bucatarie africana | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Supa crema de cartofi dulci cu lapte de cocos

Supa crema de cartofi dulci cu lapte de cocos – Reteta culinara din Tanzania

Am publicat pe acest blog, pana cum, 715 retete. Dintre acestea doar 29 provin din Africa, si doar 6 dintre ele din afara nordului continentului.

Reteta de fata, desi provine dintr-o tara a carei clima este foarte calda, Tanzania, in mod neasteptat, este foarte potrivita pentru iarna. Originara din Zanzibar, arhipeleag parte a Tanzaniei, a carui istorie este strans legata de comertul cu mirodenii, reteta este, in mod evident, influentata de cultura indiana si anglo-indiana; foloseste mirodenii din belsug, dar le echilibreaza intr-un mod armonios. Este o supa satioasa, plina de gust si aroma.
(mai mult…)

Citeste tot

Prima escală: Zanzibar

Am plăcerea să vă prezint debutul unei serii de evenimente gastronomice, implicând cultură culinară şi demonstraţii de gătit, referitoare la mirodenii. În fiecare eveniment voi prezenta, practic şi teoretic, bucătăria unei zone care, în trecut, a jucat un rol determinant în comerţul cu mirodenii.

(mai mult…)

Citeste tot

Pe scurt despre awaze

Am vorbit acum ceva timp despre bucătăria etiopiană şi am definit-o ca fiind una a gusturilor puternice şi contrastante, o combinaţie de carne, linte şi legume cu sosuri condimentate cu ghimbir, coriandru, ceapă, usturoi şi ardei iuţi, care formează un amestec armonios şi bine echilibrat.
Asezonarea bucatelor joacă un rol esenţial aici, şi vreau să aduc astăzi în discuţie o pastă picantă folosită la gătitul unei mari varietăţi de preparate.

(mai mult…)

Citeste tot

Mauritius – bucătărie fără frontiere (1)

Mă veţi întreba, probabil: „De ce Mauritius? Ce-ţi veni cu insuliţa asta?” Ei bine, din două motive. Primul motiv este acela că, deşi nu există pe insulă nicio mirodenie indigenă, Mauritius a jucat un rol important în comerţul cu mirodenii; ştiţi bine cât de mult mă atrage acest subiect, aşa că sper să-mi înţelegeţi alegerea. Al doilea motiv a fost faptul că nu ştiam aproape nimic despre bucătăria din Mauritius, dar privind harta lumii mi-am dat seama că pot găsi aici un amestec unic de influenţe culinare din toate părţile lumii.
(mai mult…)

Citeste tot

Bucătăria bogată a unei ţări sărace – Etiopia (1)

Africa este pentru mine un continent plin încă de mistere, a cărui cultură culinară abia începe să mi se dezvăluie cu timiditate. Ceea ce descopăr este nu doar interesant, ci extrem de neaşteptat. După articolele despre bucătăria din Zanzibar şi despre amestecurile de mirodenii „berebere” şi „tsire”, vă propun să aruncăm împreună o privire fugară asupra unei culturi culinare care, mie cel puţin, mi se pare fascinantă: cea a Etiopiei.
(mai mult…)

Citeste tot

Pe scurt despre tsire

Tsire este un amestec de mirodenii specific Africii occidentale. Deşi această zonă cuprinde 16 state (Benin, Burkina Faso, Capul Verde, Coasta de Fildeş, Gambia, Guineea, Guineea-Bissau, Liberia, Mali, Mauritania, Niger, Nigeria, Senegal, Sierra Leone şi Togo), este o zonă relativ omogenă din punct de vedere cultural. Există, bineînţeles, unele caracteristici specifice fiecărei ţări, dar şi multe comune.

(mai mult…)

Citeste tot
Page 1 of 2
1 2