bucatarie asiatica | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Amsterdam pe fugă (3)

Ca întotdeauna, o călătorie în altă țară are pentru mine și o importantă componentă culinară. Nu vreau să văd doar muzee, catedrale, străzi și oameni, ci și piețe, magazine alimentare și restaurante. Sau, ca să fiu sincer, mai ales piețe, magazine alimentare și restaurante.
Restaurante din Amsterdam
(more…)

Citeste tot

Chiftele de linte in sos picant de rosii

Acest tip de reteta este originar din statul Assam. Sa nu va sperie lista de ingrediente, stiu ca este lunga, dar este defalcata pe chiftele si sos si cele mai multe dintre ele sunt mirodenii.

Lintea este rehidratata si pisata cu ardei iuti si mirodenii pentru a obtine o pasta; portii mici din ea se prajesc mai intai in ulei, apoi sunt mijotate (fierte molcom) intr-un sos de rosii picant si putin acrisor.
Chiftelele de linte se pot praji si in avans si pastra 1-2 zile in frigider, dupa care sunt gatite in sosul de rosii.
(more…)

Citeste tot

Bhaja Muger Dhal – Linte prajita condimentata

Aceasta reteta provine din Bengal si poate fi intalnita in mai multe variante, nu doar cu asezonari si consistente diferite, ci si cu moduri de lucru diferite.

Multe dintre retetele de bhaja muger dhal au ca rezultat final un preparat cu mult sos, dar eu am ales o varianta “uscata” si am gatit-o cam ca pe orez, prajind lintea in ulei aromat, in loc sa o frig uscat, fara ulei, inainte de a fi spalata, asa cum propun cele mai multe variante ale retetei.

Acest dhal, sau cum zic britanicii, curry de linte, poate fi mancat de unul singur, ca preparat vegetarian, sau ca garnitura.

(more…)

Citeste tot

Carnati in stil thailandez

Aceasta reteta foloseste cateva ingrediente specifice sud-estului Asiei: pasta de curry, ghimbir, orez cu bob rotund, lipicios, limeta si sos de peste. Ingredientele sunt exotice, dar nu de neatins. Cu putin noroc le puteti gasi in supermarketuri si nici macar nu sunt scumpe.

Carnatii de fata sunt picanti si plini de aroma, satiosi dar deloc grei, deliciosi gatiti pe gratar, in tigaie sau la cuptor. Aromele citrice si picante ii fac sa fie “simpatici” chiar si pe timp de vara, asa ca aveti oricand ocazia sa le dati o sansa.
(more…)

Citeste tot

Orez lipicios cu fructe si sirop caramel

Imi place mult bucataria thailandeza, dar trebuie sa recunosc ca nu sta grozav la capitolul deserturi. Acestea sunt putine la numar si, in general, se bazeaza pe orez si fructe. Cele mai multe dintre ele sunt insa destul de gustoase.

Orezul lipicios (sticky rice) este considerat o delicatesa si folosit adesea la prepararea deserturilor: probabil dulcele cel mai cunoscut in Occident, provenit din Asia de Sud-Est, este “sticky rice with mango”, adica orez lipicios cu mango.
Va propun o varianta a acestei retete, in care am folosit doua feluri de orez lipicios, alb si negru, gatit in lapte de cocos si servit alaturi de mango si banane, stropit generos cu un sirop caramel preparat cu melasa.
(more…)

Citeste tot