aşure | Retetele lui Radu - Gastronomie:

De la aşure la colivă (3)

Simbolistică
Dependenţa de cereale, legată direct de noţiunea de supravieţuire fizică, a dezvoltat în timp credinţe despre natura sacră a acestora, ca şi despre nevoia unei intervenţii divine, care să asigure recolta de anul viitor. Rituri similare celor asociate cu Tammuz, zeul babilonian al grâului şi al fertilităţii, s-au răspândit, probabil concomitent cu agricultura, în întreaga lume, din Scoţia până în China.
(mai mult…)

Citeste tot

De la aşure la colivă (2)

Origine
La prima vedere, s-ar putea avansa ipoteza că toate colivele balcanico-ortodoxe se trag din aşure, lucru pe care l-am întâlnit deja la unii autori turci, dar atunci cum se explică preparatele asemănătoare din cu totul alte ţări, ale căror legături cu Turcia sunt mai recente şi mai rare?
Mai mult, în Balcani şi în alte ţări ortodoxe, influenţate puternic de civilizaţia otomană, fiertura nu se numeşte “aşure” şi nici nu este pusă în legătură cu legenda lui Noe; denumirea “koliva” şi derivatele sale provin din greaca veche, iar preparatele existau deja cu mult înainte de stabilirea primelor contacte cu turcii.
(mai mult…)

Citeste tot

De la aşure la colivă (1)

Vă spuneam într-un articol anterior că am renunţat de ceva vreme să privesc istoria ca pe o succesiune de date importante, ca o serie de realizări ale unor conducători, sau ca o succesiune de imperii care se nasc şi mor.

Aşure - Sursa foto:

Aşure – Sursa foto:


În ultimii ani, însă, am început să o privesc ca pe o serie de transformări provocate, sau influenţate de mâncare. Şi cred că am dreptate să fac asta. Până la urmă, de la apariţia sa pe Pământ şi până astăzi, omul a dus o luptă continuă pentru a-şi asigura hrana.
(mai mult…)

Citeste tot