bucatarie chinezeasca | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Omletă chinezeasca

Este o mâncare pe care o veţi găsi oriunde înfloreşte cultura chineză, indiferent de distanţa faţă de patria mamă. Combină vegetale chinezeşti proaspete cu bucăţi de carne de pui, proaspat si afumat, şi este o cale excelentă de a „lungi” o cantitate modică de proteine.

(mai mult…)

Citeste tot

Foarte pe scurt despre beţişoare

Betisoare

Istoric
Termenul beţişoare, din punct de vedere culinar, se referă la o pereche de beţe mici, identice, cu vârf ascuţit, utilizate pentru a mânui bucăţile de alimente şi pentru a mânca. Ele se folosesc în China, Japonia, Coreea, Taiwan şi Vietnam. Se crede că originea lor este chinezească şi au fost găsite dovezi ale folosirii lor şi în Tibet şi Nepal, teritorii care au întreţinut legături strânse cu populaţia chineză Han. Beţişoarele sunt fabricate, cel mai adesea, din bambus, lemn, plastic, bronz, metal, fildeş. 
(mai mult…)

Citeste tot

Templul aromelor

Templul Soarelui – restaurant chinezesc
Bucureşti, Str. Dimitrie Onciul nr. 17

Cunosc restaurantul „Templul Soarelui”, cel de pe strada Dimitrie Onciul, încă dinainte de a se înfiinţa, dacă pot să zic aşa. Într-o perioadă, acum  4-5 ani, am avut biroul într-o clădire chiar pe aceeaşi stradă şi am fost martorul începutului. Am văzut când a fost renovată clădirea, când au fost aduse şi montate decoraţiunile, când a fost ridicată poarta cu firmă etc. Din păcate, m-am mutat în alt loc înainte ca restaurantul să fie deschis.
Templul Soarelui - restaurant chinezesc, Bucuresti
Lucrul acesta nu m-a împiedicat să vin mănânc acolo din când în când; cred că, în total, am călcat acest restaurant de vreo 10 ori. Niciodată însă de când am blog. Ultima mea vizită avusese loc în mai 2008. Trecuse deci un an…
(mai mult…)

Citeste tot

Cotlete de porc picante

Cotlete de porc picante
Este o reteta extrem de simpla, dar foarte gustoasa si aromata. Marinada combina multe ingrediente tipic chinezesti, dar care se gasesc in supermarketuri (Cora, Carefour, MegaImage): sos de soia, sos hoisin, sos de stridii, ulei de susan, vin de orez (sau vin alb, sec), piper alb.
  (mai mult…)

Citeste tot

Marinadă pentru grătar

Cum zilele acestea multă lume trebăluieşte în jurul grătarelor, m-am gândit să vă ofer o reţetă interesantă. Veţi putea prepara o marinadă excelentă pentru carnea de pasăre, porc şi vită. Provenind din bucătăria asiatică, această marinadă foloseşte ingrediente uşor de găsit pe piaţa noastră şi dă gust şi aromă cu totul deosebite.
(mai mult…)

Citeste tot

Jeui Ha – Creveti betivi

Jeui Ha – Creveti betivi

Aceasta reteta are si varianta video.

Reteta, foarte populara in mai toate restaurantele chinezesti, isi trage numele de la generoasa cantitate de alcool folosita la gatit.

  • Bucatarie: chinezeasca
  • Grad de dificultate: usor
  • Cantitate: 3-4 portii
  • Timp de preparare: 1 ora 5 minute
  • Timp de gatit: 5 minute

Ingrediente:

  • 20 creveti cruzi (sau prefierti), circa 350-400 g in total
  • 100 ml vin de orez, sau vin alb, sec
  • 1 limeta, coaja rasa si sucul de la
  • 1 ardei iute rosu, taiat rondele
  • 30 ml brandy
  • 1/2 lingurita de sare
  • 1/2 lingurita de piper alb, macinat
  • 2 lingurite de seminte de susan
  • 2 fire de ceapa verde, tocate
  • 2 cm de radacina proaspata de ghimbir, tocata marunt
  • 1 lingura de ulei, pentru prajit
  • cateva foi de salata verde, pentru servit

Instructiuni:

Se decorticheaza crevetii, se despica in partea dorsala si se curata de vinisoarele negre si subtiri. Se spala bine si se sterg prin tamponare cu prosoape de hartie.

Se oparesc crevetii intr-un vas mare plin cu apa clocotita, timp de 30 de secunde. Se scurg si se pun deoparte. Daca crevetii sunt prefierti (de culoare roz), se omite etapa de oparire.

Se combina intr-un castron crevetii cu restul ingredientelor (mai putin coaja rasa de limeta, semintele de susan, salata verde si ardeiul iute), se acopera si se lasa sa stea la temperatura camerei circa 1 ora. Intre timp, se prajesc semintele de susan intr-o craticioara, fara ulei. Cand incep sa se rumeneasca si sa sara din tigaita, se iau de pe foc si se pun deoparte.

Se incinge uleiul intr-un wok, sau tigaie mare. Se scurg crevetii si se prajesc la foc iute, 1-2 minute, amestecand ocazional.

Atentie, amestecul in care s-au marinat crevetii contine alcool si este posibil ca uleiul incins sa sara atunci cand acestia se adauga in tigaie.

Se scot crevetii din wok cu o spumiera si se aranjeaza pe o farfurie, peste foile de salata verde.

Se presara cu seminte de susan prajite, coaja rasa de limeta si rondele de ardei iute. Se servesc fierbinti.

Daca nu gasiti pe piata pasta thailandeza rosie de curry, o puteti inlocui oarecum aproximativ cu 1 lingurita de pasta de ardei iute amestecata cu 1/4 lingurita de coaja rasa de limeta, 1/4 lingurita de seminte de chimen macinate, 1/2 lingurita de seminte de coriandru macinate, 1/4 lingurita de praf de ghimbir si 1/4 lingurita de praf de usturoi.

Citeste tot

Tofu – made in China

Tofu, numit si doufu, sau branza de fasole, este un aliment de origine chinezeasca, preparat prin coagularea laptelui de soia si prin presarea branzei rezultate in blocuri de diferite forme.
Tofu este originar din China antica, dar nu se cunosc multe lucruri despre originea si metodele sale initiale de productie.
Tofu
Tofu a fost apoi introdus in Coreea, apoi in Japonia (in secolul al VIII-lea). S-a mai raspandit si in alte parti din Asia de Sud-Est, similar raspandirii budismului.
(mai mult…)

Citeste tot

Pui Gong Bao

Pui Gong Bao

Cunoscuta si sub denumirea de Pui Kung Pao, aceasta mancare este originara din Sichuan si poarta numele unui guvernator al acestei provincii, din perioada dinastiei Qin.

Din cauza originii sale, legate de perioada imperiala, in timpul revolutiei culturale gatitul ei a fost interzis; astazi insa a revenit puternic si este una dintre retetele prezente practic in oferta oricarui restaurant chinezesc. Gustul ei este destul de iute, mai ales daca se gateste cu cantitatea maxima de ardei.

Este excelenta insotita de orez alb cu bob lung, fiert.

  • Bucatarie: chinezeasca
  • Grad de dificultate: usor
  • Cantitate: 4-6 portii
  • Timp de preparare:30 minute
  • Timp de gatit:10 minute

Ingrediente:

  • 2 piepti de pui dezosati, fara piele, taiati bucatele
  • 1 lingura de ulei de alune
  • 2-10 ardei iuti rosii, uscati (functie de cat de iute doriti sa fie mancarea)
  • 3 catei de usturoi tocati marunt
  • 2,5 cm bucata de radacina proaspata de ghimbir, feliata foarte subtire
  • 2 cepe verzi, tocate (doar partea alba)
  • 85 g alune caju, prajite
  • 4 lingurite sos de soia
  • 1 lingurita vin de orez Shiaoxing, sau vin alb, demi-sec
  • 1 1/2 lingurita de zahar brun
  • 1 lingurita de otet de orez
  • 1 lingurita de ulei de susan
  • 2 linguri de supa de pui (preparata din cubulete de concentrat), sau cata este nevoie
  • 1/2 ardei iute rosu, curatat de seminte si taiat fasiute foarte subtiri, pentru ornat
  • 1 ceapa verde (doar partea alba), taiata fasiute foarte subtiri, pentru ornat
  • 1 fasie de coaja de limeta, taiata fasiute foarte subtiri, pentru ornat
  • orez alb cu bob lung, fiert, pentru servit

Instructiuni:
Se combina intr-un castron 2 lingurite sos de soia cu vinul de orez si cu 1/2 lingurita zahar. Se adauga carnea de pui si se lasa la marinat 30 de minute, acoperind castronul.

Se incinge uleiul si se prajesc la foc iute, amestecand permanent, ardeii iuti uscati, pana ce sunt crocanti si mirositori.

Se adauga bucatelele de carne si se prajesc 2 minute, pana incep sa se se faca brun-aurii.
Se adauga usturoiul, ghimbirul si ceapa verde. Se stir-fry 3-4 minute, pana ce carnea este facuta.

Se combina, ca sa formeze un sos, restul de sos de soia, otetul de orez negru, uleiul de susan, supa de pui si restul de zahar.
Se toarna sosul in wok si se amesteca bine.

Se adauga alunele si se amesteca. Daca mancarea este prea uscata, se mai pot adauga 1-2 linguri de supa. Se orneaza cu fasiute subtiri de ardei iute, ceapa verde si coaja de limeta si se serveste alaturi de orez fiert.

Citeste tot
Page 11 of 12
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12