bucatarie europeana | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Despre ce bucatarie te-ar interesa sa afli lucruri noi? – rezultate finale

Este posibil ca unii dintre cititori să nu fost chiar total de acord cu împărţirea bucătăriilor pe zone, aşa cum am făcut-o eu. Oricât am încercat, nu am reuşit să obţin o delimitare mai bună. Oricine mi-ar putea găsi noduri în papură argumentând că unele ţări intră în mai multe categorii: de pildă Maroc, Tunisia, Algeria sunt ţări mediteraneene, dar şi africane; Italia, Spania şi Grecia sunt europene, dar şi mediteraneene; Liban, Siria, Iran sunt asiatice, dar şi arabe; iar Suedia, Norvegia şi Danemarca sunt scandinave, dar şi europene. Şi acestea sunt doar câteva exemple. Cred, totuşi, că această clasificare, cu toate imperfecţiunile ei, a fost destul de clară.
(mai mult…)

Citeste tot

Croque Monsieur

Croque Monsieur este o gustare celebra, tipic franceza. Legenda spune ca ar fi fost descoperita din intamplare, intr-o iarna, de un muncitor care si-a preparat un sandvici cu sunca si cascaval si l-a lasat sa se incalzeasca pe calorifer. A uitat de el, iar cascavalul s-a topit. A mancat totusi sandviciul, care s-a dovedit foarte gustos. Ideea a fost preluata si perfectionata prin adaugarea de sos Bechamel.

Astazi exista foarte multe variante de Croque Monsieur: cu somon in loc de sunca, cu branza albastra in loc de cascaval, cu sos Mornay in loc de sos Bechamel etc.
(mai mult…)

Citeste tot

Austria, o federaţie a aromelor

Bucătăria austriacă este reflectarea în plan culinar a acelui „imperiu al popoarelor„, cum era denumit fostul Imperiu Habsburgic. Aidoma unui uriaş creuzet, ea a absorbit fragmente din bucătăriile altor ţări: Elveţia, Franţa, Spania, Germania, Italia, Ungaria, Polonia, Croatia, Serbia. La acestea s-au adăugat influenţele regionale, datorate climei şi resurselor agricole, Austria reuşind să-şi făurească o gastronomie proprie, asemănătoare şi în acelaşi timp diferită de cea a partenerilor săi istorici.
(mai mult…)

Citeste tot

Ensalada campestre

Aceasta reteta are si varianta video. 
In traducere „salata taraneasca”, aceasta reteta contine ingrediente specifice zonei mediteraneene, intr-o combinatie neobisnuita, dar extrem de gustoasa si de decorativa. Este o reteta usoara, de vara, extrem de rapida, tocmai buna sa te racoreasca dupa o zi calda.

  (mai mult…)

Citeste tot

Câmpul de luptă

Waterloo, restaurant belgian
Str. Traian nr. 188, Bucureşti

Waterloo - restaurant belgian, Bucuresti
Una dintre pasiunile mele din copilărie, adolescenţă, tinereţe si chiar maturitate, este istoria. Vorbesc aici de perioada de dinainte de a mă interesa de gastronomie. Chiar şi acum citesc cu mare plăcere carţi istorice. Nu este de mirare că Waterloo, ca denumire, îmi face inima să tresară. Mai ales dacă este un restaurant numit Waterloo; nu există multe locuri în Bucureşti care să pot îmbina pasiunea pentru istorie cu cea pentru bucătărie.
(mai mult…)

Citeste tot