bangkok | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Fotografii de pe papamond (22)

Presupun că toţi cei care aţi călătorit în Asia de Sud-Est, şi nu numai dvs., sunteţi familiarizaţi cu pieţele plutitoare. În general acestea sunt amenajate pentru turişti, iar comercianţii, ca şi cumpărătorii, circulă pe unul sau mai multe canale, în bărci. În cazul turiştilor, acestea sunt mânuite de localnici care îşi închiriază atât calităţile de vâslaş, cât şi ambarcaţiunea.

(mai mult…)

Citeste tot

Fotografii de pe papamond (2)

Fotografia de mai jos este facuta la Bangkok, in decembrie 2008, seara, cand strazile orasului sunt deja pline de tarabele vanzatorilor ambulanti de mancare. „Street food”, sau mancarea de strada, este un concept definitoriu al bucatariilor din Asia de sud si sud-est. Mancarea acestora este delicioasa (am gustat-o de cateva ori) si oferita, atunci cand nu este consumata pe loc, in pungi de plastic, o modalitate lesnicioasa de a transporta acasa supele, curry-urile si salatele.

In mod traditional femeile thailandeze gatesc de 3-4 ori pe zi si folosesc doar ingrediente proaspete. In urma cu 5-10 de ani puteau inca fi vazute mergand cu cosuletul la piata, inaintea fiecarei mese, ca sa cumpere doar cele mai proaspete alimente. Astazi, frigiderele si urbanizarea au schimbat modul acesta de viata. Multe dintre femei au serviciu si nu mai au timp sa gateasca de cateva ori pe zi. Unele dintre ele prefera chiar sa cumpere ceva de mancare in drum spre casa, dupa serviciu, de la numerosii vanzatori stradali. Le poti observa usor, caci fiecare care una sau mai multe pungi cu mancare. Acestea doamne sunt numite, in gluma, „plastic ladies”.

Citeste tot

Bangkok, mon amour – partea 5

Dragoste mare, fratilor!

Pariez ca va spuneti deja: „Mai, frate, da’ mare amor intre asta si Bangkok, a ajuns deja la partea 5 si nu da semne ca s-ar opri”. Intr-adevar, Bangkok este pentru mine un oras de referinta, iar Thailanda este o tara pe care o admir cu cea mai mare sinceritate. Nu in ultimul rand datorita extraordinarei sale bucatarii.
Va povestisem mai inainte ca am gasit la Paris pestera cu comori (culinare) a lui Ali Baba. In cartierul chinezesc, la Bangkok, am gasit tezaurul de la Fort Knox! Nu doar mai bogat si mai divers, desi n-as fi crezut ca se poate, dar si mult mai „business oriented”!
(mai mult…)

Citeste tot

Bangkok, mon amour – partea 4

Miam-miam!

Nu-mi ascund dragostea si pasiunea pentru bucataria thailandeza. Am cunoscut-o si am indragit-o totusi doar de putin timp. Cand am calatorit prima oara la Bangkok (de fapt, prima oara si in Asia), in februarie 2005, imi amintesc ca eram cam speriat de perspectiva de a manca din bucataria locala.
Bangkok - Cursuri de gatit
Hotelul unde stateam, avea 4 restaurante: unul occidental, unul thailandez, unul chinezesc si unul japonez. In prima zi am mancat la hotel, chestie pe care, dupa aceea, n-am mai repetat-o niciodata, la restaurantul occidental. Mancare foarte buna, dar destul de scumpa. Cred ca nu m-ar fi tinut bugetul sa fac asta zilnic. Am cochetat o clipa cu ideea de a manca la McDonald’s, dar m-am palmuit singur (mental, bineinteles). Cum adica? Zburasem mii de kilometri, eram intr-o tara exotica, cu o cultura deosebita si surprinzatoare, iar eu vroiam sa mananc chestii de care acasa nici nu ma atingeam? Oare ma tampisem?
(mai mult…)

Citeste tot

„Stir-fry” pe intelesul tuturor

Stir-fry este un termen folosit pentru a descrie doua tehnici rapide de a gati: „chao” si „bao”. Cele doua tehnici difera ca viteza de executie, temperatura si cantitate de lichid (utilizat ca mediu de gatit). In mod traditional, pentru acest procedeu se foloseste wok-ul, tigaia asiatica multifunctionala, dar se pot utiliza si tigai mari, cu baza grea si stabila.
Bucatar stradal la Bangkok
Tehnica stir-fry combina cateva avantaje importante: este rapida si simpla, foloseste o cantitate mica de ulei (deci alimentele gatite astfel au adaus foarte mic de grasimi), iar timpii de gatire sunt scurti (datorita temperaturilor foarte ridicate) ceea ce face ca alimentele sa-si pastreze culoarea, textura si nutrientii.
(mai mult…)

Citeste tot

Bangkok, mon amour – partea 3

O zi dulce
Bangkok - Vedere din Grand China Princess Hotel
Situat pe strada Yaowarat, in inima cartierului chinezesc, hotelul Grand China Princess isi merita toti banii. 4 stele pline, 25 de etaje, sali de masaj, piscina, restaurant rotativ, nu stiu cate magazine la parter si la primul etaj, curatenie impecabila, ziare gratuit, cate o orhidee pe perna dupa fiecare curatenie, plus un serviciu ireprosabil. O camera de peste 30 mp, un balcon imens, aproape o terasa (avea peste 20 mp), vedere superba (vezi imaginea din dreapta), un dressing in loc de dulap, o baie imensa, frigider, televizor, canapea si fotolii pentru eventualii musafiri. Totul pentru mai putin de 90 de USD pe zi. This is Bangkok!
(mai mult…)

Citeste tot

Bangkok, mon amour – partea 2

De prin piete adunate
Bangkok - piata
In prima mea calatorie la Bangkok, in 2005, m-a uluit mancarea thailandeza. Extrem de proaspata, colorata si aromata. Nu stiu de ce, cand trec in revista, mental, mancarurile lor, imi vine in minte cuvantul „cristalin”. Nu stiu daca este corect ales, dar ca metafora merge. Este o mancare atat de stralucitoare, de proaspata si de aromata incat, pentru mine, devine cristalina.
(mai mult…)

Citeste tot

Bangkok, mon amour – partea 1

Strada ca restaurant
Bangkok
Bangkok… Un exemplu tipic de dezvoltare urbana, aberanta si ametitoare, avand ca rezultat o aglomerare de 15 milioane de oameni. Este cel mai ticsit, cel mai zgomotos, cel mai poluat si cel mai murdar oras pe care l-am vazut vreodata. Cu toate acestea, m-am indragostit de el pentru totdeauna.
(mai mult…)

Citeste tot