boia | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Pe scurt despre gremolata

Gremolata, sau gremolada, cum am mai vazut-o ortografiată, este un condiment originar din Lombardia, regiune din nordul Italiei, preparat, în cea mai simplă variantă a sa, din pătrunjel amestecat cu usturoi şi coajă rasă de lămâie. A nu se confunda cu „gramolata”, un alt termen ce aparţine bucătăriei italiene, dar care denumeşte un sorbet, asemănător unui „granita”, preparat din sirop de fructe, cu aspect de gheaţă pisată.
(more…)

Citeste tot

Pe scurt despre awaze

Am vorbit acum ceva timp despre bucătăria etiopiană şi am definit-o ca fiind una a gusturilor puternice şi contrastante, o combinaţie de carne, linte şi legume cu sosuri condimentate cu ghimbir, coriandru, ceapă, usturoi şi ardei iuţi, care formează un amestec armonios şi bine echilibrat.
Asezonarea bucatelor joacă un rol esenţial aici, şi vreau să aduc astăzi în discuţie o pastă picantă folosită la gătitul unei mari varietăţi de preparate.

(more…)

Citeste tot

Conchiglione cu creveti si doua sosuri

Cu ocazia concediului petrecut la Napoli am cumparat o punga cu paste Conchiglione 102, care mi s-au parut foarte simpatice si interesante, niste cochilii mari cam cat pumnul unui copil. Marimea face ca aceste paste sa fie potrivite pentru tot felul de umpluturi, iar varianta aceasta de reteta este doar una dintre multiplele posibilitati. In ultimele luni am vazut conchiglione 102 si in hipermarketurile noastre, mai ales in Cora, asa ca ne sunt oricand la indemana.

(more…)

Citeste tot

Pui crocant cu ananas

Aceasta reteta are si varianta video.
Serial realizat in colaborare cu WineRo.

Aceasta reteta care foloseste cateva ingrediente exotice, ofera un interesant contrast de texturi. Este delicioasa intr-un mod surprinzator, are o aroma proaspata si racoritoare, care echilibreaza iuteala sosului, si arata indeajuns de bine ca sa poata fi servita la o masa cu familia sau prietenii.

(more…)

Citeste tot

Kayseri Mantisi cu sos de iaurt

Manti sunt o varietate de coltunasi (umpluti de obicei cu un amestec de carne tocata de miel, la care se adauga naut, nuci si alune diverse, mirodenii si ierburi aromate) specifice bucatariei turce, dar si celor din Asia Centrala, Caucaz si chiar nordului Chinei, unde traieste o importanta comunitate turcica. De altfel, numele lor provine din chinezescul “mantou” (sau “mantu”).
Kayseri Mantisi cu sos de iaurt
(more…)

Citeste tot

Hot & Spicy

Eveniment gastronomic in data de 17 mai 2012, ora 19:00
la “Antique Bistro & Wines”, str. Mihai Eminescu nr. 33, Bucuresti

Voi prezenta si voi gati la “Antique Bistro & Wines” un meniu picant si un pic iute, sexy si un pic pervers, care va va aprinde imaginatia si va va alinta papilele gustative. Evenimentul va avea loc in frumoasa gradina a Bistroului Antique, un loc intim si relaxant, foarte potrivit pentru a incheia intr-un mod placut o zi din timpul saptamanii.

(more…)

Citeste tot

Pui Marengo

Aceasta reteta are si varianta video.
Serial realizat in colaborare cu WineRo.

Se spune ca aceasta reteta a fost creeata pentru Napoleon, dupa batalia victorioasa de la Marengo, de bucatarul sau, Dunant. Acesta a gatit cu ce a avut la indemana, in tabara militara. Reteta de fata este una dintre variantele moderne ale preparatului, cea originala incluzand, se pare, pe langa ingredientele listate si de mine, si raci.

(more…)

Citeste tot

Jeera Aloo – Cartofi cu chimion

Dupa orez, grau si porumb, cartofii sunt cea mai importanta recolta din lume si una dintre principalele surse de carbohidrati din multe tari. Pe glob exista, de altfel, peste 5.000 de varietati de cartofi, fiecare cu caracteristicile sale.

Reteta de fata este extrem de populara in India, unde este gatita practic in fiecare casa. Exista, bineinteles, mai multe variante, unele cu o condimentare mai simpla decat cea prezentata de mine.
(more…)

Citeste tot

Dukka – amestec egiptean pentru asezonare

„Dukka”, sau „dukkah”, ori chiar „duqqa”, este un amestec egiptean, care constă din alune, nuci şi seminţe, compoziţia acestui mix ca şi proporţia ingredientelor variind mult de la un bucătar la altul. De obicei baza amestecului este dată de alune şi nuci, la care se adaugă mirodenii ca piper, coriandru, chimion şi susan. Amestecul se prezintă sub forma unei pulberi grunjoase.

(more…)

Citeste tot