bere | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Cum se promovează berea la noi

Despre bere si promovarea ei in Romania

Când mi-am deschis restaurantul am fost fericit să am în meniu berile de la Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan. Nu numai fiindcă toate erau de calitate foarte bună, iar vreo două-trei dintre ele de-a dreptul excepționale, dar și fiindcă erau ușor de prezentat: proveneau, doar, din cea mai veche berărie din lume aflată încă în funcțiune.
Pliant de prezentare pentru berea Hefe Weissbier de la beraria Weihenstephan (mai mult…)

Citeste tot

Berile stil Saison și Grisette

Berile stil Saison

Berile stil Saison sunt beri tradiționale, rustice, preparate de către fermierii și berăriile mici din provincia valonă Hainaut. Erau beri de zi cu zi, băute de sete și ca să acompanieze mâncarea de toate familiile din zonă. Erau ușoare, răcoritoare și hrănitoare și în acele timpuri ajunseseră la fel de importante ca laptele, brânza și pâinea. Nu puteau lipsi din casă și erau prezente la fiecare masă, de la micul dejun la cină.

Bere Saison Voisin - sursa foto: www.plaisirsdu604.be

Bere Saison Voisin – sursa foto: www.plaisirsdu604.be

(mai mult…)

Citeste tot

Berile stil British Brown Ale şi Mild Ale

British Brown Ale şi Mild Ale – Istoric

Până spre 1700, aproape toate berile erau brune. Pur şi simplu pentru că o bere blondă era, pe atunci, aproape o imposibilitate tehnică. Malţurile erau uscate pe foc de lemne deschis, ceva aproape imposibil de controlat, şi sfârşeau prin a fi închise la culoare şi mirosind puternic a fum.

Această stare de lucruri a început să se schimbe pe la 1700, odată cu apariţia cuptoarelor alimentate cu cocs, mai uşor controlabile, care puteau produce malţuri deschise la culoare.

Newkie Brown Ale - sursa foto: www.flickr.com

Newkie Brown Ale – sursa foto: www.flickr.com

(mai mult…)

Citeste tot

Cornet Oaked

Am mentionat de foarte multe ori, atat pe blog cat si verbal, ca berea este o bautura extrem de versatila. Se pare ca exista in lume peste 70.000 de feluri de bere; diferentierea se face datorita prezentei in bere a peste 1000 de compusi care dau gust, aroma, culoare, carbonatare si corpolenta.

Exista o categorie foarte interesanta, formata de berile invechite in butoaie de stejar. Aceste butoaie pot fi refolosite, dupa ce au servit la maturarea coniacului sau brandy-ului, whisky-ului sau bourbponului, a vinurilor fortifiate cu brandy (Porto, Xerex, Madeira etc.), sau pot fi noi. Rezultatele unor astfel de maturari duc la obtinerea unor beri subtile si complexe, rafinate si, de obicei, cu o concentratie alcoolica peste medie.
Cornet Oaked
Cornat Oaked este o astfel de bere. Am gustat-o prima data acum circa un an si jumatate si mi-a produs o impresie excelenta, care nu a facut decat sa se confirme cu ocazia degustarilor ulterioare.
(mai mult…)

Citeste tot

Berile stil “malt wine” şi ”old ale”

Berile stil “malt wine”
„Malt wine” s-ar putea traduce ca „vin de malţ”, deşi acest stil de bere nu are mai nimic de-a face cu vinul. Shakespeare afirma că „un quart de ale este o masă demnă de un rege”, afirmaţie contrazisă însă de faptul că începând cu anul 1066, cel al cuceririi normande, regii Angliei erau nu doar vorbitori de franceză medievală, dar şi educaţi în spiritul culturii franceze din epocă. Printre altele, acest lucru însemna că erau băutori de vin, nu de bere.
(mai mult…)

Citeste tot

Weihenstephaner Pils

Am mai spus-o de cateva ori si, cel putin pana acum, gustul meu nu s-a schimbat. Nu ma dau in vant dupa berile stil Pilsner, posibil si fiindca piata este invadata de atatea beri pilsner de calitate proasta. Nu cred ca cineva se poate indragosti, de pilda, de bericioaicele de pe piata noastra, cele lipsite de gust si aroma, apoase, fara corpolenta, fara… fara nimic, de fapt. Sunt lucrate prost si in graba, ca sa iasa rapid pe piata. Sunt ieftine, ca sa tenteze publicul larg care, din pacate, inca nu are o cultura a berii.
Weihenstephaner Pilsner
Se spune ca celui care bea aceste beri, comerciale si apoase, nu ii place berea, ci ii place sa faca mult pipi. Cred ca aceasta butada are un sambure de adevar. Se aplica multor beri, dar nu tuturor.
Weihenstephaner Pils poate fi o surpriza imensa, placuta, pentru oricine. Incercati-o.
(mai mult…)

Citeste tot

Crăciun fericit 2015!

Dragi prieteni, anul acesta am cam tras chiulul cu postările; mai ales partea de reţete a avut de suferit, în detrimentul postărilor despre bere şi vin. Sper să nu vă fi supărat prea tare, trec printr-o fază mai… lichidă, probabil şi din cauza faptului că la Bistro GUXT nu sunt bucătar, ci manager, contabil şi somelier. Era să pun ghilimele la cuvântul somelier, fiindcă sunt departe de a fi un somelier bun, dar cunosc foarte bine băuturile şi mâncarea din meniu, lucru care îmi permite să le asociez în mod corect.
Văd însă că am luat-o razna, aşa că revin la ceea ce vroiam să vă spun de la bun început.

Dragii mei, să aveţi parte de sărbători petrecute în tihnă şi belşug, alături de cei cu care vă simţiţi bine. Să fiţi sănătoşi şi să intrăm cu toţii într-un an nou care în care să muncim cu plăcere şi cu spor.
Vă mulţumesc mult că mi-aţi vizitat blogul şi sper ca în 2016 să reuşesc să-mi îndrept activitatea mai mult spre ale bucătărelii.

La mulţi ani!

Citeste tot

Berile stil Pilsner (2)

Unul dintre maeştrii berari cei mai cunoscuţi din ume, Gareth Oliver, remarcă plin de umor: ”Pilsner, cel mai popular stil de bere din lume, a fost inventat în Cehia, perfecţionat în Germania şi transformat într-o băutură slabă, gazoasă şi lipsită de gust în America”.

Weihenstephaner Pilsner - sursa foto: http://lukasliquorstl.com/

Weihenstephaner Pilsner – sursa foto: http://lukasliquorstl.com


Se pare că mai toată lumea este de acord că cele mai proaste beri se găsesc în SUA, dar aş completa citatul din Gareth Oliver: berile stil Pilsner nu sunt apoase şi lipsite de gust doar în America, ci mai peste tot în lume, atunci când sunt fabricate de marile companii şi transformate în bere ieftină, de larg consum.
(mai mult…)

Citeste tot

La München, Ana are bere (9)

Despre Giesinger Bräu

Voi descrie în acest episod una dintre cele mai proaste experienţe pe care le-am avut într-un restaurant şi, în mod sigur, cea mai neplăcută din întreaga săptămână petrecută la München.
Vă spuneam în episoadele anterioare că berăriile germane par a fi clone ale unei singure şi unice berării. Toate sunt identice din punct de vedere conceptual, au beri şi mâncare identice, primele de calitate peste medie, celelalte sub medie, servicii proaste şi preţuri măricele.
Giesinger Bräu, Munchen
(mai mult…)

Citeste tot

La München, Ana are bere (6)

Despre Wirtshaus Ayinger

Vă povesteam într-unul dintre episoadele anterioare despre Hofbräuhaus, cea mai celebră berărie din München şi de experienţa asurzitoare pe care am avut-o acolo. La doar 20 de metri distanţă de cacofonia teribilă a orchestrei de la Hofbräuhaus şi de înghesuiala îngrozitoare din local, am dat peste un adevărat rai.
Wirtshaus Ayinger - Munchen
(mai mult…)

Citeste tot
Page 1 of 5
1 2 3 4 5