bucatarie filipineza | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Pe scurt despre bagoong şi patis

“Bagoong” şi “patis” sunt două cuvinte din limba tagalog, sau filipino (una dintre cele două limbi oficiale vorbită în Filipine), care denumesc ingrediente specifice bucătăriei filipineze. Ar putea fi traduse în limba română, în mod generic, ca “pastă de peşte” şi “sos de peşte”, deşi aceste denumiri acoperă, după cum veţi vedea mai jos, şi paste şi sosuri preparate din creveţi.
Produsele bagoong şi patis sunt folosite mai ales în bucătăria etnicilor ilocano, din nordul ţării.
(mai mult…)

Citeste tot

Pe scurt despre adobo (1)

Vreau să facem o mică pauză de bucătărie indiană şi să vorbim astăzi despre ceva cu mai multă aplicabilitate practică în propriile noastre bucătării. Vom face un periplu foarte rapid prin câteva bucătării exotice pentru a vorbi, pe scurt, despre „adobo”.

Adobo – în limba spaniolă înseamnă sos, marinadă sau condiment – este un termen care denumeşte atât un tip de marinadă, un tip de sos, o gamă de preparate culinare, dar şi o metodă de preparare a alimentelor.
(mai mult…)

Citeste tot

Fotografii de pe papamond (28)

Nu este niciun secret faptul că îmi place mult bucătăria asiatică. Asia este însă imensă, iar culturile culinare etnice asiatice sunt cel puţin la fel de diferite ca cele europene. Există între ele asemănări, dar şi multe deosebiri. Simplificând, m-aş aventura să spun că în Asia există doi mari poli de mare efervescenţă culturală gastronomică, respectiv două mari zone de influenţă, care nu rareori se întrepătrund şi se suprapun: cea chinezească şi cea persano-arabo-indiană.

(mai mult…)

Citeste tot

Pe scurt despre oţetul din trestie-de-zahăr

Cred că domeniul gastronomic este infinit, iar faptul că mereu poţi descoperi ingrediente culinare inedite întăreşte această „bănuială” a mea.
Vă propun astăzi un articol despre unul dintre oţeturile puţin cunoscute la noi, ca să nu zic total necunoscute. După surpriza plăcută pe care am avut-o descoperind că există un oţet din miere, faptul că trestia de zahăr poate oferi acelaşi lucru chiar nu m-a mai mirat. Mi-am dat seama că, în mod logic, acolo unde există zaharuri poate exista şi vin, dar şi oţet, căci zaharurile cu asta se ocupă: fermentează. Mă cam aşteptam, deci, la acest oţet şi mărturisesc că de data aceasta nu am dat peste el întâmplător, ci l-am căutat.
(mai mult…)

Citeste tot

Pe scurt despre uleiul din nucă de cocos

Uleiul de cocos este relativ necunoscut pe piaţa noastră, deşi a început să fie comercializat pe ici pe colo. Are un aspect lăptos si este, pe temperaturile de acum, solid. Ca orice produs susceptibil a fi folosit în bucătăria asiatică, mi-a stârnit curiozitatea de cum l-am văzut. Din păcate, oferta disponibilă pe piaţa noastră nu este una de cea mai bună calitate.
Există trei tipuri de ulei din nucă de cocos, aşa că merită să aruncaţi o privire asupra etichetei înainte de a cumpăra produsul.
(mai mult…)

Citeste tot

Foarte pe scurt despre daikon

Sunt convins că aţi şi văzut prin supermarketuri aceste ridichi uriaşi şi ciudate, de culoare albă. Presupun că, aidoma mie, prima dată când aţi remarcat-o v-aţi întrebat ce naiba este şi cum se foloseşte. Mai presupun că unele scurte explicaţii despre daikon ar putea fi utile, mai ales pentru cei care nu au avut încă ocazia să cumpere şi să gătească această vegetală.
(mai mult…)

Citeste tot

Bucataria filipineza intre chinezi, spanioli si americani – partea 2

Alimente de baza
La fel ca in majoritatea tarilor asiatice, alimentul de baza in Filipine este orezul. Cel mai adesea este gatit in aburi. Orezul ramas de pe o zi pe alta este prajit cu usturoi si ceapa, pentru a forma „sinangag”, servit de obicei la micul dejun, alaturi de oua prajite si de „tapa” (vita), „tocino” (carne afumata indulcita) si „longganisa” (carnati locali).
Longganisa - carnati filipinezi
(mai mult…)

Citeste tot
Page 1 of 2
1 2