bucatarie asiatica | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Sate ayam

Sate (Satay) – frigaruile din Java

Sate sau satay este un termen care denumeste frigaruile servite cu un sos, originar din Java (Indonezia). Este, spun multi, preparatul culinar national al unei bucatarii extrem de diversa si de complexa, cea indoneziana. Acest lucru nu-l impiedica sa fie popular si in alte tari din zona, ca Malaezia, Singapore si Thailanda, sau mai indepartate, ca Olanda.

(more…)

Citeste tot

Pui adobo cu legume

“Adobo” inseamna in limba spaniola “condiment” sau “marinada”, si provine din verbul “adobar” – a marina. Este folosit pentru a descrie o marinada sau un sos, iar carnea preparata cu adobo, este denumita adobada. Pentru detalii despre adobo, cititi aici.

(more…)

Citeste tot

Fotografii de pe papamond (31)

Vă propun astăzi o foarte rapidă incursiune în bucătăria coreeană, prezentându-vă în doua fotografii şi câteva fraze una dintre cele mai cunoscute metode de gătit, reprezentativă pentru cultura culinară coreeană: aşa-numitul grătar coreean.

(more…)

Citeste tot

Fotografii de pe papamond (30)

Până acum 100 de ani aproape necunoscut în afara Japoniei, wasabi a devenit popular mai ales datorită sushi-ului, preparatul „cheie” al bucătăriei japoneze pentru foarte mulţi occidentali, nefamilliarizaţi cu cultura culinară niponă.

(more…)

Citeste tot

Frigarui de creveti cu ciuperci

Desi este formata din trei componente diferite, reteta este simpla si ofera un extrem de interesant contrast de gusturi, temperaturi si texturi. Combinatia este delicioasa si plina de arome, cu aspect placut.
Crevetii si ciupercile fierbinti sunt parfumate si picante, dipul de iaurt rece este aromat proaspat si racoros, iar orezul amestecat cu porumb si seminte de rodie este usor acrisor, completant gratios intreaga masa.

(more…)

Citeste tot

Pui cu sos de usturoi si susan

Stiu ca de multe ori ma repet in prezentarile facute retetelor. Mai pe toate le laud ca sunt gustoase, aromate si pline de culoare. Despre unele mai spun si ca sunt echilibrate nutritional, sau ca prezinta un contrast interesant de texturi. Cam acelasi lucru trebuie sa-l spun si despre aceasta reteta, caci acesta este adevarul. Ma repet, dar chiar nu am ce face…

(more…)

Citeste tot

Fotografii de pe papamond (29)

Prin anii ’60, când eram şi eu mititel şi mergeam la mare cu părinţii, îmi aduc aminte de cei care vindeau pe plajă guvizi şi hamsii prăjite, halviţă, bragă, gogoşi şi multe alte dulciuri şi gustări, printre care şi un fel de crustacee asemănătoare unor creveţi, dar foarte mici, cred ca nu aveau mai mult de 2 cm. Priveam pe atunci totul cu entuziasmul şi curiozitatea nestăpânită a unui copil şi, ori de câte ori aveam ocazia să degust acele minunăţii, mi se păreau delicioase. Ţin minte că guvizii, crocanţi şi săraţi, erau preferaţii mei.

(more…)

Citeste tot

Supa de castraveti

Am facut aceasta reteta in urma cu trei ani si am cam uitat de ea. Merge bine vara, dar de fiecare data s-a intamplat ca am postat alte retete. Ar fi fost pacat sa nu o postez macar luna aceasta, caci as fi ratat inca un an.

Reteta este simpla, rapida si, mai ales, se preteaza la canicula de afara, atat prin timpul scurt de gatit, prin gustul racoritor cat si prin faptul ca supa se poate servi rece.
(more…)

Citeste tot