bucatarie cajuna | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Creol şi/sau cajun (6)

Am ajuns şi la ultimul episod al seriei dedicată culturilor culinare creolă şi cajună: voi povesti astăzi despre alte câteva preparate care fac mândria bucătăriei din Louisiana. Sper ca această serie, aparent destul de lungă, dar, de fapt, scurtă, luând în consideraţie bogăţia materialului documentar disponibil, să nu vă fi plictisit. Sper să fi găsit aici câteva lucruri interesante şi, de ce nu?, câteva idei pe care să le puneţi în practică.
(mai mult…)

Citeste tot

Creol şi/sau cajun (5)

În aceste două ultim episoade ale articolului dedicat culturilor culinare creolă şi cajună, voi trece în revistă, foarte rapid, cele mai importante preparate ale celor două bucătării.

Preparate din Louisiana
Când am conceput structura acestui articol, înainte de a-l scrie, aveam intenţia clară de a trata separat preparatele creole şi cele cajune. Am şi început să le descriu astfel, dar mi-am dat seama că o astfel de separare nu este întotdeauna posibilă; cele două culturi culinare se întrepătrund destul de mult şi, având surse comune, nu rareori oferă aceleaşi preparate, cu aceleaşi denumiri, dar gătite altfel; uneori deosebirile de abordare sunt foarte mari, alteori sunt insesizabile, iar unele preparate chiar se gătesc identic.
Am decis, deci, să analizez în comun preparatele regionale din Louisiana, punctând acolo unde a fost cazul originea lor şi modul diferit în care sunt gătite în cele două culturi.
(mai mult…)

Citeste tot

Creol şi/sau cajun (4)

Deşi între cele două culturi culinare ce formează bucătăria statului american Louisiana, cea creolă şi cea cajună, se pot găsi, cum am văzut în episoadele precedente, numeroase asemănări, între ele există şi cel puţin la fel de multe deosebiri.
(mai mult…)

Citeste tot

Creol şi/sau cajun (3)

De data aceasta un episod ceva mai scurt, căci structura întregulu articol nu-mi permite o altă împărţire a materialului.

Asemănări între bucătăriile creolă şi cajun
Am amintit în episoadele anterioare de numeroasele şi importantele asemănări dintre bucătăriile creolă şi cajună. Cele două culturi se diferenţiază una de alta, dar se şi suprapun în multe zone. Uneori, diferenţele şi asemănările se află la graniţele acestor zone de suprapunere, formând petice blurate, în care contururile nu mai sunt clare, astfel că nu poţi fi sigur 100% cui aparţine o tehnică de gătit, sau un preparat, şi care este modul creol sau cajun de a-l găti.
(mai mult…)

Citeste tot

Creol şi/sau cajun (1)

Poate că titlul articolului vă miră… sau poate că nu. Aceste două culturi culinare sunt, în acelaşi timp, îndeajuns de asemănătoare ca, uneori, să poată fi confundate, dar şi îndeajuns de diferite ca să pară, rareori totuşi, ca neavând nicio legătură una cu alta.
(mai mult…)

Citeste tot