bucatarie caraibiana | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Escală în Caraibe

Se pare că iarna se apropie cu paşi din ce în ce mai hotărâţi. Nu mă împac prea bine cu vremea rece şi cu modul de manifestare al iernii într-un oraş ca Bucureştiul, aşa că vă propun o evadare gastronomică spre tărâmuri mai calde.
Vineri 22 noiembrie 2013, în str. Paris nr 7A, unde se află sediul din Bucureşti al companiei Halewood Romania, se va desfăşura evenimentul culinar „Escală în Caraibe”.

(mai mult…)

Citeste tot

Grenada – o bucătărie „explozivă” (1)

Introducere
Vă întrebaţi probabil de ce mă ocup de bucătăria acestei insule aparent insignifiantă, când sunt încă atâtea culturi culinare despre care s-ar putea scrie articole interesante. Am un singur răspuns: mirodeniile. Ştiţi că sunt pasionat de acest subiect, iar Grenada mai este cunoscută şi ca „Insula mirodeniilor”, mai ales datorită producţiei sale uriaşe de nucşoară şi macis, care o face al doilea mai mare exportator la nivel mondial. De fapt am două răspunsuri, căci, în plus, îmi plac şi insulele, mai ales cele în care este foarte puţin probabil să ajung vreodată.

(mai mult…)

Citeste tot

Ton tropical

Exista mai multe specii de ton, populand mai toate marile lumii. Este satios si gustos, dar, in opinia mea, exagerat de scump; sper totusi ca aceasta mica nebunie sa mi se treaca cu vederea.
Reteta de mai jos este plina de gusturile si aromele tropicelor. Tonul suculent si fraged se combina perfect cu salsa plina de culoare si textura, completate ambele de ananasul parfumat.

(mai mult…)

Citeste tot

Pulpe de pui cu miere si ienibahar

Iata o reteta interesanta, care ilustreaza multiplele influente suferite de bucataria jamaicana. Ea combina modul francez de a gati cu ingrediente chinezesti (seminte de susan, sos de soia), mediteraneene (cimbru) si locale (ienibahar). Rezultatul este un preparat delicios, plin de gust si aroma.

Cei care vor sa se informeze asupra bucatariei jamaicane o pot face aici.
(mai mult…)

Citeste tot

Jambalaya cu pui si creveti

Combinatia de pui, creveti, sofran si orez sugereaza o asemanare a acestei retete cu paella spaniola, dar numele ei pare a proveni de la “jambon à la ya” (“jambon” inseamna “sunca” in franceza, iar “ya” inseamna “orez “ in creola). Jambalaya este o mancare plina de gust, satioasa, care se serveste inclusiv la mesele festive.

(mai mult…)

Citeste tot

Inghetata cu nuca de cocos si vanilie

Au inceput caldurile, iar mie imi sunt profund nesuferite. Incerc sa-mi indulcesc suferinta racorindu-ma cu bunataturi, deci va propun o noua inghetata cu lapte de cocos. Asa cum am spus deja, jamaicanii, ca si celelalte populatii din Caraibe si America Latina, prefera sa prepare inghetata folosind lapte de cocos in loc de lapte, smantana sau frisca. Este o inghetata foarte usor de preparat, rapida, plina de aroma si cu un gust deosebit, exotic.

(mai mult…)

Citeste tot

Pui jamaican cu fructe

Aceasta reteta are si varianta video

Supermarketurile au inceput sa ofere o gama relativ diversificata de fructe exotice. Pe unele am avut ocazia sa le gust deja, in special in calatorii, pe multe altele abia incep sa le descopar. Le degust crude, dar si gatite, bucataria jamaicana fiind una dintre cele care le foloseste din plin.

Va propun o reteta pe baza de carne de pui, gatita cu o garnitura de fructe exotice condimentate. Nu este doar inedita si plina de culoare, ci exceleaza si la capitolul aroma-gust.
(mai mult…)

Citeste tot

Bucătăria jamaicană – Exotism si diversitate

Puţine sunt bucătăriile lumii caracterizate de influenţe atât de diverse şi provenind din locuri atât de îndepărtate, aşa cum este cea jamaicană. Indienii arawak şi caraibi, spaniolii, francezii, portughezii, britanicii, olandezii, africanii, chinezii şi indienii, popoare ce provin din nu mai puţin de 4 continente, şi-au unit resursele şi imaginaţia pentru a făuri o gastronomie absolut deosebită: interesantă, surprinzătoare, aromată, delicioasă şi foarte echilibrată nutriţional. Jamaica reuşeşte să fie nu doar un paradis pentru turişti, ci şi pentru pasionaţii de gastronomie.
(mai mult…)

Citeste tot
Page 1 of 2
1 2