in loc sa fie fierti, sunt prajiti in ulei) umplute cu un amestec, puternic asezonat cu mirodenii, de cartofi, ceapa, mazare, linte, carne tocata, fructe uscate etc. Se pare ca “samosa” provine din limba persana, din cuvantul “sanbosag”.
Samosa, ca preparat, este originar din statul indian Uttar Pradesh, dar s-au raspandit in timp in tot subcontinentul indian, in sud-estul Asiei, Asia centrala, Peninsula Arabiei, Africa si zona Mediteranei.

Cel mai adesea, o samosa are gust picant, dar exista si variante cu gust dulce. Dimensiunile si consistenta unei samosa pot diferi foarte mult, dar de obicei sunt de forma triunghiulara si mari cat sa poti musca de 1-2 ori din ele.
(more…)

Citeste tot

Curry de pui cu dovleac

Acest curry este plin de gust si aroma, are o culoare frumoasa si este un pic surprinzator pentru noi, caci bucataria romaneasca foloseste dovleacul neasteptat si nedrept de rar.

Combinatia de lapte de cocos si asezonatori picanti pune bine in valoare dulceata naturala a dovleacului.
(more…)

Citeste tot