boia afumata | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Sandviciuri patatera

Morcilla patatera este denumirea unui carnat din Extremadura. Denumirea nu este tocmai corecta, caci termenul “morcilla” este dat carnatilor care contin si sange, deci celor de tipul sangeretelui de la noi. Morcilla patatera nu contin, insa, nicio picatuta de sange. Au o compozitie formata din grasime de porc, carne slaba de porc, multa boia de toate felurile si mult… piure de cartofi. Acesta din urma explica, de altfel, termenul “patatera”. Nu este, de fapt, un piure facut cu lapte si unt, ci doar o pasta foarte omogena din cartofi fierti.
Senviciuri-patatera
(mai mult…)

Citeste tot

Carnati in stil chorizo

Aceasta reteta are si varianta video.
“Chorizo” sau “chouriço” este un termen provenit din Peninsula Iberica, ce denumeste cateva tipuri de carnati din carne de porc. Exista carnati chorizo proaspeti, caz in care trebuie gatiti pentru a fi mancati, sau, mai frecvent, carnati uscati si/sau afumati, care se pot consuma ca atare.
Carnatii chorizo spaniolesti sau portughezi isi datoreaza savoarea distincta, afumata, adausului de boia afumata numita pimentón.

In reteta pe care am ales s-o prepar, veti vedea ca am folosit din plin atat boia afumata, cat si boia dulce si fulgi de ardei iute.
(mai mult…)

Citeste tot