bucatarie asiatica | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Salata calda de castraveti cu bacon

Bucataria chinezeasca nu este cunoscuta ca find una iute. Condimentata si aromata da, dar nu iute. Cu toate acestea, bucataria din regiunea Sichuan (Szechuan) are cateva preparate care sunt daramator de iuti.

Salata aceasta face parte din categoria retetelor cu gust complex, dar intr-adevar iute. Iuteala se simte in mai multe “straturi”: ardeiul iute uscat transmite aroma sa picanta si afumata in grasimea in care se gateste, piperul de Sichuan da o iuteala blanda si “gadilicioasa”, ardeiul iute proaspat da nota de iuteala ceva mai puternica si fructata, uleiul aromat cu ardei iute vine cu o nota finala, uleioasa.
(more…)

Citeste tot

Fotografii de pe papamond (26)

Astazi vreau sa va prezint o fotografie nostima, facuta in piata de pasari din cartierul Chowringhee, din Kolkata (fost Calcutta), capitala statului indian West Bengal.
Banuiesc ca expresia “Capul plecat sabia nu-l taie” va este cunoscuta tuturor. Fotografia aceasta ar putea fi o ilustrare destul de buna a expresiei de mai sus. Puiul din imagine parca vrea sa iasa in evidenta cu tot dinadinsul. Daca as fi vrut sa cumpar un pui, l-as fi ales cu siguranta pe acesta, indeajuns de neastamparat ca sa scoata capul la vedere exact cand a trebuit.

Cei ce doresc sa afle cateva amanunte despre locul de origine al gainilor, cum au fost domesticite si cum s-au raspandit in intreaga lume, o pot face aici.

Citeste tot

Ai comentarii, ai premii! (3)

Iată că s-a încheiat şi cea de-a doua ediţie a concursului „Ai comentarii, ai premii!”. Premiul constând din cartea de bucate “Super salate” editată de Reader’s Digest revine cititorului adina (ca sa fiu mai clar, cea cu blogul calatorii culinare, caci am printre comentatori mai multe adine). Şi de data aceasta sorţii au vrut ca premiul să revină unui cititor intrat recent în rândul comentatorilor.
(more…)

Citeste tot

Vita iute cu legume

Combinatia de carne de vita cu sos de stridii si sos de soia este deja una clasica pentru bucataria chinezeasca. Reteta de fata este foarte aromata, condimentata si destul de iute. Cei care doresc un gust mai “bland” pot renunta total sau partial la ardeii iuti uscati.

(more…)

Citeste tot

Fotografii de pe papamond (23)

Cei care sunt familiarizaţi un pic cu bucătăria indiană ştiu, fără îndoială, că aceasta nu poate fi redusă la un singur preparat, curry, aşa cum par unii să înţeleagă. Unul dintre capitolele ei importante sunt dulciurile şi, sincer să fiu, nu ştiu câte culturi culinare din lume se pot lăuda cu o varietate atât de mare de deserturi.

(more…)

Citeste tot

Pe scurt despre milagu podi

Bucătăria sud-indiană a fost prima, cronologic vorbind, dintre bucătăriile regionale ale Indiei care s-a format; mai mult, a reuşit să se păstreze oarecum nealterată vreme de câteva mii de ani. Cauzele acestei caracteristici speciale sunt mai multe şi le voi analiza într-un articol deja scris aproape în întregime şi programat spre publicare săptămânile următoare.
(more…)

Citeste tot

Salata picanta cu taitei

Este o salata originara din provincia Sichuan, acolo unde a luat nastere una dintre cele mai importante bucatarii regionale chinezesti. Piperul de Sichuan, ingredient specific al zonei, dupa cum o arata si numele sau, da gustul distinct al acestei retete plina de aroma.

Reteta este nu doar foarte gustoasa, dar si utila, caci va da o idee despre cum ati putea refolosi carnea gatita ramasa de pe o zi pe alta.
(more…)

Citeste tot

Pe scurt despre seminţele de lotus

Seminţele de lotus sunt un ingredient care joacă un rol important în unele bucătării, cum este cea din Columbia (în zonele din jurul oraşelor Barranquilia şi Cartagena), dar mai ales cele din sud-estul Asiei şi în special în cea chineză şi în cea japoneză; în China sunt folosite nu doar la gătit, ci şi în medicina tradiţională. Lotusul aparţine plantelor din genul Nelumbo, specia Nelumbo nucifera, numite “lotus indian”. Este o plantă de apă curgătoare, care creşte în climat semitropical. Aşa cum o arată şi numele, provine din India, de acolo răspândindu-se acum 2.000 de ani pe suprafeţe enorm de mari, din China până în Egipt.

Lotusul a fost şi încă este preţuit ca simbol religios de numeroase culturi, dar a fost întotdeauna şi o sursă folositoare de nutrienţi, căci cele mai multe dintre părţile sale sunt comestibile.
(more…)

Citeste tot