Retete culinare & Gastronomie cu Radu Popovici. Gatim cu: bucatarie franceza

Rillette de rata

Rillette de rata – o reteta rustica Rillette este un preparat culinar similar unei paste [...]

1 Comentariu

Pe scurt despre tapenade

Am auzit diverse persoane afirmand ca tapenade este un sos sau o garnitura. Altii pretind, [...]

Pe scurt despre beurre blanc

Beurre blanc – sos clasic Beurre blanc este un sos clasic francez, a carei denumire [...]

6 Comentarii

Pe scurt despre pissalat

Pissalat (pissala) – din bucataria provensala Pissalat, sau pissala, este un condiment originar din Franta, [...]

Tarte cu praz si bacon

Va propun astazi o gustare simpla, dar delicioasa si prezentabila. Astfel de tarte, cu diverse [...]

2 Comentarii

Mousse de ficatei de pui cu trufe si confit de ceapa

Mai am pe blog o reteta destul de asemanatoare, dar cea de fata difera putin [...]

2 Comentarii

Confit de rata cu varza rosie si cartofi Duchesse

Confit de rata, varza rosie, cartofi Duchesse sau… cum sa gatim frantuzeste Confit (de carne) [...]

4 Comentarii

Tarta Tatin

Tarta Tatin – o reteta clasica in varianta personala Cum am mai spus, nu ma [...]

8 Comentarii

Jeleu de castravete cu branzeturi

Sunt convins ca unii ar numi acest preparat “mousse de castravete”, dar consistenta sa, desi [...]

6 Comentarii

Pastrav cu legume si sos de unt

Fileurile de pastrav au pielea crocanta si carnea frageda si suculenta, legumele sunt fraged-crocante, sosul [...]

2 Comentarii

Rulada de ciocolata cu frisca

Acest desert pare, la citirea retetei, mai complicat decat este de fapt. Nu este deloc [...]

4 Comentarii

Pe scurt despre rouille

Sosul “rouille” (în limba franceza “rouille” înseamna “rugina”, aluzie la culoarea sa) este un condiment [...]

12 Comentarii

Porc cu Camembert

Aceasta retete este originara din Normandia, una dintre regiunile mari producatoare de branzeturi. Reteta combina [...]

3 Comentarii

Nougat glacé

Nougat glace o inghetata pentru a carei preparare nu ai nevoie de vreo masina speciala; [...]

11 Comentarii

Porc cu salvie si sparanghel

Reteta aceasta merita incercata, mai ales daca puteti gasi sparanghel proaspat. Preparatul reuseste sa fie [...]

2 Comentarii

Salau cu tapenade

Nu pot sa spun ca ma omor dupa salau, dar gatit corect si bine insotir, [...]

Cotlete de berbecut cu rozmarin

V-am mai povestit de proiectul “Casa cu Tei”din Craiova. Iata astazi inca o reteta din [...]

2 Comentarii

A fost "Mangez-vous français?"

Serile de vineri “La mansarda” au oferit ieri celor 17 oaspeti prezenti un meniu apartinand [...]

Vineri "la Mansarda": Mangez-vous français? – 22 martie 2013

Serile de vineri “La mansarda”, în strada Paris, la numarul 7A, unde se afla elegantul [...]

Moules provençales

Este o reteta clasica ce combina robustetea unor ingrediente ca bacon, masline si rosii uscate [...]

6 Comentarii

Curcan la gratar cu persillade

Am vorbit in ultima vreme destul de mult despre amestecuri pe baza de ierburi aromate, [...]

10 Comentarii

Persillade cu levantica

In aceasta vara am vorbit despre metodele de a pastra si conserva ierburile aromate, ca [...]

4 Comentarii

Pe scurt despre persillade

Am vorbit de curand despre gremolata, care, în opinia mea, este un soi de persillade [...]

10 Comentarii

Mouclade

Aceasta reteta are si varianta video. Serial realizat in colaborare cu WineRo. Mouclade este un [...]

4 Comentarii

Coq au vin

Aceasta reteta are si varianta video. Serial realizat in colaborare cu WineRo. “Coq au vin” [...]

23 Comentariu

Antricot de vita cu salata de ceapa dulce-acrisoara

Aceasta reteta are si varianta video. Serial realizat in colaborare cu WineRo. Va propun o [...]

19 Comentarii

Pui cu pistou si legume

Aceasta reteta are si varianta video. Serial realizat in colaborare cu WineRo. Pistou este varianta [...]

10 Comentarii

Ardei umpluti cu tapenade

Eu unul nu tin post “organizat”, dar ma gandesc adesea la cei care respecta posturile, [...]

10 Comentarii

Pe urmele foie gras-ului

As fi fost tentat sa cred ca toata lumea a auzit despre acest produs, dar [...]

36 Comentariu

O lectie de scoala franceza

Vizionati filmuletele de mai jos, fiecare dintre ele are doar 8-9 minute. Este o privire [...]

24 Comentariu

Mangez-vous français? (5)

Bucatarii regionale Bucataria franceza este adesea perceputa în afara Frantei, din pacate, mai ales ca [...]

23 Comentariu

Mangez-vous français? (2)

Perioada romana Dupa cucerirea Galiei de catre Cezar, bucataria romana a exercitat o influenta din [...]

14 Comentarii

Mangez-vous français? (1)

Încep astazi un serial despre bucataria franceza. Subiectul poate fi caracterizat, fara nicio umbra de [...]

37 Comentariu

Piept de rata cu sos de portocale

Rata cu portocale este una dintre retetele clasice ale bucatariei franceze. Traditional, se gateste o [...]

13 Comentarii

Tarta cu ceapa

Ceapa este un ingredient foarte popular in multe bucatarii europene, iar cea franceza i-a adus, [...]

15 Comentarii

Pui cu ceapa in sos de otet rosu

Iata o reteta interesanta si usor de facut. Carnea este frageda, cu un gust usor [...]

8 Comentarii

Foarte pe scurt despre otetul de miere

Otet de miere – un ingredient cu savoare fina, rafinata Înca o data mi s-a [...]

18 Comentarii

Creveti provensali

Va era dor de creveti? Mie da, mai ales dupa atata pui si porc, substitutele [...]

11 Comentarii

Quatre épices – patru arome într-una singura

Spuneam la un moment dat ca mix-urile de condimente sunt semnul unei bucatarii complexe si [...]

16 Comentarii

Pe scurt despre sosul brun

Sosul brun original, cel spaniol, a fost sosul fundamental al bucatariei franceze o lunga perioada. [...]

6 Comentarii

Pe scurt despre sosul Velouté

Sosul Velouté este, ca si Béchamel, preparat din rantas, dar cu adaus de fond alb [...]

28 Comentariu

Sos Bechamel – un rege in bucatarie

Sos Bechamel – sosul alb rege in bucatarie Sos Bechamel este sosul socotit regele sosurilor [...]

17 Comentarii

Pe scurt despre sosul bearnez

Tot din sosul olandez deriva si sosul béarnez, un sos extrem de important si care [...]

9 Comentarii

Maioneza – scurt istoric, preparare si sosuri derivate

Wikipedia sustine ca reteta maionezei a fost adusa în Franta din orasul Mahon, din insula [...]

11 Comentarii

Pui umplut cu fructe si fistic

Este o reteta de dificultate medie, relativ laborioasa, dar resultatul final este delicios, suculent, aromat [...]

8 Comentarii