branza | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Cum degustăm brânzeturile

Îmi plac mult degustările; de orice fel. Mă ajută să descopăr alimente noi şi să le asociez în diferite feluri; mă ajută să explorez noi gusturi şi noi arome. Cred că prima degustare la care am participat, în mod neaşteptat, a fost acum 10 ani, în Creta, în piaţa din Rethymno, unde o australiancă, stabilită în insulă cu câţiva ani în urmă, mi-a oferit spre degustare mai multe uleiuri de măsline extra virgine. Am fost foarte plăcut surprins, pe atunci auzisem, fără să particip la vreuna dintre ele, doar de degustări de vin.

(mai mult…)

Citeste tot

La masă cu strămoşii – Bizanţul (5)

Cultura bizantină a fost una inovativă, silită în permanenţă să absoarbă şi să adapteze. Partea sa culinară nu a făcut excepţie. În Constantinopole, amestecurile neaşteptate şi uimitoare de arome, gusturi, texturi şi culori erau ceva obişnuit. De exemplu, carnea de porc, în timp ce era gătită la cuptor, era unsă cu vin amestecat cu miere; peştii erau asezonaţi cu chimen; raţele se găteau în sos de vin; fasolea era gătită cu garos, muştar, sare şi chimion.
Vechile reţete erau în permanenţă adaptate la gusturi noi; un exemplu este dat de preparatele de tip „en papillote”: dacă anticii foloseau preponderent frunzele de smochin ca ambalaj pentru alimente, bizantinii le foloseau preponderent pe cele de la viţa-de-vie. Avem de-a face aici cu precursoarele „dolmade”-lor greceşti, cipriote şi turceşti, a „sarmak”-ului turcesc şi a sarmalelor în general.
(mai mult…)

Citeste tot

La masă cu strămoşii – Bizanţul (1)

De fiecare dată când încep un articol din această serie, dedicată culturilor culinare ale marilor civilizaţii, mă simt ca un copil care încearcă, timid, clanţa uşii ce deschide o bibliotecă imensă. Nu sunt istoric, nu sunt filolog, nu sunt sociolog şi nici alte multe lucruri, aşa că încercarea de a descrie pe fugă o imensă civilizaţie, chiar dacă privind totul prin prisma laturii sale culinare, mă înspăimântă în aceeaşi măsură în care mă incită.
(mai mult…)

Citeste tot

Branza coapta cu rucola, migdale si rosii uscate

Aceasta reteta are si varianta video.
Serial realizat in colaborare cu WineRo.

Acest preparat este o salata mai neobisnuita, de branzeturi, dreasa cu o vinegreta parfumata, completata cu un topping de migdale crocante si o garnitura de rosii uscate in cuptor. Punctul cheie al retetei este timpul de coacere in cuptor. Daca este prea lung, branza se poate topi. Daca este prea scurt, nu se incinge si nu i se potenteaza gustul indeajuns.

(mai mult…)

Citeste tot

Un concediu noroKOS – partea 2

La masă cu pisicile

Când am ajuns în Kos, unul dintre primele lucruri pe care l-am auzit a fost că este locul naşterii lui Hipocrate, părintele medicinei, dar şi un oraş al bicicliştilor. Într-adevăr, am văzut bustul lui Hipocrate, ca şi celebrul său jurământ, oferit spre vânzare în nenumăratele magazine de suveniruri. De asemenea, cred că nu exista trotuar pe care să nu fie marcată o bandă, destul de lată, destinată exclusiv bicicletelor. Nu vreau să insist prea mult asupra acestui lucru, dar îl găsesc extrem de civilizat şi mi-ar plăcea ca tinerii din România, şi nu doar ei, să aibă aceleaşi condiţii de a practica această formă de exerciţiu fizic.
(mai mult…)

Citeste tot

Pe scurt despre paneer

De bine de rău, dintre bucătăriile asiatice cea indiană are, pentru noi, ingredientele cele mai accesibile. Avem noroc că indienii folosesc lactate, de exemplu, spre deosebire de bucătăria chineză şi cele din Asia de Sud-Est, mult mai orientate spre produsele derivate din soia (tofu şi lapte de soia) sau spre laptele şi smântâna de cocos. Mai mult, spre deosebire de produsele derivate din soia, putem prepara uşor, la noi acasă, mai multe dintre produsele derivate din lapte (am mai vorbit până acum despre ghee); sunt mult mai aproape de felul nostru de a găti şi, cum o să vedeţi mai jos, unele dintre aceste produse se prepară după procedee care ne sunt cunoscute.
(mai mult…)

Citeste tot

Salata cu branza mozzarella si nuci

Oameni buni, supermarketurile astea au si partea lor buna. Gasesti in ele ingrediente care nu sunt de sezon, aduse din toate colturile lumii. Putem face ceea ce strabunicii nostri nici nu ar fi visat. Cum este sa mananci rosii, verdeturi si salate proaspete in miezul iernii? Este bine.

Afara sunt nametii de 1 m inaltime, turturi imensi atarna de jgheaburile caselor, lumea merge zgribulita, dar eu „sunt” acum, cu sotia mea, intr-o carciumioara scaldata in soarele Mediteranei. Am pus cuvantul sunt intre ghilimele, caci in mod real suntem in bucataria noastra, din Bucuresti; calatorim doar in imaginatie, iar mijlocul nostru de transport este o simpla reteta de salata. O salata minunat de simpla, cu gust echilibrat si delicios, plina de aroma ingredientelor proaspete.
(mai mult…)

Citeste tot
Page 1 of 2
1 2