bucatarie chinezeasca | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Salata picanta cu taitei

Este o salata originara din provincia Sichuan, acolo unde a luat nastere una dintre cele mai importante bucatarii regionale chinezesti. Piperul de Sichuan, ingredient specific al zonei, dupa cum o arata si numele sau, da gustul distinct al acestei retete plina de aroma.

Reteta este nu doar foarte gustoasa, dar si utila, caci va da o idee despre cum ati putea refolosi carnea gatita ramasa de pe o zi pe alta.
(more…)

Citeste tot

Fotografii de pe papamond (8)

Am si astazi, pentru dvs., o fotografie interesanta. Iata o imagine, luata noaptea, dintr-o piata din Taiwan. Pietele sunt in unele parti ale Asiei un adevarat magnet pentru turisti. Ele functioneaza si seara tarziu, uneori chiar noaptea, si indiferent de profilul pietei exista zeci de tarabe care ofera gustari. Gratarele de tot felul, inclusiv frigaruiule, sunt la mare pret.

Citeste tot

Orez Xinjiang cu pui – reteta video

Orez Xinjiang cu pui – reteta chinezeasca (reteta are si varianta video)

Serial sponsorizat de Riso Scotti Danubio.

Acest preparat din provincia Xinjiang este de origine uigura. Bucataria uigura este puternic influentata de cea persana si turca, asa ca orezul de fata, asemanator pilafului, se mananca mai curand cu degetele decat cu betisoarele sau cu lingura.
Orez Xinjiang cu pui - reteta chinezeasca

Este o mancare servita la nunti, inmormantari si sarbatori traditionale, inclusiv in prima zi a Anului Nou chinezesc. In mod traditional se prepara cu miel, dar exista si varianta aceasta, cu pui.

  • Bucatarie: chinezeasca
  • Dificultate: usor
  • Cantitate: 3-4 portii
  • Timp de preparare: 7 minute
  • Timp de gatit: 25 minute + odihna

Ingrediente Orez Xinjiang cu pui :

  • 1 lingura de ulei de orez (sau de arahide)
  • 1 piept de pui (circa 250 g) dezosat, fara piele, taiat cubulete
  • 2 morcovi medii, tocati
  • 1 ceapa mare, tocata
  • 2 catei de usturoi, tocati marunt
  • sare
  • 1 lingurita de ghimbir, tocat marunt
  • 2 lingurite de piper de Sichuan
  • 250 g orez “Riso Scotti” Bob cu Bob Colosal
  • 420 ml fond de pui (sau apa)
  • 2 linguri de frunze proaspete de coriandru (sau patrunjel), tocate marunt
  • frunze proaspete de coriandru (sau patrunjel), pentru ornat

 

Instructiuni:

Se prajesc uscat boabele de piper de Sichuan timp de 30 de secunde, la foc mic-mediu. Se lasa 2-3 minute, sa se raceasca putin, apoi se piseaza grosier jumatate dintre ele.

Se incinge uleiul intr-un wok mare si se soteaza carnea 1-2 minute, pana ce isi schimba culoarea.

Se adauga morcovii si ceapa si se continua alte 1-2 minute, pana ce incep sa se inmoaie. Se adauga sare, usturoi, ghimbir si piperul de Sichuan pisat; se amesteca bine.

Se adauga orezul si fondul si se da in clocot. Se acopera vasul si se gateste la foc mic, timp de circa 15 minute, sau pana ce orezul a absorbit tot lichidul. Se ia orezul de pe foc si se odihneste 5 minute. Se adauga coriandrul tocat si se amesteca cu grija.

Se serveste orezul imediat, ornat cu frunze proaspete de coriandru si presarat cu restul de boabe de piper de Sichuan.

Citeste tot

Pe scurt despre “chop suey”

Chop suey, însemnând “bucăţele asortate”, sau “rupt în multe bucăţele”, este un preparat ce aparţine de fuziunea culinară sino-americană şi constă în carne – cel mai adesea pui, peşte, vită, creveţi sau porc – şi ouă, gătite rapid, la foc iute, cu diferite legume ca muguri de fasole, castane de apă, varză şi ţelină, totul “legat” într-un sos pe bază de soia, îngroşat cu amidon, şi servit cu orez.
Chop suey a devenit în ultimii aproape 100 de ani un preparat important în bucătăria sino-americană, dar este prezent şi în alte culturi gastronomice, ca cele din Filipine, Canada, India etc.
(more…)

Citeste tot

Orez prajit cu oua

Aceasta reteta are si varianta video.
Serial sponsorizat de Riso Scotti Danubio.

Acest preparat este atat de popular in China, incat bucatarul care este in stare sa-l gateasca perfect este pretuit, indiferent cum gateste celelalte feluri. Va voi prezenta o varianta de orez prajit adaptata dupa una originara din Yangzhou, dar la fel de bine puteti prepara orice alta varianta, folosind ingredientele care va convin.

(more…)

Citeste tot

Peste cu ghimbir si “5 arome”

Chinezii sunt renumiti pentru faptul ca, in general, 90% din timpul alocat retetelor lor este folosit la tocarea, felierea si taierea ingredientelor. Reteta de fata face exceptie, caci foloseste un peste intreg; modul ei traditional de preparare cere un peste de apa dulce, dar il puteti inlcoui si cu pesti de mare (ca doradele, de exemplu), daca doriti.
Peste cu ghimbir si "5 arome"
(more…)

Citeste tot

La masă cu strămoşii – China (10)

Unul dintre lucrurile care mi se par deosebite în cultura culinară chinezească, este şi modul în care sunt denumite preparatele. Rafinată şi intelectualizată, gastronomia chinezească operează mult, după cum veţi vedea, cu simboluri îmbinate cu tradiţie şi credinţe religioase.
(more…)

Citeste tot