bucatarie chinezeasca | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Pe scurt despre ciupercile urechi-de-lemn

Cu ceva timp in urma, am fost cu un amic sa mancam la un restaurant chinezesc. Insotitorul meu era un novice total in ale bucatariei chinezesti, astfel ca citirea meniului a fost pentru el o adevarata surpriza. A dat peste o multime de lucruri noi, iar, cum chinezii stiu ca nimeni altii sa creeze povesti si simboluri in jurul mancarii, denumirile unor retete l-au lasat perplex. Cel mai tare l-a amuzat denumirea „iepure cu urechi-de-lemn”. M-am gandit ca poate nu este singurul care ar reactiona la fel, in definitiv si pe mine m-a amuzat si m-a intrigat cand am dat de ea prima oara, asa ca gasesc oportun sa dau cateva minime explicatii despre un ingredient tipic bucatariei asiatice.
(more…)

Citeste tot

Pe scurt despre fierberea in aburi

Este cea mai sanatoasa metoda de a gati caci nu foloseste nici un fel de grasime (ulei, margarina, unt, untura, osanza, ghee etc.). Este si cea mai hranitoare, caci nutrientii nu se pierd prin dizolvare in apa, sau grasime. De asemenea, este mai curata, evitandu-se mult mai usor arderea mancarii, sau lipirea ei pe peretii vaselor.
(more…)

Citeste tot

Supa de pui cu ou si ciuperci shiitake

Ciupercile negre uscate, numite “shiitake” de catre japonezi, sunt un ingredient tipic asiatic. Se cultiva in China de peste 800 de ani, iar in Japonia “doar” de 300 de ani. Au gust delicios si puternic si dau o culoare bruna supei. Daca folositi supa preparata din cubulete de concentrat in loc de fond, omiteti sarea dintre ingrediente, caci supa este deja sarata.

(more…)

Citeste tot

Pui Chengdu

Este o reteta apartinand bucatariei din regiunea Sichuan, una dintre marile scoli culinare chinezesti. Chengdu este capitala Sichuan-ului nu numai din punct de vedere administrativ, ci si culinar. Reteta foloseste piper de Sichuan, un condiment caracteristic bucatariei din zona. Gustul sau este mai putin iute decat cel al piperului negru, iar iuteala sa, lenta in a se manifesta, un pic citrica si camforata, este gadilitoare, dand o usoara senzatie de amortire a limbii, foarte placuta si interesanta.

(more…)

Citeste tot

Pui Sichuan

Este o reteta extrem de simpla si rapida, originara din provincia chineza Sichuan, renumita pentru bucataria sa. Reteta foloseste ingrediente tipice (sos de soia, ceapa verde, piper alb), iar tehnica acoperirii carnii cu amidon, pentru a o proteja si a-i pastra suculenta, de asemenea, proprie bucatariei chinezesti.

(more…)

Citeste tot

Foarte pe scurt despre sosul Hoisin

sos Hoisin
Sosul Hoisin, sau Haixian (se pronunţă hăixianjiang) este un sos chinezesc folosit ca dip. Uneori este folosit şi pe post de condiment în marinade, preparate stir-fry sau tocane.
Cuvântul “hoisin” este o latinizare a cuvântului ce denumeşte fructele de mare în limba cantoneză. Cu toate acestea, sosul Hoisin nu conţine peşte, sau altă vieţuitoare marină.
(more…)

Citeste tot

Vitel cu usturoi

Aceasta reteta are si varianta video.

Nu va speriati de cantitatea mare de usturoi folosita in aceasta reteta; modul in care este prajit usturoiul in ulei fierbinte inlatura mirosul, producand in schimb o aroma minunata, care este absorbita de carne.

(more…)

Citeste tot

Bucătăria chineză – tradiţie şi varietate

Este de notorietate faptul că marea majoritate a chinezilor nu numai că adoră să mănânce, dar se şi pricep la bucătărie. Acest lucru se datorează parţial existentei unei vaste literaturi despre mâncare, atât din punct de vedere al tehnicilor şi ingredientelor culinare, cât şi din punct de vedere religios şi medical.
(more…)

Citeste tot