boia | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Carnati cu curry

Acest tip de carnati nu provine din Marea Britanie, sau din vreo fosta colonie britanica, ci, neasteptat pentru mine, din Germania. Se vede ca dragostea germanilor pentru carnati este atat de mare, incat au experimentat cele mai neasteptate combinatii. Asa au aparut acesti Currywurst, care au devenit in timp un preparat cheie al bucatariei germane din zona oraselor Berlin si Hamburg.

(mai mult…)

Citeste tot

Samosa

Termenul “samosa”, sau “samoosa”, denumeste un fel de ghiozlomele (din turcescul “gözleme”, adica niste coltunasi care, in loc sa fie fierti, sunt prajiti in ulei) umplute cu un amestec, puternic asezonat cu mirodenii, de cartofi, ceapa, mazare, linte, carne tocata, fructe uscate etc. Se pare ca “samosa” provine din limba persana, din cuvantul “sanbosag”.
Samosa, ca preparat, este originar din statul indian Uttar Pradesh, dar s-au raspandit in timp in tot subcontinentul indian, in sud-estul Asiei, Asia centrala, Peninsula Arabiei, Africa si zona Mediteranei.

Cel mai adesea, o samosa are gust picant, dar exista si variante cu gust dulce. Dimensiunile si consistenta unei samosa pot diferi foarte mult, dar de obicei sunt de forma triunghiulara si mari cat sa poti musca de 1-2 ori din ele.
(mai mult…)

Citeste tot

Carnati stil Cotechino

Cotechino di Modena (uneori scris si “coteghino” sau “cotecchino”) sunt carnati proaspeti, din carne si slanina de porc. Istoria lor incepe, se pare, in anul 1511 cand in localitatea Gavello, in timpul unui asediu, macelarii au gasit o modalitate de a conserva carnea, folosind la prepararea acestui tip de carnati bucati mai putin fragede si slanina.
Traditional, Cotechino sunt carnati grosi si scurti. Eu am preferat o varianta mai subtire, limitat fiind de dimensiunile tulumbelor si matelor pe care le-am avut la dispozitie.

Exista, bineinteles, mai multe variante de retete, dar aromele date de Parmesan, nucsoara, cuisoare, scortisoara si piper sunt caracteristice carnatilor Cotechino. Se gatesc prin prajite sau frigere, uneori la cuptor, si merg foarte bine alaturi de fasole, linte si cartofi.
(mai mult…)

Citeste tot

Carnati proaspeti de oaie

Aceasta reteta are si varianta video.
Acesti carnati sunt slabi (se prepara fara slanina) si picanti, aromatizati puternic cu cimbru uscat, usturoi si fulgi de ardei iute. Daca preferati o varianta ceva mai grasa, puteti adauga 150-250 g slanina de porc; nu folositi seu de oaie, caci da o consistenta neplacuta carnatilor.

(mai mult…)

Citeste tot