borhot | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Cum se face berea

Am încercat să găsesc un cuvânt care să traducă termenul englezesc „brewing”, ce denumeşte fabricarea berii. Pentru vinuri există substantivul „vinificare” şi verbul „a vinifica; „berificare” şi „a berifica” nu-mi sună rău deloc, chiar dacă nu există în DEX.

Cum spuneam şi cu alte multe ocazii, nu sunt un profesionist al berii, ci doar un amator pasionat. Nu cred că avem în terminologia de specialitate un „brewing” românesc, aşa că voi folosi „berificare” în loc de „producerea berii”. Este mai scurt şi sună mai nostim. Dacă cineva cunoaşte un alt termen, aflat deja în jargonul de specialitate, voi fi bucuros să renunţ la „berificare”. Până atunci…
(mai mult…)

Citeste tot

Un concediu noroKOS – partea 2

La masă cu pisicile

Când am ajuns în Kos, unul dintre primele lucruri pe care l-am auzit a fost că este locul naşterii lui Hipocrate, părintele medicinei, dar şi un oraş al bicicliştilor. Într-adevăr, am văzut bustul lui Hipocrate, ca şi celebrul său jurământ, oferit spre vânzare în nenumăratele magazine de suveniruri. De asemenea, cred că nu exista trotuar pe care să nu fie marcată o bandă, destul de lată, destinată exclusiv bicicletelor. Nu vreau să insist prea mult asupra acestui lucru, dar îl găsesc extrem de civilizat şi mi-ar plăcea ca tinerii din România, şi nu doar ei, să aibă aceleaşi condiţii de a practica această formă de exerciţiu fizic.
(mai mult…)

Citeste tot