Aceasta reteta se gateste prin tehnica numita “stir-fry“, imposibil de obtinut intr-o bucatarie domestica europeana. Gatiti insa la flacara maxima, acolo unde este indicat in text, si va veti putea bucura de savoarea acestei retete, chiar daca respectarea metodei de lucru nu este perfecta.
(more…)
betisoare | Retetele lui Radu - Gastronomie:
Pe urmele furculiţei (1)
„Este un lucru deosebit de grosolan şi lipsit de graţie să-ţi îndeşi mâncarea în gură aşa cum strângi paiele într-o căpiţă, cu furca.” – spune un anonim francez în secolul al XVI-lea. Este adevărat, „furculiţa”, cuvânt pornind în limba noastră de la „furcă”, provine din latinescul „furca”, acesta însemnând, fără nicio surpriză, exact „furcă”.
Anonimul revoltat a avut dreptate într-un fel: mâncarea se duce la gură folosind o furcă mai mică, o furcuţă sau furculiţă. Grosolănia şi lipsa de graţie sunt foarte subiective, căci nu ştiu, zău, dacă o lingură este mai graţioasă. În fine, ideile s-au schimbat între timp şi astfel de reacţii şocate sunt de domeniul trecutului.
(more…)
Fotografii de pe papamond (17)
Fotografia de astazi imi place mult si cred ca va dati seama de ce. Acest tumult al betisoarelor, manuite parca frenetic, reprezinta pentru mine un simbol al viguroasei si mereu interesantei bucatarii asiatice.
(more…)
La masă cu strămoşii – China (11)
Am ajuns la finalul acestei serii de articole dedicate culturii gastronomice chinezeşti. Voi trece în revistă, succint, metodele de gătit mai importante, sau specifice artei culinare din China.
(more…)
Bunele maniere la masa – partea 3
Untul
Pentru a unge cu unt painea, biscuitii sau painea prajita, folositi cutitul, bucati mici de unt si bucati mici de paine. Nu puneti unt peste legume, este o insulta pentru bucatar.
(more…)
Bucătăria japoneză între tradiţie şi inovaţie – partea 2
Deşi extrem de săracă în ingrediente (ce deosebire imensă faţă de zecile de mii de ingrediente folosite de bucătăria chineză!), bucătăria japoneză şi-a făurit o identitate distinctă prin adaptări şi inovaţie. Inovaţie ţine nu doar de selecţia atentă a ingredientelor, căci acest lucru este obişnuit este aplicat şi în alte bucătării etnice, ci mai ales în simbolistica şi ritualurile asociate gastronomiei a căror complexitate compensează frugalitatea şi simplitatea bucatelor. Modul de prezentare a mâncării, felul în care este ea oferită şi primită, semnificaţiile profunde ale fiecărui element constitutiv al mesei conferă unicitatea acestei bucătării.
(more…)
Bucătăria chineză – tradiţie şi varietate
Este de notorietate faptul că marea majoritate a chinezilor nu numai că adoră să mănânce, dar se şi pricep la bucătărie. Acest lucru se datorează parţial existentei unei vaste literaturi despre mâncare, atât din punct de vedere al tehnicilor şi ingredientelor culinare, cât şi din punct de vedere religios şi medical.
(more…)
Foarte pe scurt despre beţişoare
Istoric
Termenul beţişoare, din punct de vedere culinar, se referă la o pereche de beţe mici, identice, cu vârf ascuţit, utilizate pentru a mânui bucăţile de alimente şi pentru a mânca. Ele se folosesc în China, Japonia, Coreea, Taiwan şi Vietnam. Se crede că originea lor este chinezească şi au fost găsite dovezi ale folosirii lor şi în Tibet şi Nepal, teritorii care au întreţinut legături strânse cu populaţia chineză Han. Beţişoarele sunt fabricate, cel mai adesea, din bambus, lemn, plastic, bronz, metal, fildeş.
(more…)