bucatarie chineza | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Fotografii de pe papamond (27)

Afirmam cu doar câteva zile în urmă, postând o reţetă, că bucătăria chinezească nu este una dintre cele cunoscute pentru iuţeala sa. Şi îmi menţin spusele, deşi, şi de data aceasta, vă voi vorbi despre preparate iuţi chinezeşti. Ele reprezintă însă doar o mică fracţie din totalul celor gătite în întreaga China; „vina” este a mea, căci eu sunt cel care preferă mâncarea (măcar un pic) iute, iar condimentele iuţi şi picante îmi stârnesc întotdeauna interesul.

Imaginea de mai sus reprezintă un chinez tocând, bănuiesc eu, cu o îndemânare nebună (vedeţi cele două satâre din mâinile sale) ardei iuţi şi usturoi, pentru a prepara celebrul sos din Guilin. Acţiunea are loc în Daxu, undeva în oraşul vechi, din provincia Guilin.
(mai mult…)

Citeste tot

Pe scurt despre seminţele de lotus

Seminţele de lotus sunt un ingredient care joacă un rol important în unele bucătării, cum este cea din Columbia (în zonele din jurul oraşelor Barranquilia şi Cartagena), dar mai ales cele din sud-estul Asiei şi în special în cea chineză şi în cea japoneză; în China sunt folosite nu doar la gătit, ci şi în medicina tradiţională. Lotusul aparţine plantelor din genul Nelumbo, specia Nelumbo nucifera, numite “lotus indian”. Este o plantă de apă curgătoare, care creşte în climat semitropical. Aşa cum o arată şi numele, provine din India, de acolo răspândindu-se acum 2.000 de ani pe suprafeţe enorm de mari, din China până în Egipt.

Lotusul a fost şi încă este preţuit ca simbol religios de numeroase culturi, dar a fost întotdeauna şi o sursă folositoare de nutrienţi, căci cele mai multe dintre părţile sale sunt comestibile.
(mai mult…)

Citeste tot

La masă cu strămoşii – China (1)

Se spune că nicio altă bucătărie nu poate rivaliza cu cea chineză. Asta nu o spun numai chinezii, ci foarte mulţi gastronomi. Poate nu sunteţi de acord cu acest verdict, dar cred că acest material vă va convinge să recunoşteţi că în China s-a creat o gastronomie excepţională care, cel puţin în unele privinţe, chiar nu are egal. Mai mult, m-aş aventura să spun că nicio naţiune nu a dat dovadă de mai multă ingeniozitate, creativitate şi adaptabilitate în domeniul gastronomic.
(mai mult…)

Citeste tot

Foarte pe scurt despre oţetul de orez

Oţetul de orez este obţinut prin fermentarea orezului, sau a vinului de orez. Este foarte popular în Asia centrală şi de sud-est, în special în China, Coreea şi Japonia. Fiecare dintre aceste trei ţări sunt mari producători de oţet de orez, şi fiecare propune pe piaţă diferite tipuri şi calităţi ale acestui produs.
(mai mult…)

Citeste tot