bottle conditioned | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Beri Trappist si Abbaye

Peste tot în Europa, berăriile au fost construite întotdeauna lângă mânăstiri sau biserici; în fiecare duminică, la prânz, după slujbă, mulţimea purcedea, uneori cu preotul în frunte, din biserică în berărie.
Vechiul Testament abundă în menţiuni despre vin, aşa că nu este de mirare că mânăstirile din sudul Europei, sau o bună parte dintre ele, se ocupau cu vinăritul, atât pentru consum propriu, cât şi pentru comercializare. Pe măsură ce creştinismul şi mânăstirile s-au răspândit spre ţările consumatoare de bere, unde viţa-de-vie avea mari probleme în a se acomoda, călugării s-au îndreptat în mod natural spre producerea de bere.
Beri Trapiste
(mai mult…)

Citeste tot

Cum se face berea

Am încercat să găsesc un cuvânt care să traducă termenul englezesc „brewing”, ce denumeşte fabricarea berii. Pentru vinuri există substantivul „vinificare” şi verbul „a vinifica; „berificare” şi „a berifica” nu-mi sună rău deloc, chiar dacă nu există în DEX.

Cum spuneam şi cu alte multe ocazii, nu sunt un profesionist al berii, ci doar un amator pasionat. Nu cred că avem în terminologia de specialitate un „brewing” românesc, aşa că voi folosi „berificare” în loc de „producerea berii”. Este mai scurt şi sună mai nostim. Dacă cineva cunoaşte un alt termen, aflat deja în jargonul de specialitate, voi fi bucuros să renunţ la „berificare”. Până atunci…
(mai mult…)

Citeste tot