bockbier | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Weihenstephaner Vitus Weizenbock

Un amic, mare pasionat de bere, britanic (adica provenind dintr-o zona in care berea este un element definitoriu si o mandrie civica) mi-a spus, la un moment dat, despre Vitus: „It is as good as a beer can be”. Adicatelea, este o bere cum nu se poate mai buna.
Weihenstephaner Vitus Weizenbock
Si, zau, a avut mare dreptate. Dupa mine, la putina experianta pe care o am, Weihenstephaner Vitus Weizenbock este o bere de top mondial, una dintre cele mai bune din din lume la acest stil. Este o bere exceptionala, perfecta in toate sensurile cuvantului, extraordinar de satisfacatoare; am baut-o de zeci de ori si voi continua s-o „abordez” ori de cate ori am ocazia. Ma face sa simt ca viata este frumoasa, imi da energie, ma motiveaza, asa cum o face orice lucru la care nu ai schimba nimic.
Va spun asta din timp, ca sa nu va mire punctajul pe care i l-am dat.
(mai mult…)

Citeste tot

Berile stil bock

Acestui stil de bere i se mai spune „Starkbier” (bere tare), „Winterbier”, „Weihnachtsbock” sau „Weihnachtsbier” („bere de iarnă” sau „bere de Crăciun”), dar cel mai adesea este numit „Bockbier”.

Bockbier - sursa foto: commons.wikimedia.org

Bockbier – sursa foto: commons.wikimedia.org


În Bavaria, intervalul dintre decembrie şi mai este sezonul pentru berile tari, acele băuturi de mare calitate, tipic bavareze, care hrănesc trupul şi sufletul. Berarii din sudul Germaniei ştiu că vântul rece, care te seacă la oase, nu este un tovarăş bun pentru berile slabe, servite reci. Aşa că îşi îndreaptă atenţia spre licorile robuste, cu tării între 6 şi 12%. Prepararea acestora nu este potrivită pentru berarii neexperimentaţi şi nerăbdători, căci o bockbier are nevoie de o perioadă de maturare (lagering) de câteva săptămâni, dacă nu chiar luni, ca să ajungă la calitatea care a consacrat-o.
Acest lucru înseamnă că odată de Oktoberfest a luat sfârşit, noile malţuri şi noul hamei, din noile recolte, trebuie să intre în procesul de berificare.
(mai mult…)

Citeste tot