asezonare | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Porc cu sos de menta

Combinatiile de ierburi cu arome proaspete si citrice (ca menta, lemongrass, frunze de limeta kafir) si carne rosie, cu gust mai puternic, nu sunt neobisnuite. Carnea de miel este cea asociata, cel mai adesea, cu menta; cu toate acestea, si carnea de porc este delicioasa atunci cand este alaturata aromei proaspete de menta, mai ales daca aceasta este completata cu cea citrica, de lamaie.

Reteta este simpla si rapida, iar pe langa gust si aroma, ofera si interesante contraste de culori, de temperaturi (intre sosul rece si carnea fierbinte) si de texturi (intre carnea frageda si salata de vegetale crocante).
(more…)

Citeste tot

Cum se găteşte cu ierburi aromate

Fie că le numim “verdeţuri”, “ierburi aromate”, sau, simplu, doar “ierburi”, folosirea lor la gătit este una dintre metodele cele mai simple de a adăuga savoare preparatelor. Aceste frunzuliţe şi tulpini pot da arome slabe şi subtile, sau intense şi robuste, oferind complexitate unei diversităţi mari de preparate.
(more…)

Citeste tot

Pui vanatoresc

Nu este prima reteta de acest gen pe care o public pe acest blog. Nu va fi nici ultima, caci acest gen de preparate sunt preferatele mele. De fapt, daca ma gandesc bine, mai am in rezerva cel putin alte doua retete de pui “vanatoresc”, “cacciatore” sau “chasseur”, dupa cum vreti sa-l numim.
Pui Vanatoresc
Cred ca aroma maslinelor intr-un sos este imbatabila, poate de aceea prefer sa gatesc puiul “vanatoresc” in variantele sale mediteraneene. Sosul acestei retete este unul plin de savoare. Dulceata morcovului echilibreaza aciditatea rosiilor, iar maslinele, telina, ceapa si usturoiul vin cu un imens plus de gust si aroma. Asezonarea (dafin, oregano, paprika, sare si piper) este una echilibrata si pune in evidenta gustul natural al vegetalelor si al carnii.
(more…)

Citeste tot

Sarea-n bucate

Cred că toţi cei care gătesc sunt conştienţi de rolul sării adăugate în mâncare. Este importantă nu doar cantitatea de sare folosită, ci, mai ales, momentul şi modul în care se face sărarea. De aceea cred că acest mic articol, deşi nu este în sine vreo revelaţie, ar putea fi de folos, căci punctează câteva lucruri importante.

Dacă doriţi să aflaţi câteva detalii despre istoria sării, despre importanţa ei extraordinară în evoluţia omenirii, despre tipurile de sare şi multe altele, sunteţi invitaţi să accesaţi acest link.
(more…)

Citeste tot

Vita cu ciuperci si sos de stridii

Cand am citit prima data aceasta reteta, as fi jurat ca este una apartinand bucatariei chinezesti. Cu toate acestea, desi apartine, intr-adevar, culturii culinare chinezesti, ea provine din Thailanda. Acest lucru arata puternica influenta exercitata de bucataria chinezeasca asupra celei thailandeze, mai ales in nordul tarii.

In Thailanda reteta se gateste cu ciuperci de paie proaspete. La noi, din pacate, ciupercile asiatice nu se gasesc decat conservate, sau uscate. Am fost, deci, nevoit sa adaptez reteta folosind un amestec de ciuperci asiatice (namaki si ciuperci de paie) din borcan. Sper ca acest lucru sa nu o departeze prea mult fata de original.
(more…)

Citeste tot

Cum se gătesc legumele în aburi

Aburirea este o metodă de gătit ideală pentru majoritatea legumelor. Nu numai că permite păstrarea aproape completă a nutrienţilor, ci şi a formei şi culorilor vii şi strălucitoare.
Aburirea are nemeritata reputaţie de a crea preparate insipide şi neatrăgătoare; cu un pic de creativitate acestea pot deveni însă interesante şi gustoase.
(more…)

Citeste tot

Salata de creveti cu orez si legume

Imi plac mult acest gen de salate. Sunt rapide, usor de facut si ametitor de savuroase. Ingredientele sunt combinate intr-un amestec apetisant de culori, texturi, forme, gusturi si arome, care nu te pot lasa indiferent.

Este un preparat bine gandit, continand in proteine (creveti), carbohidrati (orez), fibre, minerale si vitamine (legume), condimentat echilibrat.
(more…)

Citeste tot