bucatarie asiatica | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Pui cu sos de sofran

Reteta aceasta provine, se pare, din bucataria imperiala mogula. Ingredientul cheie din punct de vedere al aromei este sofranul, asa ca incercati sa folositi un sofran de buna calitate, plin de aroma. Este cea mai scumpa mirodenie si, pe langa aroma, confera preparatelor si o culoare aurie, imperiala.
Reteta este simpla si va veti putea impresiona cu ea, in mod sigur, prietenii si familia.

(more…)

Citeste tot

Fotografii de pe papamond (8)

Am si astazi, pentru dvs., o fotografie interesanta. Iata o imagine, luata noaptea, dintr-o piata din Taiwan. Pietele sunt in unele parti ale Asiei un adevarat magnet pentru turisti. Ele functioneaza si seara tarziu, uneori chiar noaptea, si indiferent de profilul pietei exista zeci de tarabe care ofera gustari. Gratarele de tot felul, inclusiv frigaruiule, sunt la mare pret.

Citeste tot

Omleta japoneza

Va propun spre vizionare acest film, o adevarata demonstratie de preparare a asa-numitei omlete japoneze, o denumire oarecum improprie din punctul meu de vedere, dar acest lucru nu scade cu nimic din virtuozitatea bucatarului si din originalitatea preparatului.
Vizionare placuta!

Citeste tot

Fotografii de pe papamond (5)

Am adunat de-a lungul anilor cateva mii de fotografii legate de mancare, parte dintre ele facute de mine, parte cumparate de pe diverse site-uri de specialitate, unele dintre ele interesante, multe foarte frumoase.

Iata o fotografie din Vietnam, facuta in orasul Ho Chi Minh (fostul Saigon) si reprezinta orez colorat extrem de frumos si de exotic, care face parte din mancarea gatita si oferita spre consum pe strada, una dintre caracteristicile culturilor gastronomice din Asia de Sud-Est.

Citeste tot

Fotografii de pe papamond (4)

Am adunat de-a lungul anilor cateva mii de fotografii legate de mancare, parte dintre ele facute de mine, parte cumparate de pe diverse site-uri de specialitate, multe dintre ele interesante.
Vreau sa vi le prezint si, eventual, sa le comentam impreuna.

Iata o fotografie din 2008, de la ultima vizita facuta in Cambodgia. Au trecut mai mult de 3 ani de atunci si mi-e foarte dor de Asia. Sper s-o revad cat mai repede.
Revenind la fotografie, ea este facuta in partea laterala a unei piete stradale din Phnom Penh, destul de pitoreasca, caci produsele lor, atat de misterioase pentru un european neavizat, sunt o adevarata sursa de incantare. In fotografie se pot vedea limete kafru (kafir lime), taro, galangal mic, galangal, ciuperci uscate, sos de peste, pungute cu mix-uri de mirodenii, zahar de palmier, sos de soia si altele pe care nu pot sa le recunosc.

Ca remarca ceva mai generala, din putinul pe care am reusit eu sa-l vad, pietele din Phnom Penh sunt mult mai mici si mai sarace decat cele din Bangkok. Cea mai interesanta piata vazuta de mine in Cambodgia este cea din Siem Reap, mult mai mare si mai bogata decat cele din capitala, (caci in Siem Reap sosesc mii de turisti in fiecare saptamana, dornici sa viziteze complexul de la Angkor Wat), si neasteptat de curata, la acest capitol fiind peste tot ce am vazut si in Thailanda.

Citeste tot

Orez prajit cu oua

Aceasta reteta are si varianta video.
Serial sponsorizat de Riso Scotti Danubio.

Acest preparat este atat de popular in China, incat bucatarul care este in stare sa-l gateasca perfect este pretuit, indiferent cum gateste celelalte feluri. Va voi prezenta o varianta de orez prajit adaptata dupa una originara din Yangzhou, dar la fel de bine puteti prepara orice alta varianta, folosind ingredientele care va convin.

(more…)

Citeste tot

Bhoona murgh

„Bhoona” este termenul din limbile hindi şi urdu care denumeşte procedeul prin care se gateste o masala umeda (o pasta de mirodenii) in ulei fierbinte, pentru a obtine un curry cu o consistenta relativ uscata.

(more…)

Citeste tot